Loading

Partnereink

Csabakő
 

Reklám

Tanfolyam indul kéthetenteInfo: 30/402-10-10 Galló Ágnes szervező30/938-89-82 Pap András isk.vez.
  
Látogatóink összesen: 23892215

2019. október 18.
H K SZ CS P SZ V
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Ma Lukács napja van.
Holnap Nándor napja lesz.

Bod Péter Ákos: Fel kell számolni ezt az oligarcharendszert!

Vannak tehetséges magyar vállalkozók, de hogyan fognak ők érvényesülni, ha a nagyfiúk, a magyar oligarchák letarolják előlük a piacot? – teszi fel az égető kérdést Bod Péter Ákos közgazdász, egyetemi tanár, az MTA doktora. Úgy véli, az alacsony magyar termelékenység egyik oka a sikertől való félelem: a kormány nem szereti a versenyt, és ha valaki túl versenyképes, az problémákkal néz szembe. Az egykori jegybankelnök jó választásnak tartja Christine Lagarde-ot az Európai Központi Bank élére, és markánsan érvel az euró hazai bevezetése mellett is.

Bár a nyár közepén vagyunk, de azért gyülekeznek a viharfelhők? Ön ugyanis a Magyar Közgazdasági Társaság legutóbbi konferenciáján arra hívta fel a figyelmet, a mostanihoz hasonló világgazdasági bővülés sem tart örökké. Várható visszaesés a világgazdaságban?

A 2009-es válságról hiába beszéltek előre, mégis meglepetésszerűen ért mindenkit. Ezután azonban érdekes dolog történt: tizedik éve növekszik az amerikai, kilencedik éve pedig az európai gazdaság, mégpedig úgy, hogy hat-hét éve a görögöktől a dánokig mindegyik országé növekszik. Ez túl szép.

Előbb-utóbb be kell következnie egy ciklusfordulatnak. Hogy ezt követően mi jön, az a kérdés. Krízis, lassulás vagy zökkenő? Ezt egyelőre nem tudjuk.

Ha valaki azt mondja, hogy válság jön, az címlapra kerül, ezért vannak, akik ezt bemondják. A magamfajta óvatos duhajok pedig azt mondják, nem tartható ez az ív a világgazdaságban, az európai gazdaságban és a kelet-közép-európai régióban sem. Pedig ez nagyon szép tíz év volt. Az Olvasók azt fogják kérdezni: „Ez ilyen szép volt?” Erre az a válaszom, hogy utólag visszanézve szép lesz. Ahogy egy házasságban is az ember utólag tudja meg, hogy melyik a legszebb időszak. Tehát zordabb szelek következnek, de hogy ebből jégeső lesz vagy kellemes őszi eső, ami után megújul a természet, ez hamar ki fog derülni. Bizonyos mutatók már előre jelzik ennek jeleit.

A folytatás, illetve a teljes interjú további elérhetőségekkel, fotókkal ITT !

Forrás: alfahir.hu

Emlékeztető: „A magyar társadalom számára fontos tételeket „kifelejtették” az alaptörvényből! Vagyis továbbra sincs alkotmányos védelem alatt a termőföld (azé az ország, akié a föld), a vízbázis (víz nélkül nincs élet), a társadalombiztosítás (vagyis az egészségünk) és a nyugdíj (vagyis az idős korunk)! Levédték viszont a gyalázatos egykulcsos adót, ami nagyon jót tett a magas jövedelműeknek, benne a hatalomnak, és rosszat a keményen dolgozó kisembereknek! A járulékokat már adóként szedik be, és szabad felhasználású pénz lesz abból is. Ez is okozhatja azt a hatalmas problémát, amellyel az egészségügy, a kórházak küszködnek! Ezek miatt is alaptörvény-módosítás kell, nemcsak az Európai Ügyészséghez való csatlakozás érdekében! (Részlet a Az alkotmány tiltja az Európai Ügyészséghez történő csatlakozást? című cikkből) Magyarország államformája Mészáros Lőrinc! (Facebook)

Emlékeztető: „Az alapítványok közül talán a legelképesztőbb a Minden gyerek lakjon jól szép nevű alapítvány. Hogy a fenntartási költségéből hány gyerek tudna jól lakni, az lenne az igazi adat!  Idén áprilisban jelent meg a hír arról, hogy Bayer Zsolt lett a budai villában székelő alapítvány nagykövete. Megfelelő embert a megfelelő helyre… Az alapítvány vezetője Hegedűs Zsuzsa francia-magyar kettős állampolgár, aki azzal dicsekedett egy Hír tévés felvételen, hogy választania kellett választójogi és adózási szempontból (más országok nem adnak választójogot a kettős állampolgároknak!), hogy melyik országot választja, és ő bizony a francia lehetőséget választotta. Orbán Viktor főtanácsadója is a szociológus. Előfordult olyan is, hogy malacokat vásárolt százmilliókért Franciaországban, és aztán kiosztotta a rászorulóknak továbbtartásra. Akik még a kiosztás napján fel is dolgozták azokat, és a vetőmag krumplit megsütötték köretnek. Mivel a vetőmag krumpli csávázott volt, jelentős hasmenést okozott a fogyasztóknak.” (Részlet az Alapítványok, intézetek sokasága nyeli az adónkat! című cikkből)