Loading

Partnereink

Csabakő
 
Látogatóink összesen: 24626465

2019. december 07.
H K SZ CS P SZ V
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Ma Ambrus napja van.
Holnap Mária napja lesz.

Kettős kereszt története

Honnan ered a kettős kereszt?

"A Hősök terén járva feltűnt, hogy Szent István király kezében nem a templomokban megszokott kereszt, hanem az un. apostoli kettős kereszt látható. Szeretnék többet is megtudni a kettős kereszt kialakulása történetéről, és a szimbolika jelentéséről."

Számos vita övezi a kettős kereszt hazai használatának kezdetét. A hagyományok szerint (Werbőczy utóbb tévesnek bizonyult elmélete alapján), az apostoli királyság jelképeként szolgáló apostoli kettős keresztet I. István kapta II. Szilveszter pápától; és az apostoli felhatalmazás azt jelentette, hogy a magyar királyok nemcsak kinevezhettek püspököket, hanem püspökséget is alapíthattak. E széles körben elterjedt elméletét később azzal cáfolták, hogy Szent István idejében még az egyszerű latin kereszt volt használatos.

Huszadik századi kutatások bizonyítják, hogy az állami jelképeink közé a kettős kereszt mégcsak nem is Rómából, hanem Bizáncból, III. Béla közvetítésével került.

III. Béla a bizánci udvarban, Manuel császár trónörököseként nevelkedett, ő hasznlta először Magyarországon a bizánci hatalmi jelvényt. A szimbólum először 1190 körül jelent meg korabeli pénzeken és pajzsokon. A jelkép használatára feltehetőleg azért került sor, mert III. Béla ezzel kívánta jelezni a bizánci uralkodóval való egyenrangúságát. A kettős kereszt csak később, a 13. században, IV. Béla uralkodásától állandósult a királyi pecséteken és a címeren. Ez a mai címerünk legrégibb eleme.

A kettős kereszt Nagy Konstantin korában vált a bizánci uralkodók jelképévé. A források szerint Nagy Konstantin császár édesanyja, Szent Ilona 320 körül Jeruzsálembe ment, hogy Jézus személyéhez kapcsolódó kegytárgyakat gyűjtsön össze. Ennek során többek között elhozta a korbácsolás oszlopát, amely ma Rómában található a San Prassede-templomban; Pilátus palotájának romjaiból elhozta azt a 28 lépcsőt, amelyen feltehetőleg Jézus is járt; a lépcsőmaradvány számára templomot építtetett Rómában, a Scala Santa-t. A Golgota-hegyről pedig egy fakereszt maradványait hozta el, amely feltételezések szerint Jézus keresztje volt. Ez a relikvia a bizánci császárok tulajdona lett, és ebből származik a kettős kereszt, amelynek darabjait a bizánci uralkodó adományozhatta híveinek.
 
 
Forrás: http://www.geographic.hu/index.php/fotopalyazat/fotopalyazat/nyomtathato.php?act=napi&id=6308