Friss hírek

Loading

Partnereink

Csabakő
 

Reklám

Tanfolyam indul kéthetenteInfo: 30/402-10-10 Galló Ágnes szervező30/938-89-82 Pap András isk.vez.
  
Látogatóink összesen: 22092096

2019. június 19.
H K SZ CS P SZ V
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Ma Gyárfás napja van.
Holnap Rafael napja lesz.

Egy év alatt 70 százalékkal nőtt egyes országgyűlési képviselők fizetése

Fotó: Béli Balázs/alfahir.hu

Az alig fél évvel ezelőtti emelést követően most ismét megtoldották pár tízezerrel a honatyák és honanyák bérét – írja az mfor gazdasági portál.

A hivatalos indoklásban arra hivatkoznak, hogy „mivel évek óta nem emelkedett a parlamenti képviselők bére, ezért a pedagógusok, az egészségügyi dolgozók és a többi szektor alkalmazottai után itt az ideje a képviselői fizetések felzárkóztatásának is.”

Míg 2014 óta az átlagos bruttó bér 54,9 százalékkal emelkedett, addig sok képviselő fizetése 70-77 százalékkal nőtt.

A lap szerint jelenleg nehéz megmondani, hogy pontosan hány képviselőt is érint a bérnövekedés, mivel Kövér László szankciói miatt vannak olyan ellenzéki képviselők, akik egyáltalán nem kapták meg a márciusi fizetésüket, míg mások jóval kevesebben kaptak az eredeti összegnél. Mindeközben a házelnök fizetése nyolcszor több az országos átlagnál.

Kövér László már 2,67 milliót kap havonta, de a frakcióvezetők fizetése is megközelíti a bruttó kétmillió forintot, míg a legkevesebbet kereső országgyűlési képviselők bére is súrolja az egymilliót.

Ha valaki emellett még miniszteri tisztséget is betölt, így két helyről kapja a fizetését, annak a juttatása havi bruttó 2,6 millióról 2,9 millióra ugrott egyetlen hónap alatt - ez havi 10,4 százalékos növekményt jelent. Ez nagyjából megfelel annak a mértéknek, amennyivel januárban emelkedett a bruttó átlagkereset a nemzetgazdaságban.

A lap hozzáteszi, hogy a képviselők közel negyede úgy kapta a fizetésemelést, hogy idén még semmilyen aktivitást nem mutatott a parlamentben.

Forrás: alfahir.hu

sokkaljobb-kommentár: Az a törvény, miszerint a közalkalmazottaknak és a köztisztviselőknek el kell dönteniük, hogy nyugdíj vagy fizetés, nem vonatkozik az országgyűlési képviselőkre és a miniszterekre. Jócskán rájárnak a nyugdíjkasszára is a magas jövedelem ellenére. Kirívó példa lehet erre Harrach Péter, aki frakcióvezetőként a parlamentben már két millió körüli jövedelemhez jut, mégis pumpolja a nyugdíjkasszát is vagy 400 ezer forint nyugdíj erejéig. Ez törvényes, de tisztességes is? A többszörös milliárdos Pintér Sándor belügyminiszter 1989 óta szedi a nyugdíjat is.

A minimálbér 8 százalékkal, a nyugdíj 2,7 százalékkal emelkedett. Az egymillió feletti létszámú minimálbéres nettó jövedelme még mindig nem éri el a 100 ezer forintot. Ennyiből kellene neki bevásárolni a világ legmagasabb, 27 százalékos áfájával, lakást vásárolni és fenntartani, családot eltartani. Ugye milyen nagy lehetőség áll előttük Magyarországon?

Békéscsaba, 2019. április 4.

F. I. – K. M.

Emlékeztető: „A magyar demokrácia jelenlegi válsága ebből is ered. Akit zsarolni lehet, azt bármire rá tudnak venni. Az, hogy a parlamentben a Fidesz-frakció minden idők legegységesebben, legfegyelmezettebben szavazó képviselő-csoportja, az szerintem nem az érintettek magas fokú politikai tudatosságának terméke. Egyszerűen csicskaként tartják őket, és azért kezelhetik őket így, mert sokan közülük a mai napig zsarolhatóak. Ez pedig nem tesz jót sem az országnak, sem az állampolgárainak.” (Részlet az Ungváry Krisztián: 1989 után még tíz éven át zajlott az állambiztonsági iratok ledarálása című cikkből)