Friss hírek

Loading

Partnereink

Csabakő
 

Reklám

Tanfolyam indul kéthetenteInfo: 30/402-10-10 Galló Ágnes szervező30/938-89-82 Pap András isk.vez.
  
Látogatóink összesen: 22181662

2019. június 25.
H K SZ CS P SZ V
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Ma Vilmos napja van.
Holnap János napja lesz.

Az ősbolsi Gaskó István megszólalt…

Vasúti szakszervezet: ne telepedjenek rá a pártok a „feszült helyzetre!”

A rabszolgatörvény mellett a tüntetésekhez csatlakozó – szerinte önös érdekeiket követő – ellenzéki pártokat is elítélte.

„A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete Szövetség taggyűlése elfogadhatatlannak tartja, hogy a módosított törvény olyan lehetőséget ad a munkáltatók kezébe, amely alapján jelentősen megnövelhetik a túlórák számát, és a túlórák elszámolását is három éves munkaidőkeretben valósíthatják meg. A szakszervezet szerint a módosítás megnöveli a munkavállalók kiszolgáltatottságát, csökkenti a családjukra és a pihenésükre fordítható szabadidejüket” – olvasható a Gaskó István vezette szakszervezet csütörtöki közleményében. 

Emellett elítélte a törvény meghozatalának módját is. Mint írják, azt „egy önálló képviselői indítvány benyújtása alapján hozta meg a Parlament, és nem az érdekegyeztetés (VKF) fórumainak bevonásával, így a szociális partnerek ennek keretében nem tárgyalhatták meg a módosításra vonatkozó javaslatokat a törvény Parlamentbe történő beterjesztése előtt”.

Szerencsére azonban a szakszervezetnek volt ideje foglalkoznia a lényeges kérdésekkel is, így azzal, hogy az ellenzéki pártok közösen álltak ki a rabszolgatörvény ellen. Mint írják: „A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete Szövetség tiltakozik az ellen, hogy az Mt. módosítás kapcsán kialakult munkavállalói elégedetlenséget kihasználva, egyes politikai pártok önös érdekeik és céljaik elérésére használják fel a munkavállalók jogos felháborodását és rátelepednek erre a feszült helyzetre”.

Gaskó Istán közleményében még fel is szólította az érintett politikai pártokat, hogy „tartsák távol magukat a törvénymódosítás kapcsán kialakult konfliktushelyzettel kapcsolatos szakszervezeti rendezvényektől”.

Forrás és fotó: alfahir.hu

sokkaljobb-kommentár: Az átkosból nagy sikerrel mentette át Gaskó István is az irháját. Még a Liga Szakszervezet elnökeként ő írta alá a csak a Fidesz által elfogadott és csak a munkáltatóknak kedvező munkatörvénykönyvet, amelyet most a rabszolgatörvénnyel módosítottak december 12-én a parlamentben – elképesztő körülmények között. A munkatörvénykönyv elfogadása után elégedetlenség tört ki a munkavállalók részéről és volt egy tiltakozó összejövetel is, ahová elképesztő módon odament Gaskó. Lehet, hogy utólag rájött, hogy nem kellett volna. De aláírnia se kellett volna azt a gyalázatot. Lehet, hogy éppen még nem, de hamarosan rá fog járni a nyugdíjkasszára is.

Az egyik vasutassztrájk idején a szakszervezetekkel megegyeztek a tárgyaló felek, de Gaskó, aki akkor is szakszervezeti vezető volt, nem engedett. Valami kicsinyes dologgal húzta az időt, éjjel-nappal tárgyalt a MÁV vezéreivel. A tárgyalások vége előtt a MÁV akkori, a dolgozók előtt köztiszteletben álló vezetője meghalt. A történtekről dokumentumfilm készült, amelyben meg akarták szólaltatni Gaskót is, de nem vállalta az interjút. „Sipos István a magyar vasút mártírja, bár békeidőben, 1999. január 6-án, a hajnali órákban, a sztrájktárgyalások megállapodás előtti finisében hunyt el vezérigazgatói szobájában. A sors csak negyvennyolc évet adott neki.” – írták róla egy későbbi megemlékezésen a munkatársai.

A nagy költekező kedvű Gaskót eltávolították, de valahogy mégis vissza tudott kapaszkodni.  Cser Ágnessel egyforma „népszerűségnek” örvendő szakszervezeti vezető. Mindketten igazi Fidesz-kedvencek lettek, pedig Cser Ágnest az OEP éléről 1998-ban azonnal eltávolította – igaz, jelentős végkielégítéssel – a Fidesz.

Békéscsaba, 2019. január 4.

F. I. – K. M.

Emlékeztető: