Loading

Partnereink

Csabakő
 
Látogatóink összesen: 27016406

2020. május 18.
H K SZ CS P SZ V
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Ma Erik napja van.
Holnap Ivó, Milán napja lesz.

Alkalmatlanok a kínai lélegeztető-gépek?

A hétvégén fogadta a századik Kínából érkezett repülőgépet Szijjártó Péter külügyminiszter. Korábban az áru jelentős részét szinte azonnal tíz országba kiszállították ajándékba úgy, hogy még a szállítási költséget is mi fizettük.

A beszállításba bele van vonva a szokásos módon a minél nagyobb haszon érdekében néhány Fideszes potentát. És hát nagyot kaszálhat a Svájcban bejegyezett Wiss Air légitársság, amelynek tulajdonosa a Malév volt főpilótája. A számlát az a magyar adófizető fizeti, akik közül most sokan elvesztették a jövedelmüket, de lehetnek akár közmunkások vagy katonák. Az utóbbi iránt főleg az 50 év felettiek mutathatnak majd élénk érdeklődést!  Szijjártó szerint még harminc repülőgépnyi szállítmány jön be. Nagy része egyelőre valami bérelt raktárban van elhelyezve, óriási le-föl-le-föl rakodási díj ellenében. De vajon kié lehet a raktár, és mennyi a bérleti díja? Megtudjuk valaha, hogy mennyibe került, vagy már dolgoznak ennek is a titkosításán?

A magyar kormány megakadályozta, illetve Kína mellé állt, Tajvan nem biztos, hogy tud csatlakozni a VHO-hoz (az egészségügyi világszervezethez) miattunk!

Lovas András, a szegedi aneszteziológus és intenzív terápiás szakorvos írásba adta, a Kínából beszerzett ResMed Lumis 150-t otthoni használatra fejlesztették, koronavírusos pácienseken nem lehet ezekkel a gépekkel segíteni.

Az alábbi jegyzet a szakorvos Facebook-idővonaláról származik:

„Csak egy lélegeztetőgép II.

A napokban számos sajtótermékben megjelent, hogy bizonyos kórházak intenzív osztályai ResMed Lumis 150 lélegeztetőgépet kaptak a COVID-19 betegségben szenvedő, tüdőgyulladásos betegek ellátására.

Aneszteziológus és intenzív terápiás szakorvosként szeretnék szakvéleményt mondani úgy a készülékről, hogy annak magyar és angol nyelvű használati utasítását is átolvastam. Hangsúlyozni szeretném, hogy ezen véleménynek semmi köze a politikához, tisztán csak szakmai alapokon nyugszik és a saját véleményemet takarja. Elsődleges célja, hogy az eddig megjelent félinformációkat, esetleges valótlanságokat tiszta látótérbe helyezze úgy, hogy esetlegesen egy laikus is megérthesse azokat. A készülék rendeltetésszerű használatával kapcsolatban semmilyen véleménnyel nem szeretnék élni. Tisztán szakmai okfejtésemet pedig névvel, sajtónyilvánosan vállalom.

Röviden összefoglalva, a ResMed Lumis 150 lélegeztetőgép egy olyan eszköz, melyet egyértelműen otthoni használatra fejlesztettek ki a következő indikációkkal, mint ahogyan az a magyar nyelvű leírásban is szerepel: „Célzott betegpopuláció/betegségek: Obstuktív tüdőbetegségek (pl. krónikus obstruktív tüdőbetegség), restriktív tüdőbetegségek (pl. a tüdőparenchyma betegségei, a mellkasfal betegségei, neuromuszkuláris betegségek), központi légzésszabályozási betegségek, obstruktív alvási apnoe (OSA), illetve obesitas okozta hypoventilatiós syndroma (OHS).”

A termék egyértelműen non-invazív lélegeztetésre alkalmas csak, amit mindenki helyesen véleményezett vagy írt le ezidáig a sajtóban. Ezen kezelési mód során a beteg orra és szája vagy orra elé illesztett, szorosan záró maszkon keresztül tudjuk a beteget lélegeztetni, aki a fenti betegségek valamelyikében szenved. Ezeket az eszközöket a szakmai nyelv CPAP (continuos positive airway pressure – folyamatos pozitív légúti nyomás) lélegeztetőgépeknek hívja, annak ellenére, hogy ezek tudása, mint pl. a jelen típusé is már magasabb. Így valójában ez egy VPAP (variable positive airway pressure – változó pozitív légúti nyomás) készülék.Nagyon fontos megjegyezni, hogy a termék leírásában sehol nem szerepel a fertőzéses eredetű tüdőbetegségek ezen eszközzel történő ellátása. Még annak ellenére sem, hogy kórházi használatra is ajánlja a gyártó a terméket, de itt is szintén csak a fentebb nevezett betegségekben. Nem véletlen, hogy kórokozók által létrehozott tüdőgyulladásos beteg légzéstámogatása ezen eszköz indikációi közt nem szerepel.

