Loading

Partnereink

Csabakő
 
Látogatóink összesen: 27188169

2020. június 02.
H K SZ CS P SZ V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Ma Anita, Kármen napja van.
Holnap Klotild napja lesz.

Hajmeresztő áremelkedések, felpörgő infláció

A pálmát most a paradicsom ára vitte el! Több mint ötven százalékkal ment fel az ára a lecsószezon közepén. A jövő héten állítólag csökken az ára. Csak hát a magyar ember   úgy van már vele, hogy hiszem, ha látom!

A zöldség ára is hihetetlen magasságokba emelkedett, és egyetlen élelmiszer árát illetően sincs igazán jó hír. A világ legmagasabb, 27 százalékos áfája is rányomja a bélyegét az árakra. A hús áfáját például hiába csökkentették, ugyanannyiért jut hozzá a fogyasztó, vagy már drágábban, mint a csökkentés előtt.

A sertéshús-forgalmazásra és a fogyasztói árára milyen hatása lesz ennek a hírnek? „Július végén megjelent az országos főállatorvos határozata az afrikai sertéspestis (asp) magyarországi felszámolására vonatkozó mentesítési tervéről, amely részletesen tartalmazza az érintett szereplők (például vadászok, állattartók, állatorvosok) teendőit. Az agrártárca közleménye szerint az új rendelkezés megjelenése egyúttal hatályon kívül helyezi a korábbi főállatorvosi határozatot.” (infostart.hu)

A jegybanki alapkamat alacsonyan (0,9 százalékon) tartása felpörgeti a kisemberek különadóját, az inflációt. Nagyot kaszál rajta a jegybank, viheti kifelé a nyereséget a hat jegybanki alapítványba, ahol elképesztő költekezés zajlik, de nem jár rosszul az állam sem. Az alacsony jegybanki alapkamat kedvező helyzetben tartja az ideiglenesen hazánkban állomásozó exportáló multikat, főként az autógyárakat, és rossz helyzetbe kerülnek az importra szorulók, főként a magyar kis- és közepes vállalkozások, akik a magyar munkavállalók 75 százalékát foglalkoztatják.

A reáljövedelmek mértéke mostanában érte el a 2008-as szintet! A minimálbér adómentes volt, de a fülkeforradalmi győzelem (2010) után adókötelessé tették. A gyalázatos egykulcsos személyi jövedelemadó ellehetetleníti a keményen dolgozó magyar kisembert, és jót tesz az egyre gyarapodó létszámú havi egymillió (sőt már elég sok havi ötmilliós jövedelmű is van!) feletti jövedelműeknek! Erről azonban nem igazán esik szó a mindent letaroló kormányzati médiában… Az elszabaduló infláció megállítására egyelőre nincs sem kormányzati, sem jegybanki akarat! Arról, hogy olyan intézkedések is születnek, amelyekkel a magyar társadalom jár jól, nem igazán lehet hallani! És arról sem, hogy a világ legmagasabb, 27 százalékos áfáját legalább 25 százalékra csökkentenék!

Békéscsaba, 2019. augusztus 8.

Anton

Emlékeztető: Noha tényleg sosem áramlott ennyi pénz a magyar sportba, azt is látni kell, hogy ezzel párhuzamosan elképesztő a túlárazási hullám a sportlétesítmények építésekor, vagyis a pénz egy része nem a sportban hasznosul, hanem a kivitelező milliárdos üzletemberek zsebébe vándorol. Nemrég Cser-Palkovics András írta egy Facebook-posztban, hogy elsősorban az építőiparban jellemző mindez, és emiatt elmaradt a városban a kórház új, belgyógyászati tömbjének fejlesztése. Mészáros Lőrinc gyermekeinek cége, a Fejér B.Á.L. Zrt. 18,2 milliárdos ajánlatot tett az Épkar Zrt.-vel konzorciumban, de ezt a hatalmas összeget még a kormány is sokallta, és nem fogadta el. A Vidi FC új stadionjára – szintén legalább 3–3,5 milliárdos költségnövekedés és jelentős csúszás mellett – szerencsére még jutott pénz. (A Vidi tulajdonosa Garancsi István, Orbán Viktor kötélbarátja, akinek építőipari cége (Market Zrt.) nem győzi bevállalni az állami beruházásokat, a legnagyobbat talán a vizes vébé túlárazásán kaszált.” (Részlet a Szűnni nem akaró túlárazások című cikkből) Az egészségügy rendbetétele helyett még mindig ez zajlik, holott se foci, se néző!