Loading

Partnereink

Csabakő
 
Látogatóink összesen: 27047439

2020. május 20.
H K SZ CS P SZ V
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Ma Bernát, Felícia napja van.
Holnap Konstantin napja lesz.

Egymást üti Varga és Matolcsy, közben sosem volt még ilyen gyenge a forint

Gyengült a forint a bankközi piacon a főbb devizákkal szemben kedd este a reggeli szintekhez képest.

Az euróval szemben újabb történelmi mélypontra gyengült a forint kedden, egy euró 331,97 forint is volt napközben.

Este negyed nyolckor az euró 331,44 forintot ért, reggel nyolc órakor a jegyzés 330,47 forinton állt.

A svájci frank árfolyama a reggeli 301,64 forintról 302,92 forintra, a dollár árfolyama 299,23 forintról 300,30 forintra emelkedett.

Az euró a reggeli 1,1042 dollár után este 1,1037 dolláron állt.

Tegnap robban ki nyilvánosan az a felszín alatt régóta fortyogó vita, mely a monetáris politikát irányító Matolcsy György jegybankelnök és a fiskális politika vezetőjeként dolgozó Varga Mihály pénzügyminiszter, miniszterelnök-helyettes közötti ellentétből fakad. A több ponton is érzékelhető feszültség egyik fontos ügye a forintárfolyam.

A pénzügyi tárca vezetője szerint kiszámítható, stabil forintárfolyamra van szükség, a befektetők számára komoly aggodalom, ha nem stabil a deviza, és a munkavállalók bérnövekedése is elveszik, ha leértékelődik a forint.

A Magyar Nemzeti Bank elnöke publicisztikájában ugyanakkor határozottan és a miniszter irányába személyeskedve elutasította az árfolyamrögzítést.

A folytatás, illetve a teljes cikk további elérhetőséggel ITT !

Forrás: alfahir.hu

Dávid Ferenc a közgazdász szemével a csörtéről ITT !

sokkaljobb-kommentár: A jegybank összes kiadása a magyar adófizetőket terheli, a nyereséget viszont nem az államkasszába fizeti be, hanem hat jegybanki alapítványba kihelyezi. Ilyen a világon nincs! A jegybank állam lett az államban! A bicskanyitogató költekezés egyszer el fogja érni az emberek ingerküszöbét! Még az is megtörtént, hogy a Növekedési Hitelbank nevű bankot beborították, ahol jelentős összegű hiteleket vettek föl például Matolcsy György fiai, a bankvezér Matolcsy egyik unokatestvére volt. Következménye nem lesz, baráti alapon ezt is lerendezik.

A 0,9 százalékos jegybanki alapkamat 2006 óta változatlan. Nagyon jól járnak vele az exportáló multik, és ráfáznak az importra szorulók. Felpörgette jócskán az inflációt, de ez sem éri el Matolcsy ingerküszöbét! A jegybankban működő monetáris tanács három hetente ülésező, néhány órás elfoglaltsággal járó tagjai havi 3,6 milliós jövedelmet húznak ki az adófizetők zsebéről. Egyik tagja Pallagh László iparkamara elnök ifjú felesége. A jegybanknál volt alkalmazásban havi ötmillióért Polt Péter felesége, akit már áthelyeztek a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalhoz. Ennek a tevékenysége összefügg Polt Péter főügyész munkásságával.

Matolcsy Györgynek valószínűleg nem szóltak, hogy máris elkezdődött a probléma, Jászberényben 800 ember vesztette el a munkahelyét, és a családjaik a megélhetésük forrását. Erről ITT !

Emlékeztető: „A lap az alapítványok vagyonát kezelő Optima Zrt.-től kérte ki közadat-igénylésben az adatokat, ezekből az derül ki, hogy bár 266 milliárd forint közpénzzel indultak a jegybank alapítványai, 2018 őszére ezt a pénzt szinte teljes egészében sikerült kiszervezni az alapítványok cégbirodalmába és ingatlanokba. A megmaradt 26 milliárd forintjukat az alapítványok 2018 harmadik negyedévének végén szinte az utolsó fillérig a Mészáros Lőrinc résztulajdonában és Matolcsy György jegybankelnök volt helyettese, Balog Ádám vezetése alatt álló MKB Bankban tartották: 10,4 milliárdot bankbetét formájában, 15,2 milliárdot pedig 2024-ben lejáró vállalati kötvények formájában.” (Részlet a Kiderült, mi lett a jegybanki alapítványok 266 milliárdjával című cikkből)

Emlékeztető: „A jegybanki alapkamat alacsonyan (0,9 százalékon) tartása felpörgeti a kisemberek különadóját, az inflációt. Nagyot kaszál rajta a jegybank, viheti kifelé a nyereséget a hat jegybanki alapítványba, ahol elképesztő költekezés zajlik, de nem jár rosszul az állam sem. Az alacsony jegybanki alapkamat kedvező helyzetben tartja az ideiglenesen hazánkban állomásozó exportáló multikat, főként az autógyárakat, és rossz helyzetbe kerülnek az importra szorulók, főként a magyar kis- és közepes vállalkozások, akik a magyar munkavállalók 75 százalékát foglalkoztatják.” (Részlet a Hajmeresztő áremelkedések, felpörgő infláció című cikkből)