Loading

Partnereink

Csabakő
 
Látogatóink összesen: 27048906

2020. május 20.
H K SZ CS P SZ V
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Ma Bernát, Felícia napja van.
Holnap Konstantin napja lesz.

A milliárdok jönnek a fociba, de a nézők

Beruházási költsége egyre emelkedik, a fenntartási költsége is tetemes lesz a Népstadion helyén épülő Puskás Stadionnak. Illusztráció: alfahir.hu

2011-ben a Magyar Labdarúgó Szövetség tervezete szerint az évtized végére már 8000 ezres átlagnézőszámot szerettek volna az NB1-ben, miközben ebben a szezonban ez jelenleg csupán alig több mint 3100 néző.

A kormány szerint az átfogó stadionrekonstrukciós programra azért volt szükség, mert az elhanyagolt létesítmények és a lelátói hangulat miatt nem járnak ki az emberek mérkőzésekre. Éppen ezért sorra épültek és újultak meg a stadionok, ezen felül a szurkolói kártyát is bevezették, amellyel elvileg könnyebben kitilthatóvá váltak volna a rendbontó szurkolók.

Ám, a szurkolói kártya teljes kudarc lett, ugyanis nem a rendbontást, hanem a mérkőzésre járást nehezítette meg, több szurkolói csoport is tiltakozásból nem járt ki a mérkőzésekre. Nem véletlen, hogy mostanra szinte el is törölte az MLSZ a kötelező jellegét az NB1-ben.

Másfelől a milliárdokból épülő stadionokban nem lett több néző, ugyanis az MLSZ és a kormány rosszul mérte fel azt, hogy mi is a hazai labdarúgás legnagyobb problémája.

Vagyis az egyszerű szurkoló nem a stadion állapota, hanem a gyenge színvonal miatt nem jár ki magyar focimeccsre.

Azzal, hogy mindenféle koncepció nélkül kezdte el beledobálni a magyar futballba a kormány a pénzt, azzal azt érte el, hogy az egyesületek nincsenek arra ösztönözve, hogy gazdaságosan működjenek. A legjobb példa erre, a Szombathelyi Haladás esete, amely 100 milliós adóssággal küzd, illetve az újonnan épített stadionját nem tudja saját büdzséjéből finanszírozni. Végül a kormány úgy döntött, hogy rendkívüli segély címen több százmilliós támogatást ad a klubnak.

Az észszerűség és a remélt önfenntartás helyett soha nem látott pazarlás jellemzi a hazai futballt.

Míg 2010-ben az átlag focista fizetés az első osztályban 400-500 ezer forint volt, addigra manapság a havi másfél millió forint körül van. (Ráadásul jelentős adókedvezményt kapnak már! – F. I.). Ez pedig a labdarúgókat sem készteti arra, hogy minél jobban megszakadjon a pályán. Ha nem válnak be, akkor eligazolnak egy másik együtteshez, majdnem ugyanennyiért. 

Arról nem is szólva, hogy vannak olyan csapatok, (Mol Vidi és Ferencváros) ahol a fizetések elérhetik a havi 10-12 millió forintot is. Nem érdemes elmenni amellett sem, hogy a légiósok aránya meredeken emelkedik a hazai első osztályú bajnokságban. Vannak méregdrága légiósok, akik idehaza „sztárnak” számítanak, köszönhetően a nem túl magas színvonalnak. És vannak olyan, akik mivel messziről jöttek sokszor valódi feltérképezés nélkül próbálhatnak szerencsét, ezen játékosok közül csak elvétve váltja meg valamelyik a bajnokságot.

A jelenlegi NB1-ben közel 38 százalék a légiósok aránya.

Azzal, hogy a TAO-n keresztül (is) rengeteg pénz áramlik be a sportba, nem érdekelt egyik sportvállalkozás sem a nyereséges működtetésben, ez viszont óriási veszély, mert ha egyszer megszűnik ez a támogatási forma, akkor egyik napról a másikra kell, a piac alapú gazdálkodásra visszatérni, ez pedig az ún. rendszerváltás után sem sikerült a sportegyesületek többségének.

Visszatérve a nézőszámokra, az látszik, hogy manapság csak két esetben vannak szurkolók a lelátón. Akkor, ha egy csapat éppenséggel rendkívül jó szezont fut vagy akkor, ha a két legnagyobb rivális, a Ferencváros és az Újpest játszik egymással.

