Loading

Partnereink

Csabakő
 
Látogatóink összesen: 27225639

2020. június 04.
H K SZ CS P SZ V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Ma Bulcsú napja van.
Holnap Fatime napja lesz.

Az ügyészség is érintett lehet a Microsoft-botrányban

A rendőrség mellett az ügyészség 2013-2014-ben 237 millióért vásároltak szoftverlicenceket. Ezen felül az Igazságügyi Minisztérium is, bár sokkal kisebb összegben - írja a HVG.

Arról a két évről van szó, amikor a jelenleg rendelkezésre álló információk alapján rendszerszerűen zajlottak korrupciós Microsoft-licenc beszerzések. Összesen bruttó 22,2 milliárd forint értékben 334 darab Microsoft-szoftverlicenc-megrendelést rögzítettek állami intézmények a központosított közbeszerzési portálon 2013 és 2014 során. A két év öt legnagyobb beszerzése közül háromról jelentettek szabálytalanságokat az amerikai hatóságok. 

A Központi Nyomozó Főügyészség) augusztus 23-án nyomozást rendelt el, pedig korábban is érkezett feljelentés az ügyben, de akkor a legfőbb ügyész, Polt Péter azt a tájékoztatást adta, hogy bűncselekmény gyanújának hiányában elutasították. 

A HVG értesülései szerint egyébként a Legfőbb Ügyészség is érintett lehet a Microsoft-botrányban, mivel vásárolt Microsoft-licenceket a korábban említett két évben, méghozzá négy különböző alkalommal, összesen bruttó 236,5 millió forint értékben. A licencek szállítója mind a négy alkalommal a Microsoft egyik hazai viszonteladója, a T-Systems volt. 

A vásárlások ténye nem jelenti, hogy ezeknél a beszerzéseknél is felmerülne a csalás vagy a korrupció gyanúja. A központosított közbeszerzési rendszer alá tartozó intézmények csak néhány viszonteladótól rendelhettek licenceket, akikkel a KEF korábban erről keretszerződést kötött. Ugyan az amerikai jelentések szerint a Microsoft magyar leányának és viszonteladóinak egyes alkalmazottai szisztematikusan üzemeltették a csalásra és vesztegetésre épülő korrupciós sémát, azért az kizárható, hogy ne akadtak volna szabályosan és tisztességesen bonyolított beszerzések.

Az ügyészség érintettsége viszont azt jelenti, hogy végső soron saját ügyükben is nyomoznak. Ugyanakkor arról tájékoztatni kellett volna a nyilvánosságot, hogy volt érintett beszerzésük. A HVG ezután megkereste az ügyészséget, volt-e vagy lesz-e belső vizsgálat, illetve hogy a nyomozásuk érinteni fogja-e a saját beszerzéseiket.

A Legfőbb Ügyészség erre úgy reagált, hogy jelenleg különösen jelenős kárt okozó csalás és más bűncselekmények miatt nyomoznak, ezen felül azonban más adat nem nyilvános. 

Forrás és fotó: alfahir.hu

sokkaljobb-kommentár: Amikor a szálak magasra érnek, megkezdődik azonnal a maszatolás, majd az elsikálás esetleg úgy, hogy hosszú évekre titkosítják. Ez történt 1998 környékén Farkas Flórián ügyével, akit Göncz Árpád elnöki közkegyelemben részesített, és szinte azonnal MSZMP-sből, majd MSZP-sből Fideszes lett. A Híd a munka világába szép nevű projekt dolgai körül is minden rendben van? A legelképesztőbb az olajmaffia ügyei, amelyet 2000-ben az első Orbán-kormány 80 évre titkosított. A titkosításokat egyébként a titokgazda feloldhatja, amikor szükségét látja. Nálunk jelenleg valószínűleg Pintér Sándor belügyminiszter a titokgazda.

A Népszava cikke a témában elérhető ITT !

Békéscsaba, 2019. szeptember 2.

F. I. – K. M.

Emlékeztető: Noha tényleg sosem áramlott ennyi pénz a magyar sportba, azt is látni kell, hogy ezzel párhuzamosan elképesztő a túlárazási hullám a sportlétesítmények építésekor, vagyis a pénz egy része nem a sportban hasznosul, hanem a kivitelező milliárdos üzletemberek zsebébe vándorol. Nemrég Cser-Palkovics András írta egy Facebook-posztban, hogy elsősorban az építőiparban jellemző mindez, és emiatt elmaradt a városban a kórház új, belgyógyászati tömbjének fejlesztése. Mészáros Lőrinc gyermekeinek cége, a Fejér B.Á.L. Zrt. 18,2 milliárdos ajánlatot tett az Épkar Zrt.-vel konzorciumban, de ezt a hatalmas összeget még a kormány is sokallta, és nem fogadta el. A Vidi FC új stadionjára – szintén legalább 3–3,5 milliárdos költségnövekedés és jelentős csúszás mellett – szerencsére még jutott pénz. (A Vidi tulajdonosa Garancsi István, Orbán Viktor kötélbarátja, akinek építőipari cége (Market Zrt.) nem győzi bevállalni az állami beruházásokat, a legnagyobbat talán a vizes vébé túlárazásán kaszált.” (Részlet a Szűnni nem akaró túlárazások című cikkből)

Emlékeztető: „A titkos szó ellenszenves egy szabad és nyitott társadalomban, népünk örökletesen és történelmileg ellenzi a titkos eskükkel létrejött titkos társaságokat és titkos eljárásokat. Ellenszegülünk a világ egy monolitikus és szégyenteljes összeesküvésének, mely kizárólag titkolt eszközökön alapul, hogy befolyását növelje, inkább beszivárgással, mint nyílt támadással, felforgatással, megfélemlítéssel a szabad választás helyett. Ez egy rendszer, amit megterveztek, óriási emberi és anyagi forrásokkal egy igen hatékony gépezetben, amely katonai, diplomáciai, felderítési, gazdasági, tudományos és politikai műveletekből áll. Munkálkodásai rejtettek, nem publikusak. Hibáit eltemetik, nem reklámozzák, ellenzőit elhallgattatják, nem dicsőítik. Nem kérdőjelezik meg kiadásaikat, titkaikat.” (John F. Kennedy volt amerikai elnök)