Loading

Partnereink

Csabakő
 

Reklám

Tanfolyam indul kéthetenteInfo: 30/402-10-10 Galló Ágnes szervező30/938-89-82 Pap András isk.vez.
  
Látogatóink összesen: 21680946

2019. május 23.
H K SZ CS P SZ V
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Ma Dezső napja van.
Holnap Eszter napja lesz.

Jogellenesen vették el a rokkantnyugdíjasok járandóságát

Hatalmas pofonba szaladtak bele Orbánék

Illusztráció alfahir.hu

Több tízezer ember életét tették tönkre, a Jobbik kárpótlást követel. Az Alkotmánybíróság döntéssel egyértelművé vált: a magyar kormány az emberi jogok védelméről szóló nemzetközi szerződést is megszegve (amellett, hogy magyar állampolgárok tízezreinek életét tette még nehezebbé) vette el a rokkantnyugdíjasok juttatásainak nagy részét. 

Az Alkotmánybíróság hosszas vita után ugyanis kimondta: a rokkantsági ellátások felülvizsgálatakor érdemben kell vizsgálni a rokkant állapotának megváltozását. Állapotjavulás alatt az egyén élethelyzetét érdemben meghatározó tényleges fizikai állapot kedvező változását kell érteni, amelynek vizsgálata az eljáró hatóságok, illetőleg bíróságok kötelezettsége - mondta ki az Ab.

Papíron javult az állapota – csak ténylegesen nem

Az alapügy felperese 2011 végéig rokkantsági nyugdíjban részesült. Az új szabályozásnak megfelelően lefolytatott felülvizsgálat azonban azt állapította meg, hogy javult az állapota, ezért ellátásának összege korábbi rokkantsági nyugdíjának kevesebb mint a felére csökkent. Az érintett az erről szóló társadalombiztosítási határozatot bíróságon támadta meg. Végül az ügy a Kúriára került, amely kezdeményezte az Ab-n a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól szóló törvény nemzetközi szerződésbe - a strasbourgi bíróság ítélkezésének alapjául szolgáló Emberi Jogok Európai Egyezményébe - ütközésének vizsgálatát.    A vitatott törvény szerint a rokkantsági ellátások összege a 2012. január 1-je előtt folyósított rokkantsági nyugdíjak összegéhez képest kizárólag akkor csökkenthető, ha az ellátásra jogosult személy állapotában javulás következett be. A szabályozás azonban nem határozza meg az állapotjavulás fogalmát.

Nemzetközi szerződést is megszegtek Orbánék

Az Ab rámutatott: aránytalan és így Magyarország vállalt nemzetközi kötelezettségeivel ellentétes az egyes ellátásra jogosultak által viselt teher akkor, ha az ellátás csökkentésére kizárólag a jogi keretek átalakításából következően, az egészségi állapot meghatározására használt százalékos értékek változása miatt kerül sor. Az Ab ezért alkotmányos követelményként rögzítette, hogy állapotjavulás alatt nem egyszerűen a jogalkotó által meghatározott és bármikor megváltoztatható százalékos mértéket, hanem az egyén élethelyzetét érdemben meghatározó tényleges fizikai állapot kedvező változását kell érteni. Ennek vizsgálata pedig minden esetben az eljáró hatóságok, illetőleg bíróságok kötelezettsége.    Az Ab megállapította, hogy a Magyarország által vállalt nemzetközi kötelezettségek egyikéből sem vezethető le egy meghatározott összegű ellátásra való alanyi jogosultság, ezért a rokkantsági ellátás összegét megállapító rendelkezés önmagában nem lehet ellentétes Magyarország nemzetközi kötelezettségeivel, így az Emberi Jogok Európai Egyezményével sem, ezért az Ab az indítványt elutasította.

A folytatás, illetve a teljes cikk további elérhetőségekkel ITT

Forrás és illusztráció: alfahir.hu

sokkaljobb-kommentár: Nem sokkal a nagy fülkeforradalmi győzelem (2010) után eldöntötte a friss kétharmad, hogy fellép a rokkantsági nyugdíj ellen. Valóban voltak visszaélések, de a fürdővízzel együtt nem kell a gyereket kiönteni. Volt a Facebookon akkoriban egy félkarú 60 körüli ember, akinek az esetét az unokahúga tette közzé. Azzal írták ki munkára, hogy a jobb karja megvan, tud vele dolgozni. Ellátatlanul maradt, három hét múlva öngyilkos lett.

A felülvizsgálatokon sokszor nem is történt felülvizsgálat, a parancs az parancs, jócskán csökkentették, vagy megszüntették az ellátást. A felülvizsgálatokat kiszerveztek a magánszférába, ami bizony ráadásul több milliárdos költséget okozott. Messzire, sokszor 50-60 kilométerre utaztatták, esetleg másik megyébe a rokkantat, hogy nehogy összejátszás legyen. A történet valamikor 2012 körül tetézett. Most azonban visszanyalt a fagyi. A számlát persze megint nem az elkövetők, az ezt kiagyalók, hanem a magyar társadalom fogja kifizetni.

Ugyanakkor Ukrajnába folyósít a kormány úgy nyugdíjat, hogy az érintettek itt soha egy percet nem dolgoztak, adót nem fizettek. Az alábbi cikkben a kék betűkre rá kell kattintani az egérrel, és további információk jönnek elő! Ingyenes nekik a betegellátás is, általában a nyíregyházi kórházban gyógyulnak. Rájárnak a szociális juttatásokra is. Jóval magasabb nyugdíjat kapnak, mint a magyarországi társaik. Romániába is megy ki magyar nyugdíj, de nem ennyi! Arról, hogy Ukrajnába a folyósítás hogyan is zajlik, egy korabeli cikk elérhető ITT !  

Békéscsaba, 2018. november 13.

F. I. – K. M.

Emlékeztető: „Rengeteg volt a választási csalás, például a romák beetetése tavaszváró ünnep elnevezéssel, és megijesztésük azzal, hogy még közmunkát se kapnak. Farkas Flórián, a nagy romavezér tovább folytathatja a dicstelen tevékenységét a mandátum mögé bújva, mert a Fidesz előkelő helyen bejuttatta őt is a parlamentbe. Elképesztő, hogy a legkiszolgáltatottabb szegények 90 százaléka az őket szegénységben tartókra (a Fideszre) szavaztak! Volt elég sok szavazatvásárlás is. Ilyennek lehet ítélni a 12 ezer forintos gázkedvezményt, vagy a nyugdíjasok 10 ezer forintos Erzsébet-utalványát. A határon túli választói névjegyzéket 10 évente ellenőrzik. Elég sok 80 év feletti is megkapja az állampolgárságot és a választójogot. Amennyiben időközben meghal, a család az ő nevére is leszavazhat, mert nincs ellenőrzés. A lehetőségre valószínűleg itthonról hívják fel a hozzátartozók figyelmét. Ugyanígy még az is előfordulhat, hogy az Ukrajnába folyósított magyar nyugdíjat az érintett halála után a hozzátartozók bankkártyával évekig felveszik.” (Részlet A győztes mindent visz! A jövőnket is? című cikkből)