Azok után, hogy az állam úgy öntötte bele a pénzt a fociba és a stadionépítésekre, hogy a társadalom többsége ellenezte azt, így a hazai foci iránti való elköteleződés sem tudott emelkedni. Pedig a piaci működéshez elengedhetetlen, hogy a stadionokba minél többen látogassanak el, ezzel a jegyeladásból származó bevételek is növekednének. Ám jelenleg ott tartunk, mint 2011-ben, amikor az MLSZ még 8000 nézőszámról álmodozott.

Hamarosan folytatjuk…

Forrás: alfahir.hu

sokkaljobb-kommentár: Hatalmas veszteséget termelnek a már átadott, feleslegesen nagy létszámú nézőre tervezett stadionok, de nagyon veszteségesek a fociakadémiák is. Nagy veszteséget termel a felcsúti Puskás akadémia és a stadion, valamint a 12 milliárdért felépült, nagyvárosinak beillő sportcsarnok. A Népstadion helyén épülő Puskás Stadion is biztos veszteségtermelő lesz, ráadásul nem lesz alkalmas atlétikai versenyek rendezésére. Az elődje még alkalmas volt. Emiatt aztán 100 milliárdért kell építeni atlétikai világverseny miatt egy atlétikai stadiont is építeni kell. Már épülnek a veszteséget termelő stadionok végig a határaink mentén Ausztria kivételével minden országban, és épülni fognak jégcsarnokok is. A csíkszeredai talán már kész is van. A 15 ezer lakosú vajdasági Topolyán egy sportlétesítmény épült 3 milliárd magyar adóforintból. Az ünnepélyes átadáson ott volt Orbán Viktor is, és volt edzésbemutató is, SZERB nyelven.

A TAO-kasszába az idén 125 milliárd forintot pakolnak át az adónkból. A kasszakulcs Csányi Sándor MLSZ-elnök kezében van. A költekezésről nem szívesen számolnak be, azokat a tényfeltáró újságíróknak úgy kell kiperelnie. Mivel a járulékokat már adóként szedik be, a betegellátás és a nyugdíj helyett annak egy részét akár stadionfenntartásra is használhatják. Mivel nincs se járulék-, se nyugdíjplafon, hamarosan megjelennek a 4-5 milliós nyugdíjak is, amelyeket ugyanannyi százalékkal emelnek, mint a 70 ezer forintos nyugdíjakat!

A 31 ezermilliárd államadósság, a kínai és az orosz hitelek, a fél világ anyagi támogatása és a Fidesz oligarchái (magyarországi adófizetést elkerülő milliárdosoknak) igényeinek kielégítését, az egyre nagyobb létszámú és egyre magasabb jövedelmű hatalom eltartását meddig lesz képes finanszírozni a keményen dolgozó magyar kisember?

Békéscsaba, 2019. május 7.

F. I. – K. M.

Emlékeztető: „A költségeket az adónkból a TAO-ba átpakolt milliárdokból fedezik, vagyis mi valamennyien fizetjük. A TAO kasszakulcsát Csányi Sándor kezeli, a legtöbb támogatást mindenkor az Orbán Viktorhoz és Mészáros Lőrinchez köthető Felcsút kapja. Nem jár rosszul Seszták Miklós Kisvárdája, de Tállai András Mezőkövesdje sem. Az, hogy a magyar társadalom ezzel is rosszul jár, nem okoz az egyre népesebb és egyre magasabb jövedelmű hatalomnak gondot. Annyi már az államtitkár és az államtitkár-helyettes, valamint az ilyen-olyan kormánymegbízott, vagy kormánybiztos, mint égen a csillag. Sok bába közt elvész a gyerek, mert kormányzás az nincs. A propaganda és az adóforintjaink szétszórása a nagyvilágba, az nem kormányzás, hanem a társadalom ellehetetlenítése!” (Részlet az Oligarchaháború – ezt a számlát is mi fizetjük! című cikkből)

Emlékeztető: „Egy régi kedvenc mondás: Nyugi dagi, nemcsak foci van a világon! Nálunk egyelőre a focié a főszerep!” (Részlet a Stadionok országa leszünk? című cikkből)