Loading

Partnereink

Csabakő
 
Látogatóink összesen: 25733360

2020. február 25.
H K SZ CS P SZ V
12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829
Ma Géza napja van.
Holnap Edina napja lesz.

Beiktatták a szlovák elnököt

Másodszor tette le államfői esküjét IVAN GASPAROVIC azt követően, hogy áprilisban durva magyarellenes kampány után legyőzte ellenzéki ellenfelét, Iveta Radicovát, akit a Magyar Koalíció Pártja is támogatott.

A ceremónia botrányosra sikerült, mert Vladimír Meciar mozgalmának képviselői és kormánytagjai az eskütételre nem mentek el, a Magyar Koalíció Pártjának és a Szlovák Demokratikus és Keresztény Uniójának képviselői pedig az ünnepi fogadáson és az ökumenikus istentiszteleten nem vettek részt, tiltakozásul a kampány hangneme ellen.

A régi-új államfő ünnepi beszédében megismételte választási jelszavát, miszerint „szociálisan gondolkodik és nemzetien érez.” Ennek szellemében dicsérte meg Robert Fico kormányát és védte meg, mondván, az emberek romló szociális helyzetéről nem tehet, mert a „gazdasági válságot más idézte elő.” Jelmondatának szellemében elmondta azt is, hogy Szlovákiában a kisebbségek jogai alkotmányosan, az „európai normák felett biztosítottak”, ugyanakkor figyelmeztetett arra, hogy Magyarországon egyre nő a nacionalizmus, s erre a „nyugtalanító jelenségre oda kell figyelni.” Kifejtette azt is, hogy „érti és együtt érez a szerb néppel Koszovó elvesztése miatt”, s Szlovákiának azért kell következetesen betartania a nemzetközi egyezményeket és jogot, hogy hasonló problémákkal ne kelljen megküzdenie.

Írásunk a Magyar Nemzet cikkének rövidített változata.

Beszédében a régi-új elnök nem szólt a szlovákiai nacionalizmus erősödéséről, csak a magyarról. Úgy látszik, a magyarországi helyzet jobban aggasztja, mint a hazai. A kisebbségi jogok gyakorlását illetően nem ártott volna odafigyelni a szlovák kisebbség véleményére. A szlovák nyelvtörvény miatti tiltakozás nem jutott el az ingerküszöbéig.

Békéscsaba, 2009. június 17.

F. I. – T. Z.