Friss hírek

Loading

Partnereink

Csabakő
 
Látogatóink összesen: 25773651

2020. február 28.
H K SZ CS P SZ V
12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829
Ma Elemér napja van.
Holnap napja lesz.

Két Békés megyei undorító húsüzemet zártak be

Rövid időn belül két Békés megyei élelmiszer-előállító üzemet is felfüggesztettek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei.

Az első helyszínen, a pácolt sonkát, zsírt és töltelék árut előállító létesítményben súlyos higiéniai hiányosságokkal szembesültek az ellenőrök.

Egyrészt egyáltalán nem volt takarítva az üzemben, olyannyira, hogy az ajtók és a hűtőkamra ajtók a szennyezettségtől feketék voltak, míg a padozat több helyiségben repedezett, a mennyezet a folyosón pedig penészes volt.

A meleg vizet szolgáltató gázbojlerek nem működtek, a vegyszerek, a kéztörlők hiányoztak, ellehetetlenítve a higiénikus kézmosást és a fertőtlenítést. Mindez az eszközökön is meglátszott, a sertések hasításához használt fűrész például erősen szennyezett, rozsdás volt.

Mindezek miatt 5072 kilogramm nem nyomon követhető, illetve lejárt élelmiszert vontak ki a forgalomból.

A feltárt – élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő – hiányosságok miatt a hatóság az egység vágási és élelmiszer-előállító tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztette. A hibákat az üzem az azóta tartott ismételt hatósági ellenőrzésekre sem tudta kijavítani, így továbbra sem folytathatja tevékenységét.

Amikor összeér az egér ürülék és a penész

A második helyszínen egy másik Békés megyei húskészítmény-előállító létesítményben – a higiéniai hiányosságokon túl – egér ürüléket, valamint a rágcsálófogóban élő és elpusztult egeret is találtak a Nébih szakemberei.

Az üzemben tapasztalt jelentős élelmiszerbiztonsági hiányosságok miatt a hatóság itt is azonnali hatállyal felfüggesztette az egység húskészítmény-előállító tevékenységét. Emellett 2,6 tonna nem nyomon követhető, illetve lejárt minőségmegőrzési idejű, valamint penészes terméket vont ki a forgalomból.

Az ellenőrzés során erősen kifogásolható higiéniai körülményeket találtak a Nébih szakemberei. Többek között a készáru raktár mennyezete penészes, az üzemben lévő berendezési tárgyak piszkosak, helyenként rozsdásak voltak.

A fűszerraktárban az ellenőrök jelentős mennyiségű rágcsálóürüléket találtak, a padozaton, a polcokon és a fűszerkimérésre használt eszközökön egyaránt. A helyiség két sarkában ragacsos rágcsáló élvefogó csapdát helyeztek el, egyikben még élő, másikban elhullott egérrel. A felhasználásra szánt belet – az üzemi alaprajz szerint – a hulladéktároló helyiségben tárolták, amelynek padozata szintén nagyon szennyezett volt.

A Nébih szakemberei azonnali hatállyal felfüggesztették az egység húskészítmény-előállító tevékenységét és elrendelték a fellelt 2,6 tonna nem nyomon követhető, lejárt, illetve penészes termék forgalomból való kivonását, valamint az állati eredetű élelmiszerek megsemmisítését.

A cikket a napi.hu internetes portálon videó is „színesíti”, ennek közlésétől eltekintünk.

Valamikor Békés megyében sok élelmiszer-feldolgozó működött, megfelelő higiéniával, jó minőségű élelmiszert állítottak elő. Ennek azonban az úgynevezett rendszerváltozás véget vetett, az üzemeket bezárták, egy részét már le is bontották. Ezeket az élelmiszer feldolgozónak aligha nevezhető sufnikat megtűrik, amikor problémát találnak náluk, kitakaríttatják a sufnit, az érintett vállalkozó kifizeti a bírságot, és forog velük is velünk is tovább a mókuskerék a következő ellenőrzésig. Akkor kezdődik minden elölről. Tisztelet persze a kevés kivételnek.

Időnként szóba kerül Békéscsabán például a Hűtőház újraindítása, és aztán arról is csönd lesz. Lehet, hogy fontosabbak lennének, mint az autógyárak. A stadionokról és fociakadémiákról, jégcsarnokokról, egyéb, veszteséget termelő beruházásról nem is beszélve. Felcsút meg már annyiba kerül lassan, mint Budapest…

Békéscsaba, 2019. április 2.

Összeállította: Anton

Emlékeztető: „A szennyes víznek is tiszta a teteje. A mocsok csak azután kerül elő, ha kiöntjük az egészet.” (Részlet Wass Albert: A funtineli boszorkány című regényéből)