Loading

Partnereink

Csabakő
 

Reklám

Tanfolyam indul kéthetenteInfo: 30/402-10-10 Galló Ágnes szervező30/938-89-82 Pap András isk.vez.
  
Látogatóink összesen: 21681303

2019. május 23.
H K SZ CS P SZ V
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Ma Dezső napja van.
Holnap Eszter napja lesz.

Letelepedési kötvények: jól járt a forintgyengülésen a Rogán–Habony érdekkör

A 2013-ban lejegyzett 430 darab letelepedési kötvényből 28,1 milliárd forintnyi bevétele volt a költségvetésnek. Lejáratkor, 2018 decemberében viszont 34,7 milliárd forintnyi eurót kellett kifizetnünk. Megnéztük, ki járt jól a forint gyengülésén.

Közérdekű adatigénylésként indult, majd az Államadósság-kezelő Központtal (ÁKK) folytatott hosszas levelezésbe torkolló munkával próbáltuk kinyomozni, a Rogán Antal propagandaminiszter és Habony Árpád miniszterelnöki nemtudnikicsoda ismeretségi körébe tartozó, letelepedési kötvényeket forgalmazó cégek mennyit kaszáltak a forint euróhoz viszonyított gyengülésén. Mint ismert, a korrupcióval átitatott kötvényprogram 2013 nyarán indult, ebben az évben a forgalmazók 430 darab állampapírt jegyeztek le, ezekért – diszkont áron – egyenként 220 640 eurót kellett kifizetniük. A törlesztés 2018. december 20-án volt esedékes, és a magyar adófizetők ki is fizették a kötvények (egyenként) 250 ezer eurós névértékét. (A 29 360 eurós különbözet a diszkont kincstárjegy öt évre jutó, éves szinten 2,53 százalékot kitevő kamata volt.)

Csakhogy 2013 nyarán egy euró 290-300 forintot ért, és bár a 2018-as büdzsé tervezésekor Orbánék 311 forintos árfolyammal számoltak, 2018 végén a közös deviza árfolyama bőven meghaladta a 320 forintot is.

Az ÁKK arról tájékoztatott minket, hogy a 2018/T sorozatú Letelepedési Magyar Államkötvények forgalomba hozatalára 2013 nyarától 11 alkalommal került sor. Azt is megtudtuk, hogy az államháztartási számviteli jogszabályok és ezekkel összhangban az ÁKK Zrt. államadósság-kezeléssel kapcsolatos számviteli irányelvei alapján a forint alapú nyilvántartás elkészítéséhez használt árfolyam az adott értéknapot (jelen esetben forgalomba hozatali napot, lejárati napot) megelőző munkanapon az MNB által jegyzett euró/forint középárfolyam.

Azt azonban nem voltak hajlandóak elárulni, hogy a már említett 11 kibocsátási napon egyenként hány kötvényt jegyeztek le a gazdag migránsokkal üzletelő cégek. Ezért úgy vélelmeztük, a 11 alkalomból 10-szer 39 darab, míg egyszer (a legmagasabb árfolyamú napon) 40 darab kötvényt jegyeztek le.

A folytatás, illetve a teljes cikk az adatok kimunkálásával elérhető ITT !

Forrás: alfahir.hu

sokkaljobb-kommentár: A Letelepedési kötvényeket először az Államadósság Kezelő Központ árusította, de Rogán Antal nagyszerű szimatérzékkel, mint az akkori parlamenti gazdasági bizottság elnöke rácsapott a nagy lehetőségre, és a forgalmazást átjátszotta, a kétharmados többséggel meg is szavaztatta a haveri ökörkör kezébe. Öt év után kamatokkal terhelten vásároltatják vissza a MAGYAR ADÓFIZETŐKKEL (nem a jól járó oligarchákkal) a kötvényeket. A 34,7 milliárd forint csak a 2018 évi teher volt, az idén ennél is nagyobb lesz a kárunk! Jelenleg állítólag szünetel a forgalmazás, de hát ki hisz már ezeknek? Valami enyhébb formában, olcsóbban a kommunista Vietnámban állítólag forgalmazzák, had jöjjenek be fellendíteni a vadkender termesztést.

Észak-Irakban a Mol olajkútjait a magyar zsoldos katonák őrzik, a számlát a magyar adófizetők állják. Az olajkutakhoz közeli Erbil nevű városban is lehetett vásárolni magyar letelepedési kötvényt. Remélhetőleg az Iszlám Állam nem vásárolt belőle…

Kiss Szilárd, aki megbukott a nemzetbiztonsági átvilágításon, de ettől függetlenül hol a külügy, hol a földművelésügyi minisztérium foglalkoztatta. Négyezer darab schengeni vízumot adott el orosz hölgyeknek, akiknek egy része „feladatteljesítés” közben Svájcban lebukott. Következménye ennek sem lett. Lehet, hogy még mindig járják Európát a magyar iratokkal?

Békéscsaba, 2019. február 18.

F. I. – K. M.

Emlékeztető: „A korrupcióval kapcsolatban Lánczi András a kiindulópont, aki ugye azt mondta, hogy amit mások korrupciónak tartanak, az a Fidesz hatalomgyakorlásának a lényege. Sok fog múlni azon, mit gondolnak erről az emberek. Elfogadják-e a rokonok, barátok helyzetbe hozását, az új tőkésosztály mesterséges létrehozását, vagy ezt korrupcióként értelmezik? Szerintem túl sok az ártalmas ügy. Ugyancsak káros lehet számukra, hogy teljesen lecserélődött a társadalomban a Fideszről alkotott kép. Az első Orbán-kormány idején a pártot vitatott, de sokak által elismert politikusok jelenítették meg, Szájer József, Kövér László, Áder János. Ma a nyilvánosságban Habony Árpád, Németh Szilárd, Andy Vajna (időközben elhunyt – F. I.), Rogán Cecília neve fonódik össze a Fidesszel, s ők teljesen más arcot adnak a pártnak. Azt mondani, hogy nincs kormányváltó hangulat, igaz lehet abban az értelemben, hogy nincs politikai megtestesülése. De egyre erősödik az ellenérzés, ez teljesen nyilvánvaló.” (Részlet a Török Gábor politológussal készült Orbán után is lesz jobboldal című interjúból)

Emlékeztető: „Senki sem olyan reménytelenül rabszolga, mint aki tévesen szabadnak hiszi magát.” (Goethe)