Ennek egyik fő oka szakma szempontból, hogy a termék nem biztosítja a FiO2 (fraction of inspired oxygen – belélegzett oxigén arány) állítás lehetőségét, tehát azt, hogy pontosan hány %-os oxigén tartalmú gázkeverékkel kívánjuk a pácienst lélegeztetni. Tüdőgyulladás esetén ezen érték beállítása rendkívül fontos, hiszen oxigént változó mértékben igényelnek a tüdőgyulladásban szenvedők. Másik alapfeltétele a biztonságos használatnak, hogy tudjuk, pontosan hány %-os oxigén tartalmú gázt ad le az eszköz. Ezt a nagyobb tudású lélegeztető gépekben egy oxigén szenzor (érzékelő) biztosítja, ami ebben a termékbe nincs beépítve. Bár az eszközhöz szükség esetén oxigén csatlakoztatható, maximum 15liter/perc áramlással, de ennek elvesztése esetén az eszköz nem tud riasztani, hogy a bevitt oxigén koncentráció alacsony. Ez olyan biztonsági alapkövetelmény, mely kritikus állapotú, pl SARS-CoV-2 vírus fertőzött tüdejű beteg ellátására nem teszi alkalmassá a gépet, még akkor sem ha folyamatosan monitorozzák a vér oxigén telítettségét egy szaturáció mérővel.

A szakmai vélemények továbbra is megoszlanak arról, hogy a COVID-19 beteg lélegeztetésében a non-invazív lélegeztetésnek hol a szerepe. Vannak betegek, akik alkalmasak erre, ez biztos. Erről én most nem szeretnék írni. Viszont egyértelmű, hogy jelentős részük invazív gépi lélegeztetésre szorul, Olaszországban, a legutóbbi vizsgálatok szerint, az intenzív osztályokra kerültek 90%-a. Az invazív lélegeztetés során, a szájon keresztül, a légcsőbe vezetett tubuson keresztül gépi lélegeztetik a beteget. A ResMed Lumis 150 készülék erre nem alkalmas.

A kritikus állapotú COVID-19 fertőzött betegeknél, még ha non-invazívan is kezdjük el őket lélegeztetni, akkor is készen kell állni arra, hogy a terápiát bármikor módosítani kell és a non-invazív lélegeztetést invazívra kell váltani. Ennek megfelelően az intenzív terápiás szakmában dolgozók, így én is, minden eszköz igény felmérés során olyan lélegeztetőgépet jelöltek meg a jelen járvány helyzetben, hogy a gép mindenképpen tudjon invazív módban lélegeztetni és emellett megtalálható legyen benne a non-invazív mód is. Kollégáim minden esetben egy vagy esetleg két lépéssel előrébb járnak egy betegség romlásában, mint ahogyan azt adott pillanat mutatja. Jelentősen előre meghatározzuk a terveket, hogy progresszió esetén milyen újabb kezelési módokat tudunk bevetni. Ez az intenzív terápia egyik fontos sajátossága, hiszen a romlás gyakran hirtelen következik be, kész tervekkel kell rendelkeznünk.A lélegeztetőgépeket a használat során a betegekhez egy csővel kötjük, ezt hívjuk légzőszárnak. Ezen terméké újrasterilizálható. A mindennapi használatban, a protokolloknak megfelelőn, az intenzív osztályokon, a lélegeztető szárakat minden új beteg esetében cseréljük, a további fertőzések megelőzése céljából. Ehhez az szükséges, hogy kellő mennyiségben álljon rendelkezésre raktáron a légzőszárakból. Hogy a ResMed Lumis 150 gép légzőszára tisztítható, egyértelműen azt jelzi, hogy egy beteg huzamosabb ideig történő kezelésére alakították ki, mert ott költséghatékony. Tehát otthoni használata a legoptimálisabb. Amennyiben a készülék saját párásítását, a saját, fűtőszállal felszerelt légzőszárával nem szeretnék alkalmazni, úgy egy pára és hőcserélő filtert kell a tubus és a légzőszár közé illeszteni. Amennyiben ezt megtesszük, úgy a termékleírás alapján, bizonyos nyomásértékek felett a gép kielégítő üzemeltetése nem lehetséges: „20 H2Ocm fölötti nyomáson való használata esetén lehet, hogy a készülék nem képes optimális teljesítmény nyújtani.” Ezen nyomásszükségre szinte minden COVID-19, pneumonáis betegnél fel kell készülni.

Több helyen azt írták, hogy a kapott készülékek csak kínai menüvel rendelkeznek. A termékleírás szerint egyébként magyar nyelvű opcióval nem rendelkezik. Az elérhető nyelvek opciója pedig a termék forgalomba hozatali régiójától függ.Összességben elmondható, hogy a beszerzők minden jóakarata ellenére a ResMed Lumis 150 lélegeztetőgép SARS-CoV-2 vírusfertőzöttek intenzív osztályos, non-invazív lélegeztetésére sem alkalmas. Ezt erősíti, hogy azon munkatársaim, akik intenzív osztályon dolgoznak, gépi lélegeztetéssel rendszeresen foglalkoznak, azok ugyanígy vélekednek.”

Texas nem hagyta szó nélkül a minőséget…

Stummer János jobbikos országgyűlési képviselő a kínai selejtről ITT !

Békéscsaba, 2020. május 18.

Összeállította: F. I. – M. K. M.

Emlékeztető: „A keleti nyitás egyfajta próbálkozás volt egy unióval szembeni alternatívára, de mostanra kiderült, hogy nemcsak nem akarnak minket eltartani az oroszok vagy a kínaiak, hanem még az európai multiknál is jobban ki fognak zsigerelni.” (Részlet az Orbán a multik markában – interjú Róna Péterrel című cikkből)