Loading

Partnereink

Csabakő
 
Látogatóink összesen: 25636800

2020. február 18.
H K SZ CS P SZ V
12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829
Ma Bernadett napja van.
Holnap Zsuzsanna napja lesz.

Indiaiak, ukránok és mongolok is kapnak munkát Szarvason

„Ha Magyarországra jössz, nem veheted el a magyarok munkáját” – állt nem is olyan régen majdnem minden út menti óriásplakáton a kormányzati propaganda jelszava. Ezek szerint Szarvason a Gallicoop pulykaüzemében az állások nem a magyaroknak vannak kitalálva. Hívtak helyettük indiaiakat, ukránokat és mongolokat.

Közfelháborodást okozott a békési kisvárosban, hogy a környéken alig találni olyan céget, amely normálisan megfizetné a dolgozókat, és közben az ismert húsipari üzemben nem a bérek emelése, hanem a külföldi olcsó munkaerő ideköltöztetése a megoldás. Mármint a tulajdonosok és a menedzsment szerint.

A városban egyébként néhány hete ment tönkre a Vasipari Zrt., amely 400 embernek adott munkát. Szintén 400 ember rúgtak ki pár napja a megye másik meghatározó cégétől, a Pannon Lúd Kft. mezőkovácsházi üzeméből.

Ennek dacára a szarvasi Gallicoop indiaikat, ukránokat és mongolokat hívott, hogy dolgozzanak a pulykaüzemben. A szarvasiak általános véleménye, hogy az ázsiaiak helyett a magyarokat kéne rendesen megfizetni, sokuk örülne a lakhatásnak és még a biciklinek is, de az álláshirdetésekben ilyen plusz juttatásokkal nem találkoztak.

Gajdos Attila jobbikos önkormányzati képviselő a testületi ülés mellett, a Facebook-oldalán is felvetette, hogy „miért nem lehet a magyar munkavállalókat megbecsülni, megfizetni, akár lakhatással segíteni”?

A Gallicoop Zrt. Évek óta 30 milliárd forint feletti éves nettó árbevétellel rendelkezik, és több mint 1000 főt foglalkoztat. Erdélyi István vezérigazgató a Napi.hu 100 leggazdagabb magyarról szóló kiadványának 2014-es számában a 97. helyen szerepelt.

Forrás és fotó: alfahir.hu

sokkaljobb-kommentár: Wass Albert írja az egyik regényében, hogy azért vesztettük el Erdélyt, mert az erdélyi magyar grófok román napszámosokat hoztak be, akik után elég gyorsan jött a család is, és bizony elszaporodtak. Szarvason és Mezőkovácsházán 400-400 munkanélküli lett, ennek ellenére behozzák a külföldi, sok esetben a messze távolból érkezőket vendégmunkásként. Ezek mellé tolmácsot is kell foglalkozni, és meg kell oldani a lakhatásukat is. A magyar emberek kiszorításáról, vagy miről van itt már szó?

Békéscsaba, 2019. február 8.

F. I. – K. M.

Emlékeztető: „A demokrácia vagy keresztény lesz, vagy nem is lesz. Egy kereszténységellenes demokrácia olyan karikatúra lesz, amely vagy zsarnokságba, vagy anarchiába süllyed.” (Robert Schuman, az Európai Unió elődjének egyik alapítója)