Loading

Partnereink

Csabakő
 
Látogatóink összesen: 27039647

2020. május 20.
H K SZ CS P SZ V
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Ma Bernát, Felícia napja van.
Holnap Konstantin napja lesz.

Gyöngyösi Márton: Néhány higgadt szó

A múlt hétig Székelyföld szerelmesein kívül kevesen hallottak az Úz völgyében fekvő régi katonai temetőről. A történelmi Magyarország határán lévő emlékhely körül pár hete kezdtek el forrni az indulatok, hogy aztán a múlt heti, minden jóérzésű ember számára gyomorforgató jelenetekben csúcsosodjanak ki. Az, amit a temetőbe benyomuló román huligánok tettek, elfogadhatatlan. Egy magát civilizáltnak nevező ország kormánya egy olyan gusztustalan temetőgyalázás után, amit a román huligánok az Úz völgyében elkövettek, nem győzne elnézést kérni. Nem csak a magyarság, hanem mindenki előtt, mert nincs olyan nemzetiségi ellentét, amely a sírgyalázást megmagyarázná. Csakhogy…

Romániát jelenleg az a Szociáldemokrata Párt irányítja, amely módszereiben, korrupciós indexében és európai megítélése terén is igencsak hasonlít a Fideszre. De nem csak ebben hasonlítanak: egyiküknek sem úgy sikerült az európai parlamenti választás, ahogyan várták. Míg azonban a Fidesz Magyarországon azért magabiztos eredményt hozott, a román szociáldemokraták több százalékkal maradtak le az első helyről, ráadásul pártelnöküket a választás másnapján letartóztatták korrupciós ügyei miatt. Azt hiszem, bőven ad okot találgatásra az, hogy ezek után alig pár nappal abban a Romániában, ahol a népszerűtlen kormányok újra és újra a magyarok elleni érzelmek felszításával próbálják támogatóikat aktivizálni, a hatóságok kínos semmittevése (sőt, egyes hatóságokhoz közeli személyek tevékeny jelenléte) mellett felheccelt huligánok tömegei érkezhetnek egy kis hegyi falu katonatemetőjébe, hogy ott magyar sírokat gyalázhassanak, és magyar embereket fenyegethessenek.

Még talányosabb, hogy ezek után a román kormány nemcsak nem próbálja kimagyarázni ezt a botrányos esetet, de megtiltja budapesti nagykövetének azt is, hogy a magyar külügy előtt magyarázatot adjon, majd a román kormány még a magyar felet okolja a feszültségért, a konfliktust pedig úgy kívánja rendezni, hogy a temetőt a Védelmi Minisztérium szakmailag megkérdőjelezhető hatósága alá vonja. A kérdésben persze exponálhatja magát a magyar kormány is, és újabb „hazafias ügyet” kreálhat a jogos felháborodásból, amelyet aztán a fideszes heccoldalakon rögvest az ellenzék elleni uszításra és politikai haszonszerzésre használhat, miközben szélsőjobboldali segédhadainak a román huligánok primitívségét súroló tüntetései után külföldön megpróbálhatja újra eljátszani a mérsékelt jobboldalit. Nem maradhat persze ki a láncból az Európai Parlamentbe rejtélyesen éppen a román szociáldemokraták fellegvárainak számító színromán megyék szavazataival beeső RMDSZ sem, amely most ismét megpróbálhatja a románveszélyre hivatkozva maga mögé gyűjteni a politikai megalkuvástól kiábrándult egykori szavazóit. Íme, itt áll előttünk a populista külpolitika teljes láncolata, melyben minden szereplő jól jár: a román kormány és a magyar kormány is megmutathatja, hogy hazafias, határozott, és „jól megmondja a másikoknak”.

Aki pedig rosszul jár, azok mi vagyunk, az emberek. Akiknek most ahelyett, hogy az egészségügy helyzetéről, az elvándorló százezrekről és a helyükre érkező vendégmunkásokról adna számot valaki, ismét korrupt politikusaink kardcsörtetését kell hallgatni. A legrosszabbul viszont az erdélyi magyarok járnak: azok az idős székely bácsik, egykori honvédek, akik évtizedeken keresztül gondozták a harcokban elesett bajtársaik sírját azért, hogy most felheccelt huligánok gyalázzák meg őket. Szégyen és gyalázat. Ide vezet az a korrupt, felelőtlen és erőszakos politika, amelyet a román kormány, de számos más esetben a Szijjártó-féle magyar külügy is képvisel. Felháborodhatunk a román diplomácia nyegleségén, de sajnos ez ugyanaz a nyegle tiszteletlenség, amellyel a magyar külügy oktatja ki Hollandiát, vagy éppen Svédországot. Hogy mi ebből a tanulság?

Szerintem két dolog: az egyik az, hogy Székelyföldnek leginkább arra van szüksége, hogy békén hagyják. Békén hagyja Bukarest, de Budapest is. Ne legyenek a bukaresti és a budapesti politikusok alkudozásának és hatalmi harcainak áldozatai. Kapjanak autonómiát, és ne akarja senki máshonnan megszabni, hogy kinek és minek érezzék magukat. A másik pedig, hogy mi, jó érzésű emberek ne hagyjuk, hogy haszonleső politikusok visszaéljenek jogos nemzeti büszkeségünkkel. Követeljük meg a tiszteletet a haza védelmében elesett hősöknek. De ehhez nem kérjük a populista politikusok hőzöngését. Mi, Magyarországon sem, és bízom benne, hogy a román emberek józan többsége sem. A hétvégén Kolozsvárott zajlott egy közös magyar–román tüntetés a normális együttélésért.

Bízom benne, hogy a jövő nem az úzvölgyi botrány, hanem a kolozsvári tüntetés lesz. Ugyanis úgy tűnik, a következő pár száz évet is együtt kell töltenünk itt, a Kárpát-medencében. Már ha nem vándorol el mindenki a korrupt politikusok csatazaja közben.

Forrás: Gyöngyösi Márton idővonala