Loading

Partnereink

Csabakő
 
Látogatóink összesen: 25734166

2020. február 25.
H K SZ CS P SZ V
12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829
Ma Géza napja van.
Holnap Edina napja lesz.

Csetnik harci jelszóval ünneplik Szabadkán a Délvidék elszakítását

Megkezdődtek Délvidéken a régió szerb megszállása és elszakítása századik évfordulójának ünnepségei. Szabadkán soviniszta csatakiáltással. 

A városházán tartott rendezvénynek a „Szerbia örök, míg gyermekei hűek hozzá” címet adták –  írja a Délhír helyi portál. A szép, költői gondolat azonban nem a települést vezető haladó-VMSZ-es koalíció fejéből pattant ki. Ez ugyanis a Vojiszlav Šešelj nevével fémjelzett szélsőséges, magyargyűlölő Szerb Radikális Párt hivatalos szlogenje. (Alexander Vucic szerb elnök Seselj vajda embere volt a jugoszláv polgárháború idején – F. I.)

A Szerbiát kormányzó Haladó Párt a csetnik vajda szervezetéből vált ki 2008-ban. 

Közben zajlik a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) választása is. A megnyirbált jogkörű testület 35 helyééért a Magyar Összefogás, illetve a Magyar Mozgalom - Zsoldos Ferenc nevű lista verseng. A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége ugyanakkor távolmaradásra szólított fel. A párt nemzeti tanácsi képviselője, Tari István nem indul újra,  mert nem akarja nevét adni „a délvidéki magyarságot porig alázó politikai üzleteléshez, a világot balkáni garázdasággal megtévesztő kirakathoz, mely a magyarországi támogatások pártpolitikai célokra való felhasználását leplezve, az önmagát magyarnak mondó, ám a magyarságot lelkében megnyomorító, legnagyobb vegyes párt kirakata, egyszerűbben mondva: pénzmosodája.”

A kritika címzettje az MNT-ben nagy többséggel bíró Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ), amely az egész délvidéki magyar politikai és gazdasági életet is dominálja. Az MTI sajtóhírekre hivatkozva azt írja, a részvétel alacsonyabb is lesz, mint négy évvel ezelőtt. 2014-ben a szavazásra jogosultak mintegy 40 százaléka járult az urnákhoz, most 30-33 százalékra számítanak. 

A voksolási kedvet aligha erősíti, hogy a legerősebb helyi magyar párt által részben vezetett Szabadkán a városházán éppen a választások napján hangzik fel a csetnik harci jelszó.

Forrás: alfahir.hu

sokkaljobb-kommentár: Az Orbán-kormány nagyon jó kapcsolatot ápol a szerb vezetéssel. Ez a történet sem lesz akadálya annak, hogy bármit is szóvá tegyenek az unióban Szerbia uniós csatlakozását illetően. Mint ahogy nem tették szóvá a román csatlakozás idején sem a kisebbséggel való bánásmódon. A Vajdaságból Pásztor István VMSZ elnök jelentős támogatási pénzeket szerzett meg a magyar adófizetők pénzéből. Némi ellenőrzés erre a helyzetre is jócskán ráférne! Sok vajdasági magyar inkább a szerbekre szavaz, minthogy Pásztorra szavazzon. Orbán Viktort nem zavarja a rossz választási eredmény, továbbra is Pásztor Istvánt támogatja. A rossz nyelvek szerint nem a kerítés véd meg bennünket a migránsoktól, hanem a szerb embercsempészek, ami nem is olyan biztos, hogy olcsó mulatság lenne.

Évente tartanak a boszniai Sebrenicában a szerbek által végrehajtott népirtás évfordulóján megemlékezéseket. 2015-ben Alexander Vucic a múltja ellenére megjelent, a bosnyák megemlékezők megrökönyödésére. Így fogadták: 

Békéscsaba, 2018. november 5.

F. I. – K. M.

Emlékeztető: „Minden háborút a múlt igazol, de különböző múltak nem léteznek. Alapvetően minden háború megtervezett, hogy a társadalmat az éhhalál szélén tartsa. A háborút az uralkodó csoport vívja az alárendelt ellen, és a célja nem a győzelem.”  (George Orwell)