Loading

Partnereink

Csabakő
 
Látogatóink összesen: 26227046

2020. március 30.
H K SZ CS P SZ V
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Ma Zalán napja van.
Holnap Árpád napja lesz.

Barabási Albert-László a koronavírusról

„Nehéz két hónap lesz, és a java még hátra van”

A bostoni Network Science Institute-ban ahol a világhírű hálózatkutató, Barabási Albert-László dolgozik, már február óta tudják, hogy március közepén le fog állni a világ – írja Facebook-posztjában a tudós. Mint fogalmaz, a hálózatelmélet segítségével a kollégái évek óta pontosan meg tudják jósolni az épp aktuális vírusok terjedését. Követték a Zikát, az Ebolát, és most épp a koronavírus van soron.

Meglehetősen pesszimista bejegyzésében leírja, a vírust nem lehet sem határzárral, sem repülőjáratok leállításával, sem karanténnal megállítani.

Hozzáteszi, azért van mégis szükség ilyen „társadalmi fékre”, az iskolák bezárására, a gazdasági recesszió vállalására, mert ezáltal megmenthetjük a szüleinket, a nagyszüleinket és néha magunkat is.

Kifejti, a hálózati modell szerint nagyjából a lakosság fele lesz fertőzött egy éven belül. Ha nem lépnének a hatóságok, akkor heteken belül tízezrek kapnák el a betegséget, ekkor kapacitás hiányában egyes páciensek hozzájutnának a segítséghez, mások nem.

A folytatás, illetve a teljes tanulságos cikk további elérhetőségekkel ITT !

Emlékeztető: „Az mindenesetre biztosan állítható, hogy amennyiben egyik napról a másikra kiugróan sok beteg jelenik meg a kórházak betegfelvételén, a halálozási arányok alakulása nagyban függ majd attól, milyen az adott ország egészségügyi rendszerének teherbírása. Bízzunk benne, hogy a magyar egészségügy problémáinak több évtizedes elodázása nem az idei tavaszon bosszulja meg magát!” (Részlet a Nem csak az idősekre veszélyes a koronavírus című cikkből)

Emlékeztető: „Egyelőre nagyon bizonytalan becslések vannak arra vonatkozóan, hogy a koronavírus gazdasági hatása milyen lesz, de abban egyetértés van, hogy nem várható a helyzet javulása – mondta Varga Mihály Pénzügyminiszter az InfoRádió kedd esti (2020. március 10.) műsorában. A Kínából indult folyamatok biztosan keményen érinteni fogják a magyar gazdaság legfontosabb ágazatait és szereplőit. Varga Mihály így azt sem zárja ki, hogy a legrosszabb forgatókönyv megvalósulása esetén – ha elhúzódik a járvány – idén akár kismértékben vissza is esik a magyar gazdaság.” (Részlet a Koronavírus: Gyorsan terjed a járvány a világon című cikkből)