Loading

Partnereink

Csabakő
 
Látogatóink összesen: 27083587

2020. május 24.
H K SZ CS P SZ V
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Ma Eszter napja van.
Holnap Orbán napja lesz.

Jelentősen emelkedett a Sri Lanka-i merényletsorozat áldozatainak száma

A helyi rendőrség szóvivője szerint 290-re emelkedett a Srí Lanka-i templomokat és szállodákat ért robbantásos merényletek halottainak száma a vasárnap esti hírekhez képest, amelyek 207 halottról és 450 sebesültről szóltak. Az MTI a helyi hatóságokra hivatkozva azt írja, hogy 32 külföldi van az áldozatok között, a sebesültek száma pedig csaknem 500.

A merényletsorozattal összefüggésben már 13 embert fogtak el a főváros, Colombo közelében. A robbantások után elrendelt kijárási tilalmat időközben feloldották. A Reuters beszámolója szerint katonák felügyelik a rendet a nagyobb szállodák előtt.

Egy kormányzati forrás szerint Maitripala Sziriszena elnök hétfő reggelre összehívta a nemzetbiztonsági tanácsot, amelynek ülésén Ranil Vikremeszinghe kormányfő is részt vesz. A Srí Lanka-i kormány emellett elérhetetlenné tette a hozzáférést a közösségi portálokhoz és az üzenetküldő szolgáltatásokhoz.

A kormányfő még vasárnap elismerte, hogy a hírszerzésnek voltak előzetes értesülései egy kevésbé ismert iszlamista csoportról, illetve vele összefüggésben templomok elleni lehetséges merényletekről. Az állami televízióban közvetített beszédében hangsúlyozta, hogy ki fogják vizsgálni, miért nem tettek intézkedéseket ez ügyben. 

A húsvétvasárnap elkövetett nyolc támadásból hatot a fővárosban, Colombóban követtek el: négy luxusszállodában - a Cinnamon Grand Hotelben, a Shangri-La Colombóban, a Kingsburyben és egy vendégházban a Dehivela peremkerületben -, valamint a Szent Antal katolikus templomban, illetve egy eddig meg nem határozott épületben. Egyelőre egyik szervezet sem vállalta magára a merényletsorozatot.

Forrás: alfahir.hu

sokkaljobb-kommentár: Időközben 310-re emelkedett a Srí Lanka-i merénylet halálos áldozatainak száma – írja a Guardian a helyi rendőrségi szóvivő nyilatkozata alapján. A szóvivő közölte, hogy már 40 embert vettek őrizetbe a támadássorozattal összefüggésben. A letartóztatottak között van az öngyilkos merénylőket szállító teherautó sofőrje és annak a háznak a tulajdonosa, amelyben néhány terrorista lakott.

Dánia leggazdagabb emberének, az Asos fast fashion ruhamárka egyik vezérének három gyereke is a Srí Lanka-i robbantások áldozatai között van – írja az Independent. Anders Holch Povlsen négy gyereke is az országban nyaralt a húsvéti szünetek alatt, egyikük négy nappal a robbantások előtt még posztolt is testvéreiről az Instagramra.

Békéscsaba, 2019. április 23.

F. I. – K. M.

Emlékeztető: „A gonosz diadalához csak annyi kell, hogy a jók tétlenek maradjanak.” (Edmund Burke)