Loading

Partnereink

Csabakő
 
Látogatóink összesen: 27187776

2020. június 02.
H K SZ CS P SZ V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Ma Anita, Kármen napja van.
Holnap Klotild napja lesz.

Földjelentés Békés megyéből… (videókkal)

… avagy amikor a régi szociknak kedvez a fideszes földmutyi

Illusztráció: alfahir.hu

A második Fidesz-kormány államtitkára, Ángyán József agrárprofesszor földjelentéseit ezúttal Békés megyével folytatjuk. A Viharsarok egykor híres volt mezőgazdaságáról és feldolgozóiparáról, manapság viszont egyre kevesebben élnek a földekből. Ugyanakkor itt van egy extra érdekesség is, a megyei földmutyi legnagyobb nyertes érdekeltsége egy régi szocialista gazdasági kör lett, akik még a Mezőhegyesi Állami Ménesbirtok Rt. 2002-es privatizációjakor jutottak a húsosfazék közelébe.

Emlékezetes, az Orbán-kormány által meghirdetett földprivatizáció három hulláma (a Földet a gazdáknak! Program keretében) 2015. november 15. és 2016. július 31. között zajlott le. Bár a hivatalos kommunikáció szerint a kis és családi gazdálkodókat hozták ezzel előnybe, valójában tőkeerős felvásárlók - sok esetben külföldiek - juttattok így (még több) földhöz, nem egyszer úgy, hogy a helyi közösségek számára még egy rög sem maradt.

A menekültválság tetőfokára időzített és a Fazekas Sándor agrárminiszter által levezényelt privatizáció során a még az állam tulajdonában lévő 500 ezer hektár mezőgazdasági terület 70 százalékát, 350 ezer hektárt kívántak gyors ütemben értékesíteni - a 3 hektár alatti területeket hirdetményes, a 3 hektár fölötti birtoktesteket pedig árveréses úton. (Jellemző, a befolyt pénzből a kabinet nem újabb földeket vásárolt, nem a közösségi vagyont gyarapította, de még csak nem is vidékfejlődésére fordította a milliárdokat, hanem alaptörvénysértő módon adósságcsökkentésre.)

Vesztesek és nyertesek

A feldolgozóiparától jellemzően megfosztott Békés megyében 947 darab birtoktestet (19.668 hektárt) hirdettek meg; birtoktestből itt volt az országban a második legnagyobb kínálat (Jász-Nagykun-Szolnok megyében 1.502 db), összterületből pedig a harmadik (Fejér 34.397 ha, Jász-Nagykun-Szolnok 27.614 ha után). Végül 580 birtoktest talált gazdára, a nyertes licitálók pedig 10.981 hektáron osztozhattak a Viharsarokban. A 3 ha feletti területeket vizsgálva megállapítható, hogy a gazdát cserélt birtokok átlagmérete 18,9 hektár és az átlag ára 31 millió forint.

Természetesen kilengések itt is vannak. Például a legnagyobb egyben árult blokk egy 2037-ig a Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. által bérelt, közel 699,7 millió forint kikiáltási áru 235 hektáros terület volt.

A folytatás, illetve a teljes cikk adatokkal megspékelve elérhető ITT !

Forrás: alfahir.hu

sokkaljobb-kommentár: A Fidesz nem helyezte alkotmányos védelem alá a magyar termőföldet, a vízbázist, az egészségügyet és a nyugdíjat – vagyis a magyar társadalom számára legfontosabb négy tételt. Levédte viszont a gyalázatos egykulcsos adót, ami miatt nagyon rosszul járt a több mint egymillió minimálbéres (nettó jövedelmük 99 ezer forint!) és nagyon jól járt a magas jövedelmű Fideszes potentát! Olyan választási törvényt alkottak, amivel nem lehet őket legyőzni normál menetben, és bizony alkottak egy kemény munkavállaló ellenes munkatörvénykönyvet. Ez utóbbit nemrégiben még a rabszolgatörvénnyel is kiegészítették. Rövid ideig tartott a Gyere haza fiatal elnevezésű propaganda, ma már inkább Ukrajna középső részén hirdetik a magyarországi munkavállalási lehetőségeket. Vagyis a multiknak adott több milliárdos munkahely-teremtési támogatással ukrán, szerb, és ki tudja még honnan származó vendégmunkásnak létesítenek az adónkból munkahelyeket! A magyarok bizony jócskán háttérbe fognak szorulni a saját hazájukban – ha ez még az egyáltalán!

Újabb közbeszerzést nyert el a Mészáros-család. Erről bővebben ITT !

Békéscsaba, 2019. március 1.

F. I. – K. M.

Emlékeztető 1.: 2017. szeptemberi videó Mészáros Lőrincék Békés megyei térnyeréséről:

Emlékeztető 2.: Ángyán professzorral egy korábbi videó: