Loading

Partnereink

Csabakő
 

Reklám

Tanfolyam indul kéthetenteInfo: 30/402-10-10 Galló Ágnes szervező30/938-89-82 Pap András isk.vez.
  
Látogatóink összesen: 20336083

2019. február 23.
H K SZ CS P SZ V
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728
Ma Alfréd napja van.
Holnap Mátyás napja lesz.

Erdogan hivatalosan is behúzta az első fordulót, pártja is első lett

Recep Tayyip Erdogan győzelmét hétfőre virradóra a Legfelsőbb Választási Tanács (YSK) adatai is megerősítették, vagyis a szavazatok 99,9 százalékának összeszámlálása alapján a hivatalban lévő államfő a voksok 52,4 százalékát szerezte meg a Törökországban vasárnap tartott előrehozott elnökválasztáson. Pártja is az első helyen végzett.

A Haber Türk televízió jelentése szerint Erdogan győzelmét elismerte legfőbb riválisa, Muharrem Ince, a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) jelöltje: „Kétségtelen, hogy nem volt igazságos ez a verseny, de elfogadom, hogy Erdogan nyert”.

Erdogan már korábban – még a nem hivatalos eredmények alapján – bejelentette önnön győzelmét, ezt a „sietséget” azonban elfogadhatatlannak minősítette Bülent Tezcan, a (CHP) szóvivője, aki nem tekintette még mérvadónak az Anadolu török állami hírügynökség által közzétett adatokat.

Ez utóbbiak szerint akkor már az urnák több mint 90 százalékát kinyitották, miközben az ellenzéki szóvivő szerint az YSK őhozzájuk olyan adatokat küldött, amelyek még csak 50 százalékos feldolgozottságot mutattak. Az EFE hírügynökség szerint ugyanakkor később az ellenzéki erők érvényesnek ismerték el a még félhivatalos eredményeket. „Bármi is lesz az eredmény, szeretnénk, ha honfitársaink elkerülnének mindenfajta provokációt” – idézi az EFE spanyol hírügynökség a CHP szóvivőjét.

A választási tanács hétfői bejelentése szerint a hivatalban lévő államfőt, Erdogant az elnökválasztáson Muharrem Ince 30,76 százalékkal követi. Mögöttük Selahattin Demirtas, a Kurdbarát Népek Demokratikus (HDP) börtönben ülő egykori társelnöke 8,4, majd Meral Aksener, a Jó Párt (IP) jelöltje sorakozik 7,39 százalékkal végzett. A két utolsó helyen álló jelölt együttesen alig haladja meg az 1 százalékot.

A csaknem 60 millió szavazásra jogosult állampolgár rendkívül nagy arányban járult az urnákhoz, az elnökválasztáson 88,14 százalék, a parlamenti választáson 87,28 százalék.

Az AKP is az élen végzett

A parlamenti választásokon a szavazatok 99,8 százaléka alapján Erdogan pártja, a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) és a nacionalista Nemzeti Mozgalom Pártja (MHP) által alkotott „Népszövetség” nevű pártszövetség a szavazatok 53,6 százalékát mondhatja magáénak, így 342 mandátumot kaphat a 600-ból az egykamarás parlamentben. Ezen belül az AKP 42,42 százalékot (293 parlamenti helyet), az MHP pedig 11,17 százalékot (49 mandátumot) szerzett.

A hivatalos adatok alapján az ellenzéki pártszövetség 34,04 százalékkal rendelkezik. Ezen belül a CHP a szavazatok 22,67 százalékát, a nacionalista Jó Párt (IP) a 10,7, az iszlamista Aranykor Pártja (SP) pedig a 1,36 százalékát szerezte meg.

A régiúj elnök Szíria felszabadítását ígérte

„Meg fogjuk szabadítani Szíria földjét a terroristáktól, hogy visszatérhessenek oda szíriai vendégeink” – mondta Erdogan a Törökországban tartózkodó mintegy hárommillió szíriai menekültre utalva. Hangsúlyozta, hogy országa folytatni akarja a harcot a terrorista szervezetek ellen.

Az elnök az AKP ankarai székházának balkonjáról elhangzott beszédében jelezte: már a következő naptól hozzáfog választási ígéreteinek teljesítéséhez.

Forrás és fotó: alfahir.hu

sokkaljobb-kommentár: A kurdok egykori társelnöke börtönben van, onnan próbált kampányolni. Mivel a 10 százalékot nem érte el a választáson, ezért ott is marad. Hogy mit jelent az, hogy Szíriát megtisztítja a terroristáktól? Azt, hogy folyamatosan bombázza az ott élő kurdokat, de bombázza az Észak-Irakban élő kurdokat is. Ahol ráadásul ott vannak a Mol olajkútjai, amelyeket a magyar zsoldos hadsereg véd néhány tízmilliárdért évente! Munkájukat segítik a pesmergák is, akik nagyon kemény kurd harcosok.

Erdogan Ankarában 1000(!) szobás létesítményből irányítja országát. Orbán Viktor nemsokára a budai várból fogja irányítani Magyarországot. Bennünket „csak” 150 évig sanyargatott a török, a bulgárokat és a görögöket vagy 600 évig. A legújabb kori kapcsolat igen jól alakul velük. Az Európai Uniós országok közül Orbán Viktor elsőként gratulált Erdogánnak. Hogy a többiek fogják-e követni a példáját, az majd később derül ki. A törökökkel mindig is jókat üzletelt Orbán Viktor és családja, mégis Vonának játszották a választási kampányban az imára hívó müezzint. A nagy üzleti kapcsolatokról ITT

Békéscsaba, 2018. június 25.

F. I. – K. M. 

Emlékeztető: „Akkor járunk el helyesen, ha a saját észjárásunknak megfelelően, a magunk akarata szerint a valóságot is képesek vagyunk hajlítani. Politikusként ebben látom az innováció lényegét.” (Orbán Viktor miniszterelnök 2018. május 29-én az Ericsson Magyarország székházavatóján) A hazudozás új neve tehát a valóság hajlítása…