Loading

Partnereink

Csabakő
 
Látogatóink összesen: 27317782

2020. június 12.
H K SZ CS P SZ V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Ma Villő napja van.
Holnap Antal, Anett napja lesz.

Háborúhoz hasonló állapotok Afganisztánban

A német nyelvterület lapszemléje 
 
A Die Welt beszámol arról, hogy a katonák érdekvédelmi szervezetei örömmel fogadták a miniszter kijelentését, miszerint „háborúhoz hasonló állapotok” uralkodnak Afganisztánban. A Frankfurter Allgemeine Zeitung Angela Merkel washingtoni beszédében elhangzottakat dicséri.

Die Welt
Háborúhoz hasonló állapotok…

A napilapban Bundeswehr Szövetség dicséri Guttenberget, mert engedett című cikkében foglalkozik az új védelmi miniszter első megnyilatkozásaival. Karl-Theodor zu Guttenberg (CSU) az új védelmi miniszter az afganisztáni helyzetet „háborúhoz hasonló viszonyoknak” nevezte és ezzel módosította elődje irányvonalát. Guttenberg elődje Franz Josef Jung (CDU) arra a kérdésre, hogy a jelenleg 4300 ott állomásozó német katona háborúban áll-e, mindig azt válaszolta, hogy a bevetés az ország stabilitását és békés fejlődését szolgálja. S hangsúlyozta: „Ez nem háború.” A katonák érdekvédelmét ellátó Bundeswehr Szövetség azonnal kedvezően fogadta Guttenberg nyilatkozatát. Ulrich Kirsch a szövetség vezetője a Mitteldeutschen Zeitung kijelentette: „Hálásak vagyunk a miniszternek, hogy a dolgokat nevén nevezte. Ezáltal világossá válik a helyzet komolysága. A nők és férfiak, akik naponta ott harcban állnak, azt mondják, hogy háború.”

Frankfurter Allgemeine Zeitung
Tényleg a kancellár volt, aki beszélt?

A napilapban Berthold Kohler Óda a szabadsághoz címmel kommentálja Angela Merkel washingtoni beszédét. Tényleg a kancellár volt, aki beszélt? A józan, minden pátoszt kerülő, nem éppen a szavak mágusaként ismert Angela Merkel? Ő az első kancellár, aki a kongresszus és a szenátus előtt beszélhetett. Ezért a megtiszteltetésért nem jól nevelt szavakkal mondott köszönetet, hanem egy lángoló, a szabadság melletti hitvallással, ami az amerikaiaknak – némileg óvatosan bánva az egyenlőségjellel – a németek számára is a legfontosabb. Semmi sem ösztönzi jobban, mint a „szabadság ereje” és az „amerikai állam”, fogalmazott a kancellár, aki szokatlanul mély bepillantásokat engedett abba, ami mozgatja. A német álom – a szocializmus által fogva tartott kelet-német fizikusból az egyesült Németország kancellárja lesz – egészen az amerikaiak ízlése szerint való. Európa és Németország Amerikához fűződő kapcsolatát azonban Merkel nem csak a múltban látja. A XXI. század kihívásainál – globális biztonság, világgazdaság, klíma – Amerikát és Európát sorstárssá teszik. Ellentétben Gerhard Schröderrel, kétséget sem hagyott abban a tekintetben, hogy a NATO továbbra is a német biztonságpolitika sarokpontja marad. Amerika hozzájárulásával fog találkozni a kancellár kemény Irán politikája.
Keresztes Lajos (mno)