Friss hírek

Loading

Partnereink

Csabakő
 

Reklám

Tanfolyam indul kéthetenteInfo: 30/402-10-10 Galló Ágnes szervező30/938-89-82 Pap András isk.vez.
  
Látogatóink összesen: 22181693

2019. június 25.
H K SZ CS P SZ V
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Ma Vilmos napja van.
Holnap János napja lesz.

Gyorsan drágul az élet, évtizedes csúcson a magyar áremelkedés

   

Kezdhetnek aggódni az MNB-ben? A Magyar Nemzeti Bank által nagyon figyelt adószűrt maginflációs index értéke a februári 3,2%-ról 3,5%-ra gyorsult. Legutóbb 2008 decemberében tartózkodott ennél magasabban az index. Két másik alapfolyamat-mutató szintén közel tízéves csúcson áll. Az alapfolyamat-mutatók további emelkedése újabb egyértelmű bizonyítéka a belső inflációs nyomás erősödésének, ami a Magyar Nemzeti Bankot nagyon kényelmetlen helyzetbe hozhatja, amennyiben a következő hónapokban is folytatódik ez a tendencia. – írja a portfolio.hu

Amennyiben a jegybank havi ötmilliós jövedelmű vezérkarát és havi 3,5 millió/fős monetáris tanácsát izgatná, ami zajlik, akkor már léptek volna a jegybanki alapkamat emelését illetően. A jelenlegi 0,9 százalékos alapkamat jót tesz az exportáló multiknak, rosszat tesz az importra szorulóknak és felpörgeti az inflációt. Vagyis egyelőre az a fontos, hogy multik járjanak jól.

A forint árfolyamát a délelőtt napvilágot látott adatok kedvezőtlenül befolyásolták. A tőzsdén nagyot emelkedett a Richter, kisebbet a Mol és az OTP. 322 forint szárnyal az euró.

A folyamatosan dráguló üzemanyag ára is emeli az inflációt, mert amikor emelkedik az ára, az mindennek az árába begyűrűzik. Amikor csökkent, akkor nem történt ilyesmi…

Békéscsaba, 2019. április 11.

Összeállította: F. I.

Emlékeztető:  „A bank elad egy „terméket”, ami rátelepszik a vevő életére, és megfosztja javaitól. Kifosztó robot – így jellemezte lapunknak Varga István, az MNB felügyelőbizottságának tagja a „magyar devizahitelt”, amely jó eséllyel pályázik az évezred átverése címre. Nem „hibás termék”, hanem csalárd termék, amely 2004 és 2009 között csak néhány ezrest húzott ki az emberek zsebéből, 2009-ben, amikor a forint árfolyama gyengült, már tízezres tételekben fosztogatott”, 2010 nyarától pedig lényegében „rabolt”. A csalók ugyanis agyafúrt turbómotort építettek a devizahitelnek álcázott termékbe, amely az árfolyam elszabadulásakor „rabló hadjáratba kezdett”.  (Részlet a Magyar Hírlapban megjelent Csalárd termék a devizalapú hitel című cikkből)

Emlékeztető: „Domokos László felejthetetlen előterjesztése volt az, hogy az általában veszteséges állami cégek vezéreinek jövedelmét havi ötmillióra emeljék! Elég sok ilyen magas jövedelmű van például a jegybankban is, amelynek összes kiadása a magyar adófizetőket terheli, összes nyereségét Matolcsy György hat jegybanki alapítványba kiviszi, amelyek haveri és rokoni kifizetőhelyként is funkcionálnak, és a korrupció melegágyai. Két miniszternek is ötmillió már a fizetése: Szijjártó Péter külügyminiszter és Bártfai-Magyar Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter is ennyit kaszál tárca nélküli miniszterként.” (Részlet az Amikor kettős hatalom volt Magyarországon című cikkből)