Loading

Partnereink

Csabakő
 
Látogatóink összesen: 27317742

2020. június 12.
H K SZ CS P SZ V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Ma Villő napja van.
Holnap Antal, Anett napja lesz.

Hétfőn az osztrák kancellár is megbukhat

Frissítés: Jövő hétfőre tűzte ki az ellenzéki kezdeményezésű bizalmi szavazást Sebastian Kurz osztrák kancellár ellen Wolfgang Sobotka parlamenti elnök. A bizalmatlansági indítványt Kurz ellen Peter Pilz, az ellenzéki Liste Jetzt vezetője kezdeményezte.

Amint arról tegnap beszámoltunk, egységesen lemondtak az osztrák szabadságpárti miniszterek, miután Sebastian Kurz kancellár Herbert Kickl FPÖ-s belügyi tárcavezető menesztését javasolta az államfőnek. Ezzel Kurz a szeptemberi előrehozott választásokig egy kisebbségi-szakértői kormányt lesz kénytelen vezetni.

Még az FPÖ fenyeget

Annak ellenére, hogy pártjuk volt elnöke kínálta tálcán a feláras közbeszerzéseket egy orosz oligarchának hitt nőnek a legnagyobb osztrák napilapért cserébe, a szabadságpárti politikusok is támadásba lendülhetnek.

Az Azonnali azt írja, hogy kilátásba helyezték a Peter Pilz ex-zöldpárti politikus által benyújtandó bizalmatlansági indítvány megszavazását Kurz ellen.

Herbert Kickl így fogalmazott az Österreich című bulvárlap friss számában: „Naiv lenne Kurz részéről azt gondolni, hogy mi, szabadságpártiak Kurz irántunk való bizalmatlanságát ne viszonoznánk. Akármikor is tárgyalja a parlament: aki bízik a másikban, bizalmat kap. Aki nem bízik, bizalmatlanságot.”

Kickl azt is hozzátette, szerinte a kancellár elszámította magát, amikor azt hihette, hogy az FPÖ ragaszkodni fog a kormányzati pozíciókhoz.

Van elég szavazat?

Az osztrák alsóház 183 főt számlál, ebből 51-en az FPÖ, heten a Liste Jetzt-frakció tagjai – utóbbiak nyújthatják be a bizalmatlansági indítványt. A szintén ellenzéki szociáldemokraták 52-en vannak.

Az SPÖ nem zárkózik el az indítványtól, sőt, Hans Peter Doskozil burgenlandi SPÖ-s tartományi vezető még azt sem zárta ki, hogy pártja is benyújt egy bizalmatlanságit Kurz ellen.

Ha teljes lesz az ellenzéki összefogás, akkor elsöprik a kancellárt: 62 ÖVP-s képviselő ül 121 ellenzéki mellett.

Mi lesz, ha megtörténik?

Ausztriában ez példátlan eset lenne, ha benyújtják és megszavazzák, akkor Alexander Van der Bellen államfőnek kell kijelölnie valakit, hogy a szeptemberi választásokig alakítson és működtessen egy ügyvezető kormányt.

Forrás és fotó: alfahir.hu

sokkaljobb-kommentár: Vagyis Ausztria nem következmények nélküli ország, mint édes hazánk!