Loading

Partnereink

Csabakő
 

Reklám

Tanfolyam indul kéthetenteInfo: 30/402-10-10 Galló Ágnes szervező30/938-89-82 Pap András isk.vez.
  
Látogatóink összesen: 21681628

2019. május 23.
H K SZ CS P SZ V
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Ma Dezső napja van.
Holnap Eszter napja lesz.

Az EU-nak elege lett az állampolgárságot árusító tagállamokból

Fotó: Sóki Tamás (MTI)

Az Európai Bizottság fellép az állampolgárságot az Európai Unión (EU) kívüli személyeknek értékesítő EU-tagországokkal szemben - jelezte egy keddi lapinterjúban a brüsszeli testület jogérvényesülésért felelős biztosa.

Vera Jourová a Die Welt című német lapnak elmondta, hogy egyre több tagország ad állampolgárságot harmadik - EU-n kívüli - országokból származó embereknek jelentős összegű befektetésekért cserébe, a bizottság pedig nagy aggodalommal” szemléli az ilyen, úgynevezett arany útlevelek számának növekedését.

Brüsszel megítélése szerint olyan személyek is jutnak állampolgársághoz, akiknek nincs igazi kapcsolatuk az adott országgal, és a bizottság elvárásával szemben nem is élnek ott legalább egy évig.

„Az állampolgárság megadása komoly biztonsági kockázatot is jelent, mert a kedvezményezettek megszerzik az EU polgárainak járó valamennyi jogot és szabadon mozoghatnak az egész EU-ban” – fejtette ki az uniós biztos, aláhúzva: „nem akarunk trójai falovakat az EU-ban”.

Az állampolgársági ügyek ugyan a nemzetállamok hatáskörébe tartoznak, de „ha egy EU-tagállam megnyitja a kapuit egy harmadik ország polgárai előtt, akkor az egész EU felé megnyílnak a zsilipek, és ez már ránk is tartozik, mert az Európai Bizottság is felelős az EU biztonságáért” – mondta a cseh politikus.

A bizottság minden egyes érintett tagállam gyakorlatát részletesen megvizsgálja, majd jelentést készít a problémákról és az eddiginél szigorúbb irányelveket dolgoz ki – tette hozzá Vera Jourova.

Olyan rendszert javasolnak majd, amelyben az eddiginél nagyobb felelősség hárul a tagállamokra, gondoskodniuk kell nekik arról, hogy ne érje kár a közösséget mindazon személyek részéről, akiknek állampolgárságot adnak – mondta az uniós biztos. Hozzátette, hogy kiemelten fontosnak tartja az ügyet, ezért a jelentést a korábban tervezett decemberi időpont helyett már ősszel nyilvánosságra hozzák.

Forrás: alfahir.hu

sokkaljobb-kommentár: A kötvényeket 2012-ben még az Államadósság Kezelő Központ árusította, de 2013-tól már a Rogán-féle baráti kör jutott hozzá a nagy lehetőséghez. Rogán Antal ekkoriban a parlament gazdasági bizottságát vezette, törvénnyel rendeztette le a kérdést. Az összes haszon a baráti köré, a kötvények öt év után kamattal terhelten történő visszavásárlása a magyar adófizetőket terheli. 170 milliárd forint körüli összegről van már szó. Évente egyre nagyobb terhet ró a magyar adófizetőkre ez is!

Arra, hogy a haszon mindig a kormányközeliekhez kerüljön, a kárt mindig a magyar adófizetők viseljék, kínosan ügyel a hatalom. Egy Kiss Szilárd nevű kormányközeli (alkalmazta a földművelésügyi minisztérium is, és a külügy is!) egyén Moszkvában 4000 darab schengeni vízumot adott el. Hogy kik és hová utaztak a magyar vízumokkal, már senkit nem érdekel. Kormányzás helyett nem ilyen dolgokkal, nemzeti konzultációkkal, propagandával kellene agyonütni az időt, hanem végre kormányozni kellene. Hogy a jövedelemhez alig jutó magyar mikor mondja ki, hogy ELÉG VOLT! nem lehet tudni. Egyelőre még próbál a lehetetlen körülmények között is valahogy talpon maradni. Hogy az egyre szaporodó kilakoltatás elszenvedőivel mi lesz, az vajon miért nem érdekli a hol nemzetinek, hogy kereszténynek mondott kormányt? Minden ország megoldotta a devizahitelesek gondját, legutóbb Horvátország. Magyarország kormánya viszont a bankárok mellé állt, és nem a választói, az ELTARTÓI mellé.

A Közérthetően a Letelepedési kötvényekről című cikkünk elérhető ITT

Békéscsaba, 2018. augusztus 9.

F. I. – K. M.

Emlékeztető 1.: „Öt éve indult a letelepedési kötvény-program, 2017-ig 1,8 milliárd euró névértékben bocsátott ki a magyar állam ilyen kötvényeket. Ezek után 2018-ban 107,5 millió eurónyi jár le, amiért mintegy 35 milliárd forint hozamot fizet az állam – írja a napi.hu. Jövőre 445,5 millió eurót kell utalni majd.” (Részlet az Elég nagy bukás lett a vége, plusz néhány sötét bűnözőt sikerült importálni című cikkből)

Emlékeztető 2.: „Lehet vidáman elmúlt nyolcévezni, gyurcsányozni, de arról is beszélni kell, hogy a 2010-es kormányváltást megelőző év végén még „csak” 20,4 milliárd forint volt az államadósság úgy, hogy akkor gazdasági világválság volt. Ilyen körülmények között indul el a paksi bővítés kedvezőtlen kamatozású orosz hitelből és a Budapest–Kelebia vasútvonal felújítása, amely beruházás Kínának lenne fontos. Kínai hitelből Magyarország állja a számlát, és az építkezésen sok kínai vendégmunkás lesz majd jelen. Szakértők szerint az utóbbi beruházás jó esetben 1200 év múlva megtérül…” (Részlet a 31 ezer milliárd forint felett az államadósság című cikkből) Nem mellesleg az államháztartási hiány is nagyon magas, 1490 milliárd forint. Június 30-ig meghaladta az éves mértéket.