Loading

Partnereink

Csabakő
 
Látogatóink összesen: 27027051

2020. május 19.
H K SZ CS P SZ V
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Ma Ivó, Milán napja van.
Holnap Bernát, Felícia napja lesz.

Kétmilliárdos nyereséget húzott be a felcsúti foci

A Mészáros Lőrinc által vezetett felcsúti akadémia régóta kiemelt állami támogatásnak örvendezhet: 2011 és 2018 között 22,4 milliárd forint adományt és 23 milliárd forint közpénzt kapott TAO-támogatás formájában.

12,5 milliárdért épült, Orbán Viktor és Mészáros Lőrinc adta át… Fotó: wikipédia

A klub 2019-es anyagi jelentése szerint az NB I.-es Puskás FC Kft.-t tulajdonló Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány mintegy 2 milliárd forintos üzleti eredménynek örülhetett – írja a 444.hu. 

A jelentés szerint a felcsúti alapítvány tavaly 3,8 milliárd forintnyi adományt, illetve 3,3 milliárd forintnyi állami támogatást kapott.

A főbb kiadások terén: anyagjellegű ráfordításokra 2,5 milliárd, míg személyi jellegű ráfordításokra (bérköltség és járulékai) 1,17 milliárd forintot költött az akadémia, amelynek összes ráfordítása 5,1 milliárd forint volt tavaly.

A koronavírus-járvány következében több európai és hazai klub is komoly anyagi problémákkal küszködhet, azonban a Puskás Akadémia esetében erre várhatóan nem lesz példa, ugyanis az alapítvány saját tőkéje már 29 milliárd forintra rúg.

Nagyon sok pénzt költött a Fradi fizetésekre

A Fidesz pártigazgatója, Kubatov Gábor által elnökölt Ferencváros esetében sem kellett az elmúlt évben meghúzni a nadrágszíjat. A klub minden eddiginél többet költött bérekre. Míg 2018-ban már 3 milliárd forintot utalt a klub bérekre, addig ez a szám mostanra elérte az 5 milliárd forintot. Ezzel, maga a klub is elismerte, hogy a térségben az egyik legnagyobb összeget a Fradi fordítja a játékosok fizetésére.

A klub úgy kötötte meg a vezetőedzővel és a játékosokkal a szerződéseket, hogy amennyiben a klub eljut valamelyik nemzetközi kupasorozat csoportkörébe, abban az esetben jelentős mértékben emelkednek a munkabérek. Miután a klub bejutott az Európa-liga csoportkörébe, így ez a feltétel teljesült. 

Kérdés, hogy a koronavírus-járvány miatt esetleg a klubnál is úgy döntenek-e majd, hogy együttesen csökkentik a játékosok bérét. A legtöbb NB1-es klubnál már tárgyalnak az illetmények 20-30 százalékos csökkentéséről, azonban a Fradi esetében erről még nem hallani. 

A klub üzleti beszámolója szerint az 5,4 milliárdos adósság egymilliárdra csökkent. Hozzáteszik egyébként, hogy szükség esetén a cég likviditása játékos-eladásokból javítható.

Forrás: alfahir.hu

sokkaljobb-kommentár: A járulékokat már adóként szedik be, és abból is szabad felhasználású pénz lesz, mint a társasági adó egy részéből (tao-kasszába való áttereléséből) és a jegybanki nyereségből (amit hat alapítványba terelnek át). Mind a tao-kasszába kiszervezett pénznek, mind a jegybanki nyereségnek a költségvetésben lenne a helye! Ez az irtózatos pocsékolás meg is látszik a magyar egészségügy helyzetén, amelyet bizony elég gyatra állapotban ért el a koronavírus járvány.

Hogy hány válogatott labdarúgót, vagy esetleg NB I-ben játszó labdarúgót (ezeknek a fizetése 4-6-8 millió forint, adókedvezménnyel!) adott a Puskás Akadémia az országnak, az nem derül ki ezekből az adatokból. De hát nekünk mindig Mohács kell!

Békéscsaba, 2020. április 3.

F. I. – M. K. M.

Emlékeztető: „Idehaza 1068 profi focista játszik, míg például a világranglistát vezető, 11 milliós lélekszámú Belgiumban 798. A 80 milliós Németországban pedig csak 1066, vagyis egy főre vetítve tizedannyi, mint Magyarországon. Az egy főre eső profik arányában Magyarországot Horvátország, Románia és Svédország is megelőzi. A Híradónak nyilatkozó sportközgazdász szerint a gond az, hogy közpénzből fizetik a magyar játékosok bérének jelentős részét.” (Részlet A magyar profi focisták több futballnemzetet is megelőznek, annyian vannak című cikkből)