Loading

Partnereink

Csabakő
 
Látogatóink összesen: 27179716

2020. június 01.
H K SZ CS P SZ V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Ma Tünde napja van.
Holnap Anita, Kármen napja lesz.

Hívek nélkül lesz megtartva a csíksomlyói búcsú

Augusztus 31-ig minden kulturális- és sportrendezvény fel lesz függesztve a hargitai megyeszékhelyen.

A pünkösdszombatonként megtartott csíksomlyói fogadalmi nagybúcsú idén május 30-ra esett volna, és az Eucharisztia éve, valamint az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való lelki felkészülés jegyében tartották volna meg a ferencesek, mint a kegyhely őrei. A csíkszeredai városi katasztrófavédelmi bizottság koronavírus-járványt lassító rendeletei azonban idén ellehetetlenítették a rendezvény hagyományos módon történő megszervezését. Ráduly Róbert, Csíkszereda és a hozzá tartozó Csíksomlyó polgármestere kedden nyilatkozott arról, hogy a pünkösdi búcsú csak online formában lesz követhető.

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (katolikus világtalálkozónak is szokták nevezni)  szeptemberben lett volna Budapesten szintén népes részvétellel, de elhalasztják. A jövő évben kerül megrendezésre.

Ennél hamarabb, augusztus 20-án Budapesten hatalmas tűzijáték lesz úgy, hogy a zömmel ellenzéki kerületek polgármesterei ingyen kell, hogy odaadják a közterületeket a szervezőknek. Itt általában 100 ezer fölötti szokott lenni a résztvevők létszáma, vagyis a vírus könnyen lehet, hogy jól fogja magát érezni, és jöhet az esetleges szeptemberi második forduló. Vidéken is szoktak lenni tűzijátékok, vagyis elmegy erre a felesleges cirkuszra is jelentős, milliárdos adóforint, de mi lesz a kenyérrel?

A munkahelyüket elvesztők számára a semminél alig több megoldás van, de tüzeskedésre is telik. Meg hát Szijjártó Péter már a századik repülőgépes kínai szállítmányt köszöntötte. Még kb. 30 repülővel jön be, nagy üzleti lehetőséget kínálva a repülőgépes szolgáltatóknak, pl. a Svájcban bejegyzett WissAirnek.

Békéscsaba, 2020. május 18.

F. I.

Emlékeztető: „Gyurcsány Ferenctől nem is várja az ember, hogy kiálljon a határon túli magyarok mellett, de Orbán Viktor távolmaradása elgondolkodtató. Pedig akár egyetlen Facebook-bejegyzéssel is nagyot tudott volna lökni a  kezdeményezés szekerén a közösségi oldalon nagyon aktív miniszterelnök, hiszen egymillió tizenháromezer ember követi, ami már önmagában több, mint a szükséges aláírás mennyisége. Nem árt, ha tudjuk, az aláírások több mint fele a határidő lejárta előtti legutolsó héten érkezett be. Egyébként a jelenlegi állás szerint hiába az egymilliónál is több szignó, nem teljesül az előírt földrajzi kritérium, vagyis az, hogy legalább hét uniós tagországban elérjék a minimálisan meghatározott aláírás-számot.  (Részlet az Orbán és a székelyek című cikkből) Tárgya az őshonos kisebbségek uniós támogatása volt…