Loading

Partnereink

Csabakő
 
Látogatóink összesen: 26320452

2020. április 04.
H K SZ CS P SZ V
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Ma Izidor napja van.
Holnap Vince napja lesz.

Kupa Mihály: Ha Orbán felhergeli a budapestieket, megnézheti magát

Az Antall-kormány egykori pénzügyminiszterét politikáról és gazdaságról is kérdeztük. Kupa Mihály beszél arról is, hogy a politikai vezetés miért nem akar eurót, hogy miért haragszik rá a mai napig Orbán Viktor, és hogy a rendszerváltás idején az akkori kormánypropagandával szemben épp az önkormányzatiság volt az ellenszer, ezért az őszi ellenzéki győzelem ezt a szemléletet idézi fel a számára.

 „A mai adórendszer egy kalap sz… Ha marad elég időm, kidolgozok egy újat, ami működni fog.”

– Ezt én mondtam volna?

Naná. Emlékszik, mikor?

 – Várjon, hadd gondolkozzak. Talán 2013 körül?

Majdnem. 2015-ben a Momentán Társulat előadásán vonták be a műsorba, gazdaságról kérdezték, és így összegzett.

– Mert tényleg teljesen szétzilálták az adórendszert, abszolút államfüggő lett. Az első szabad választások után az önkormányzatok megkapták a lehetőséget, hogy helyben szedjék az adót, persze akkor is megszabták, mire költhették a pénzt, de nem ennyire, és nem feladat szerint, mint most. A mai szisztémában létezik legalább nyolcféle helyi adó, kilencféle feladat, és mindent teljesen kicentiztek. Nézze, kigyűjtöttem, itt a lista: jelenleg ötvenöt fajta adó létezik. Ötvenöt! Persze vannak közöttük részadók is, mégis ott tartunk, hogy szinte minden térkőnél lehet fizetni. Van itt minden: közművezeték-adó, tranzakciós illeték, járulékok, de a kedvenceim a különadók.

Az enyém a háztartási munka regisztrációs díja.

– Ami havi ötszáz forint. Még egyszer: havi ötszáz forint! A jelentős tétel persze az áfa, a jövedéki és a társasági adó. Gondoljon bele, milyen lehet a vállalkozóknak, akiknek ennyiféle adóval kell számolniuk!

És a bevándorlási különadó?

– Az is komolytalan, csak egy üres jogcím. A Wizz Air Ukrajnából különjáratokat indít, hogy behozza a vendégmunkásokat.

Ennyire számon tartja az adófajtákat?

– Csak maga miatt szedtem össze. A taktika amúgy az, hogy kisebb összegekben több pénzt lehet beszedni.

A folytatás, illetve a teljes interjú további elérhetőségekkel ITT !

Az ukrajnai vendégmunkások lakhatását megoldja a magyar kormány, de a kilakoltatott magyar devizahiteleseket a sorsukra hagyja! Ukrajnából nemcsak behordják a vendégmunkásokat, rengeteg munkabér is áramlik ki oda. Egyik államtitkárunk (Potápi Árpád) bejelentése szerint kétmilliárd forint ment ki csak BÉREMELÉSRE, akkor vajon mennyi bért fizetünk ki oda is? Egyre több nyugdíjas jön át egy 1963(!) évi, a Szovjetunió és a Magyar Népköztársaság által kötött egyezmény alapján. De hol van már a Szovjetunió és hol van már a Magyar Népköztársaság? Hány magyar megy át a nagy kölcsönösség jegyében Ukrajnába nyugdíjért és ingyen gyógyulni? Ráadásul hamis adatokkal igénylik a magyar nyugdíjat. Minden igénylő magas jövedelmű, magas beosztású volt aktív korában Ukrajnában a hat elemis végzettsége ellenére… Így aztán akár 300 ezer forint is lehet a nyugdíja. Amennyiben az utolsó ukrán folyósítási szelvényt kérné el a magyar hatóság, akkor 20 ezer forint körül lenne a nyugdíjuk. A legolcsóbb az lenne, ha felmondanák ezt a történelmi egyezményt! De nem teszi meg a magyar kormány, mert a szavazatukra hajt. Minden választásra szervezetten áthozzák őket a Fideszre szavazni.

A magyar nyugdíj folyósításához mindössze magyarországi állandó lakcím kell! Nem lehet különbséget tenni magyar származású és ukrán között, ezért egyre több ukrán is jön át! Most már annyian jönnek, hogy néhány szabolcsi településnek már nemcsak országgyűlési képviselőt, hanem önkormányzatot is választanak, és ingyenes nekik a betekgellátás, benne a kórházi kezelés is. Nemcsak Szabolcsba vannak már bejelentkezve, néhány esetben már akár ravatalozóba is, hanem országszerte, sokan Budapestre is. Hogy vége lesz ennek az egyre több milliárdba kerülő gyakorlatnak, azt még nem lehet tudni. Egy régebbi (2015. áprilisi) cikk a karpatalja.ma honlapról elérhető ITT !

„Az ellátásban részesülő személy bejelentési kötelezettségének elmulasztása, vagy a valóságnak meg nem felelő adatközlése, nyilatkozata miatt jogszerűtlenül megállapított és folyósított nyugdíjat, akár az ellátás megállapításának időpontjáig visszamenőlegesen, 5 éven belül vissza lehet követelni. Ennek megfelelően a jogalap nélkül kifizetett nyugdíj adók módjára behajtható tartozásnak minősül.” (Részlet a fenti cikkből). Nem élnek Magyarországon életvitel szerűen, ötven-hatvan ember van bejelentve egy-egy házba, ez nyilván elképzelhetetlen! Mégsem történik semmi a magyar hatóságok részéről! Ráadásul a nyugdíj összegének megállapításához szükséges adatok is hamisak.

Megy ki Ukrajnába vetőmag és erőgépek is. Aki össze akarná számolni, hogy csak az ukrajnai kapcsolat mennyibe kerül a magyar adófizetőknek, és mennyi adóforintunkat röptet át a határainkon a jó szívű kormány, néhány heti munkája biztos rámenne! Valóban erre adtak felhatalmazást a magyar adófizetők a kétharmadnak?

Békéscsaba, 2020. január 15.

Összeállította: Anton

Emlékeztető: