Loading

Partnereink

Csabakő
 

Reklám

Tanfolyam indul kéthetenteInfo: 30/402-10-10 Galló Ágnes szervező30/938-89-82 Pap András isk.vez.
  
Látogatóink összesen: 21257489

2019. április 26.
H K SZ CS P SZ V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Ma Ervin napja van.
Holnap Zita napja lesz.

Augusztus 20-a Szent István és az államalapítás ünnepe

Augusztus 20. az egyik legősibb magyar ünnep, Szent István király ünnepének napja. A keresztény magyar államalapítás, a magyar állam fennállásának emléknapja.

Stróbl Alajos Szent István lovas szobra a Halászbástyán (Fotó: wikipedia)

A magyarság és a keresztény hit világának találkozását és összefonódását a magyar nép egyetlen uralkodó személyéhez köti; az első magyar királyhoz, az államalapító Szent Istvánhoz. István a magyar államiság és a kereszténység alapjait lerakó Géza fejedelem fia, a honfoglalást (896) vezető Árpád fejedelem ükunokája.

István uralkodása idején augusztus 15-én, Nagyboldogasszony napján hívta össze Fehérvárra a királyi tanácsot. Ekkor tartották az úgynevezett törvénynapokat. (Misztikus egybeesés, hogy István éppen ezen a napon halt meg 1038-ban.)

Később Szent László király hozott döntést az ünnepnappal kapcsolatban: áttették augusztus 20-ra, mert 1083-ban e napon avatták szentté I. István relikviáit a fehérvári bazilikában. A történelem során már Nagy Lajos uralkodásától kezdve augusztus 20. egyházi ünnepként maradt a köztudatban.

Az 1848-as szabadságharc után hosszú ideig nem tarthatták meg a nemzeti ünnepet. Ezt követően először 1860-ban ünnepelhették meg ezt a napot, amely országszerte nemzeti tüntetéssé fajult. Az 1867-es kiegyezést követően teljes mértékben visszanyerte méltóságát az ünnep: 1891-ben Ferenc József munkaszüneti nappá nyilvánította. A két világháború között mindez kiegészült a Szent István-i (Trianon előtti) Magyarország visszaállításának össznemzeti célkitűzésére való folyamatos emlékeztetéssel.

1945 után nem volt tovább nemzeti ünnep, de az egyházi ünnepek sorában még 1947-ig ünnepelhették nyilvánosan. Az akkori rendszer számára az ünnep vallási és nemzeti tartalma miatt nem volt vállalható. Azonban teljes megszüntetését sem tartották követendő célnak, ahogy az a tisztán vallási ünnepek egy részével történt, de tartalmilag megújították. Ekkoriban lett a karácsonyból fenyőünnep, a mikulásból télapó, Szent István ősi ünnepéből az „új kenyér ünnepe” lett, majd az új, a sztálinista alkotmány kihirdetését, mint új szocialista államalapítást, 1949. augusztus 20-ára időzítették. Ettől fogva 1949–1989 között augusztus 20-át az alkotmány napjaként ünnepelte Magyarország.

Az átkosban probléma volt azokkal az elnevezésekkel, amelyek a valláshoz kapcsolódtak. Békéscsabán a Szent István tér például István király tér néven szerepelt. Nem lehetett Szentháromság útja, vagy például Szentmihálytelekből Mihálytelek lett.

1990-ig a magyar alkotmány a 20/1949 számú törvény nevet viselte. Az úgynevezett rendszerváltás után nem alkotmányoztak, hanem toldozták-foltozták az alkotmányt annyira, hogy már a saját megalkotója sem ismert volna rá. Magyarország államformája népköztársaságból köztársaság lett. Vagyis a népet kihagyták az államforma nevéből. 2010-ben a nagy fülkeforradalmi győzelem után a Fidesz alkotmányozott, amit egyedül ő és utánfutója, a KDNP szavazott meg a parlamentben. Már nem alkotmánynak, hanem alaptörvénynek hívják, és egészen hihetetlen módon „megalkotása” óta hét módosításon esett át. Az alaptörvényből is sikerült kihagyni a népet, vagyis a társadalom négy alaptételét nem helyezték alkotmányos védelem alá!

Nincs alkotmányos védelem alatt:

– a termőföld (azé az ország, akié a föld!),

– a vízbázis (víz nélkül nincs élet!),

– a társadalombiztosítás (az egészségünk! A társadalombiztosítási járulékokat már adóként szedik be, és szabadon felhasználható pénz lett belőle!)

– és a nyugdíj (vagyis az idős korunk!).

Levédték viszont a gyalázatos egykulcsos adót, amelynek köszönhetően nem, vagy alig fizetnek adót a magas jövedelműek, például a hatalom és egyre népesebb, egyre magasabb jövedelmű holdudvara. Megjelentek most már a havi ötmilliós jövedelmek is! Az adófizetési kötelezettség nagy részét rátolták a jövedelemhez alig jutó magyar társadalomra. Nyögjük a világ legmagasabb, 27 százalékos áfa-terhét, mert a tehetősek egykulcsos adója miatt kieső adóbevételt ezzel is pótolják ki. A külföldi multik hatalmas adókedvezményeket élveznek, állami támogatások, munkahely-teremtési támogatások is járnak nekik, holott a munkavállalók többségét a kis- és közepes vállalkozások alkalmazzák. Nem igazán jeleskedik az adófizetést illetően a két nagy magyarnak mondott multi, a Mol és az OTP se. Hétszázra becsülik az offshore lovagok létszámát, akik adóparadicsomokban jegyeztetik be a cégeiket, ezzel ők is elkerülik a magyar adózást. Viszont az állami és uniós pályázatokért beállnak a sorba, és általában ők is nyerik meg a lehetőséget.

Visszatérve az állami ünnepre, Szent István emlékezetének helyreállítása 1991-ben történt meg: az első szabad választáson létrejött Országgyűlés 1991. március 5-ei döntése a nemzeti ünnepek sorába emelte augusztus 20-át. Nemzeti állami ünnepeink: március 15., augusztus 20. és október 23.

Egy középkori csángó népdal Szent Istvánról:

Az idén augusztus 20-a három napos ünnep. A budapesti program elérhető ITT !

Augusztus 20-a békéscsabai programja ITT

Szent István király emlékére:

 

Békéscsaba, 2018. augusztus 17.

Összeállította: Forgó Irén

Honlapra igazította: Kovács Mariann