Loading

Partnereink

Csabakő
 

Reklám

Tanfolyam indul kéthetenteInfo: 30/402-10-10 Galló Ágnes szervező30/938-89-82 Pap András isk.vez.
  
Látogatóink összesen: 23106915

2019. augusztus 23.
H K SZ CS P SZ V
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Ma Bence napja van.
Holnap Bertalan napja lesz.

Húsz évvel ezelőtt tartotta első évértékelőjét Orbán Viktor

1998-ban még kétfordulós volt a választás. Az első fordulót a szocialisták nyerték, de a két forduló közötti két hét alatt tető alá hozták a Fidesz és a Kisgazdák megállapodását. A Kisgazdák visszaléptették a jelöltjeiket a Fidesz javára, és ennek köszönhetően összejött a fordulat: a Fidesz–FKgP nyerte a választást. Két év múlva ennek vetett véget a Fidesz, amikor a kétéves költségvetéssel kigolyózta a koalíciós partnerét.

Nahát, ezeket Orbán mondta az első évértékelőjén (az index.hu összeállítása alapján):

„1999-ben teremtett máig tartó hagyományt a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület azzal, hogy meghívta az ifjú-újonc miniszterelnök Orbán Viktort évet értékelni.  Az akkor 35 éves kormányfő beszélt egyebek mellett a küszöbön álló NATO-csatlakozás fontosságáról, a gazdaság állapotáról, a népességfogyásról, a különböző fejlesztési programokról. Az akkori beszédből két dolog látszik jól: Orbán egyrészt semmit nem változott, másrészt akkor teljesen másképp gondolkozott. Kiválogattuk a legérdekesebb mondatokat a beszédből.

A demokráciáról és az ellenzékről

„Ha a parlament néha heves politikai viták színhelye, ez így van rendjén – így kívánják a demokrácia játékszabályai.”

„Úgy gondoljuk, hogy azoktól a közéleti szereplőktől, akik a gondjaikra bízott emberek érdekeinek védelme helyett eltűrték, hogy sokan reménytelen helyzetbe sodródjanak; akik hallgattak a Bokros-csomag idején vagy esetleg éppen a Bokros-csomagért felelős kormány mögött álltak; sőt a kormányban vagy a kormánypárti padsorokban ültek; nos, tőlük a magyar családokon ütött sebek gyógyításához nemcsak türelmet és megértést kérek, de önmérsékletet és önvizsgálatot is várok. Természetesen mi egy pillanatig sem kérdőjelezzük meg közéleti jogosítványaikat, de semmiképp sem ismerhetjük el, hogy van erkölcsi alapjuk arra, hogy követelésekkel lépjenek fel azzal a kormánnyal szemben, amelyik a Bokros-csomag súlyosan romboló következményeinek orvoslásán dolgozik.”

A Fidesz-kormányzás távlatairól

„Mi úgy hisszük, a kormány fel­adata több, mint az államapparátus igazgatása, a folyó ügyek, az ország napi gondjainak megoldása. A kor­mány maga elé kitűzött célja, elhatározott szándéka az, hogy a polgá­rok, közösségeik és az ország egé­sze előtt egy kormányzati ciklust messze meghaladó távlatokat nyis­son. Ennek érdekében igyekszik mozgósítani az országban, az or­szág lakóiban rejlő erőforrásokat. (...) 

„Amikor vállaltuk a kormányzás felelős­ségét, azt mondtuk ki ezzel – ami­ben titokban minden család, min­den polgár reménykedett –, hogy van jövője ennek az országnak, en­nek a nemzetnek, hogy van jövője mindazoknak, akik készen állnak, hogy mindent megtegyenek saját személyes vágyaik, terveik valóra váltásáért. Az eddig elért eredmények tük­rében úgy látom, hogy azok mérték fel helyesen lehetőségeinket, akik biztattak bennünket.”

Tisztességről, korrupcióról

„Magyarország ma szabad ország. Sorsa a mi kezünkben van. Mi választjuk azokat, akik törvényeinket alkotják. S bizony mi vagyunk azok, akik arra hivatottak, hogy betartsák e törvényeket. így hát amikor korrupcióról, adócsalásról, törvénytelenségről beszélünk, nem hivatkozhatunk többé a körülmények hatalmára. Pedig önök is tudják: gyakran éppen ezt tesszük. Ilyen az ember. A cipőt hibáztatja, noha a lába hibás. De otthon, ha semmi sem szorít, és módunk van elgondolkodni a dolgok lényegéről, akkor világosan látjuk, mi az, amire égető szükségünk van.

Tisztességes és becsületes országban akarunk élni. Olyan országban, ahol mindenki szemében erény, ha betartjuk a törvényeket, erény, ha tisztességesen adózunk, és erény, ha világos különbséget teszünk jó és rossz között.

