Loading

Partnereink

Csabakő
 

Reklám

Tanfolyam indul kéthetenteInfo: 30/402-10-10 Galló Ágnes szervező30/938-89-82 Pap András isk.vez.
  
Látogatóink összesen: 21681015

2019. május 23.
H K SZ CS P SZ V
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Ma Dezső napja van.
Holnap Eszter napja lesz.

Jó barátból kínos társaság – egy ember, aki kellemetlen heteket okozhat Orbán Viktornak

Új nevet kell megtanulnia a magyar belpolitikát (és nem csak a NER-sajtót) követő polgárnak. Nikola Gruevszki kisebb diplomáciai botrányt okozva ugyanis lelépett a börtönbüntetése elől, és jó barátjához, Orbán Viktorhoz menekült. 

Az idén 48 éves Nikola Gruevszki fiatal kora ellenére régi motoros a macedón belpolitikában, karrierjét mégis az üzleti életben kezdte. A '90-es évek közepén az akkor megnyíló szkopjei tőzsdén kereskedett. Politikai karrierje 1996-ban indult a skopje-i városi tanács tagjaként. Nem sokáig ragadt le ezen a szinten, miután a csodálatos csengésű, valószínűleg a Föld legviccesebb nevével rendelkező "Belső Macedón Forradalmi Szervezet - Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja" (VMRO-DPMNE) megnyerte a választást, 1998-tól kereskedelmi- majd 1999-től pénzügyminiszter a Ljubco Georgievski vezette koalíciós kormányban.

2001-ben, tehát az első Orbán-kormány idején, és így Nikola Gruevszki pénzügyminisztersége alatt vásárolta fel a Matáv a macedón Makedonski Telekomunikaciit (MakTel). A magyar cég az akkori sajtóközlemény szerint a Matáv vezette konzorcium a macedón nemzeti telefontársaság többségi tulajdonát 362,5 millió euróért vásárolta fel, de a vételáron felül még vállalta, hogy 255,7 millió euró értékben befektet az országban (a Matáv ekkor már a Deutsche Telekom kizárólagos tulajdona).

Jellemző, hogy mennyire más világot éltünk: a macedón szolgáltatót megvásárló konzorcium tagja még a Matáv mellett a Soros György érdekeltségébe tartozó Southeast Europe Equity Fund (SEEF) is.

Utóbbit a Soros Private Funds Management kezeli és részben az Overseas Private Investment Corporation (OPIC) finanszíroz - olvasható egy akkori tudósításból (az OPIC az Egyesült Államok kormányzati szervezete, amely kölcsönök, garanciák és biztosítások nyújtásával támogatja a tengerentúli amerikai befektetéseket).

Nikola Gruevszki pártja – ahogyan az első Orbán-kormány is – megbukott a 2002-es parlamenti választáson. Miután 2003-ban a korábbi miniszterelnök, Georgievski elhagyta a hosszú nevű pártot (hogy megalapítsa a csak egy kicsit rövidebb VMRO-NP-t), hősünk a párt élére állhatott, majd egymás után négyszer is győzni tudott a választásokon, legutoljára 2014-ben.

A folytatás, illetve a teljes cikk további elérhetőségekkel ITT

Forrás és fotó: alfahir.hu

sokkaljobb-kommentár: A Fidesz nagy szerepet játszik a Balkánon, és valószínűleg jutott az adónkból Macedóniába is egy kis választási támogatásra. Gruevszki és pártja a Fidesz támogatása ellenére megbukott a választáson. Ugyanez történt Szlovéniában, és ott is ez a helyzet, az ottani jelöltjüket is két évre elítélték. Ő még talán nincs itt, bár az valamivel kényelmetlenebb lenne, mert Szlovénia uniós ország. Attól függetlenül, hogy elbukott a támogatottjuk, a szlovéniai Lendván is építünk stadiont. 62 milliárd forinttal akart támogatni egy szlovéniai vasútfelújítást a kormány, ami remélhetőleg már nem fog bekövetkezni. Iszonyatos, hogy mennyi adóforintunk kerül ki az országból!

Most indultak a magyar rendőrök Macedóniába a határvédelem érdekében. A Balkán nagyon régóta tűzfészek, ott ekkora szerepet vállalni, amekkorát a Fidesz és a kormány vállal, az Álmoskönyv szerint sem sok jót jelent.

Macedónia kéri Gruevszki kiadását. Erről ITT

Békéscsaba, 2018. november 15.

F. I. – K. M.

Emlékeztető: Semmilyen szél sem kedvező annak, aki nem tudja, milyen kikötőbe tart.” (Seneca)