Olyan országban akarunk mindnyájan élni, amelyet az adófizető polgár a sajátjának érez. Az ember nem azért szereti a hazáját, mert nagy, hanem mert az övé. ”

A szegényekről és a közmunkáról

„Vajon helyes elgondolás-e, ha a(z életszínvonal javítására) rendelkezésre álló teljes összeget kizárólag a reményvesztettekre, a legszegényebbekre költjük, azokra, akik a maguk erejéből jelenlegi helyzetükből kitömi nem képesek? Vagy - hangzott a másik lehetőség - osszuk meg a rendelkezésre álló keretet oly módon, hogy jusson a polgárok azon csoportjainak is, akik e segítséggel képesek lesznek a maguk erejét megsokszorozva feljebb kapaszkodni vagy legalább lábukat megvetni a méltóbb élethez vezető úton? A polgári koalíció kormányának az a meggyőződése, hogy a legszegényebbek helyzetének tartós javulását csak akkor érhetjük el, ha azokat a családokat is megerősítjük, amelyeknek a tagjai dolgoznak, akik a vállukon viszik az ország gondját, és akik magukra vállalják a gyereknevelés örömteli terheit is.”

„Tíz éve birkózunk mindannyian a tömeges munkanélküliséggel. Emberek százezreinek nincs munkája Magyarországon. Az eddigi segélyezés nem bizonyult megfelelőnek a probléma megoldására. A mostani kormánynak az a célja, hogy segély helyett inkább esélyt teremtsünk a munka világába való visszatérésre. (...) Új közmunkaprogramot dolgozunk ki, amelyet a következő költségvetési évben jelentős támogatással fogunk megvalósítani. Ettől a programtól azt várjuk, hogy hazánkban egyre kevesebben éljenek segélyből, és minél többen munkából.”

Az egészségügyről

„Az egészségügy olyannyira elhanyagolt ágazat volt eddig hazánkban, hogy a kormánytól sokkal komolyabb átgondolást igényel, mint más feladatok. Azok, akik eddig kísérletet tettek megreformálására, kudarcot vallottak.

Olyan tapasztalatokat szereztek, mint az egyszeri ember a lóval: elöl harap, hátul rúg, középen meg kényelmetlen. Nekünk is be kell látnunk, hogy az egészségügy gondjainak csak csekély része orvosolható azonnal, legtöbbjük csak néhány éven belül oldható meg.”

„Először 1999-ben a sürgősségi betegellátást szervezzük újjá. Arra a célra, hogy az ország bármely településén minden sérült vagy beteg ember néhány percen belül megfelelő, gyors ellátásban részesülhessen, a betegszállítást is beleértve, 1999-ben összesen 7 milliárd 700 millió forintot fordítunk. (...) Az egészségügyi rendszer átfogó, alapokat is érintő reformja - remélem - egy következő évindító beszéd egyik sarokköve lesz majd.”

„Nem tűzhetünk ki kisebb célt, mint egy drogmentes Magyarország megteremtését. Ezért 1999-ben szigorú kábítószerellenes törvényt léptetünk életbe.”

Az egészségügyről elmondottak ma talán még aktuálisabbak, mint 1999-ben. A szegénység is jócskán erősödött. A devizahitelesek számára továbbra sincs megoldás, mert az nem megoldás, hogy kilakoltatják őket! Az életük ezzel végképp ellehetetlenül, képtelenek új életet kezdeni, minden lehetőségtől megfosztják őket. A környező országokban a hitelesek javára oldották meg a problémát, nálunk a bankok javára.

Érdekes dolgokat mondott a korrupcióról is, amely az utóbbi nyolc évben dübörgött fel igazán! Elképesztő mértékben vált az ország leggazdagabb emberévé a felcsúti Mészáros Lőrinc gázszerelő.

A miniszterelnök február 10-én, várhatóan a Várkert Bazárban tartja évértékelő beszédét, ahol ismerteti a kormány legújabb családtámogatási döntéseit, és az európai parlamenti választás tétjéről is beszélni fog – írja a Magyar Idők.

Békéscsaba, 2019. február 5.

Összeállította: F. I.

Emlékeztető: „A Kommunista Ifjúsági Szövetségből indultak (1988/89), Soros György finanszírozta a Fidesz és a Szabad Demokraták Szövetségének indulását. Orbán Viktor és több Fidesz-alapító társa Soros ösztöndíjas volt. Schmidt Mária, a Terror Háza örökös főigazgatója és temérdek közalapítvány kasszakezelője, NER-lovagnő például három évig volt Soros György támogatottja. Ő nem mellesleg 2007-ben pártot szervezett a Fidesz ellen, de miután nem jött össze a dolog, visszatért és vissza is fogadták a húsosfazék mellé.” (Pálfordulások sora, avagy kifordítom, befordítom, mégis bunda a bunda című cikkből)