Loading

Partnereink

Csabakő
 

Reklám

Tanfolyam indul kéthetenteInfo: 30/402-10-10 Galló Ágnes szervező30/938-89-82 Pap András isk.vez.
  
Látogatóink összesen: 20329474

2019. február 22.
H K SZ CS P SZ V
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728
Ma Gerzson napja van.
Holnap Alfréd napja lesz.

A magyarok harmada él a létminimum alatt

A Policy Agenda felmérése szerint 2017-ben a magyarok 30 százaléka élt olyan háztartásban, ahol az egy főre jutó bevétel nem érte el a létminimum összegét, valamint a lakosság 53 százaléka a társadalmi minimum alatt élők közé sorolható.

Illusztráció alfahir.hu

A hvg  szemlézte a Policy Agenda a Friedrich Ebert Alapítvány és a Magyar Szakszervezeti Szövetség megbízása alapján 2016 és 2017 után, idén is közzétett, a létminimum-értékről szóló tanulmányát. Eszerint az egy főre jutó létminimum összege 90 450 forintra emelkedett a 2016-os 88 619 forintról.

A tanulmány szerint a magyar társadalom 30 százaléka él olyan háztartásban, amelynek nincsen akkora háztartási szintű bevétele, amely fedezi a létminimum összegét.

A Policy Agenda idén egy új mérőszámot is meghatározott, a társadalmi minimumot, ami közleményük szerint a következőt fejezi ki: „szerény fogyasztási szintet jelent, az alapvető szükségletek kielégítésén felül, racionális gazdálkodás mellett olyan javak és szolgáltatások fogyasztására nyújt lehetőséget, amelyek a gazdasági, társadalmi, kulturális fejlettség adott szintjén már tömegigénnyé váltak. Ez a minimum némi átcsoportosítási, tartalék lehetőséget is ad rendkívüli esetekre.”

Számításaik szerint 2017-ben az egyfős háztartás társadalmi minimum értéke 117 720 forint volt, ami alatt a lakosság 53 százaléka él.

Forrás: alfahir.hu

sokkaljobb-kommentár: Elkeserítő állapotban van édes Hazánk! Rengeteg pénzt kiszórtak tavaly év végén, és bizony nagyon magas az államháztartási hiány is, az államadósság is. Már nem az IMF-nek tartozunk, hanem egyéb hitelezőknek, akik magasabb kamatra hiteleztek, mint az IMF. De megmutattuk az IMF-nek, hogy megvagyunk nélkülük! Miért építünk ennyi stadiont itthon, és miért építünk stadiont valamennyi szomszédos országban? Szlovákiában kettőt is (a dunaszerdahelyi felújítás készen van, a révkomáromit Mészáros Lőrinc fogja építeni, vagy már építi is). Romániában sportlétesítményeket építünk, Szerbiában három milliárdért focipályákat, Szlovéniában kétmilliárdért stadiont. Most már bejönnek a stadionok rettenetes fenntartási költségei is, mert se foci, se néző! A megszorítások bizony az átlag magyart könnyen leránthatja az alsó fertályba.

Miért támogatja az adónkból a kormány a fél világot? Mongóliát, Srí Lankát, a Fülöp-szigeteket, Mianmart, Ghánát, Nigériát, Egyiptomot, Laoszt, Vietnamot, és csak a Jóisten tudja, még hány országot? Beavatkoztak az adónkból a szlovén választásba, korábban szerbiaiba, Macedóniába is ki-ki ruccan pártunk és kormányunk. Orbán Viktornak sose lesz elég a stadionokból, de a magyar társadalomnak mikor lesz elege ebből a temérdek stadionépítésből, a korrupcióból, a lopásokból és abból, hogy MAGYARORSZÁG ÁLLAMFORMÁJA MÉSZÁROS LŐRINC? Jó lenne rá mielőbb egy értelmes válasz, mert rámegy a Hazánk!

Békéscsaba, 2018. június 8.

F. I. – K. M.

Emlékeztető 1.: „A havi egymillió feletti nyugdíjak már megjelentek, de jönni fognak nemsokára a havi ötmilliósok is, ha nem tesz sürgősen valamit az ügyben a kétharmados parlamenti többség és kormánya. Sajnos nem valószínű, mert elég sokan máris érintettek lehetnek közülük. A magán-nyugdíjpénztári pénzeket (3000 ezer milliárd forintot) államosították. Még egy igazolást sem kaptak arról az érintettek, hogy mennyi pénzük került bele a nagy kasszába? Hová lett vajon a 3000 milliárd forint? Dől kifelé Ukrajnába egyre több, akár 300 ezer forintos nyugdíj úgy, hogy itt soha se járulékot, se adót nem fizettek. Jár nekik az ingyenes betegellátás is. Mindezt egy 1963(!) évi, a Magyar Népköztársaság és a Szovjetunió közötti Egyezmény teszi lehetővé. De hol van már a Magyar Népköztársaság és hol van a Szovjetunió?” (Részlet a Kongatják a nyugdíjkassza fölött a vészharangot! című írásból)

Emlékeztető 2.: „Megint megvan a kétharmados parlamenti többsége a Fidesz–KDNP-nek és beindul a törvénygyár is. Megint módosítják az alaptörvényt, ezúttal a Stop Soros törvény miatt, amely valószínűleg új nevet fog kapni a keresztségben. Ez lesz a hetedik módosítás, és még mindig nem helyezi alkotmányos védelem alá a kétharmad a magyar társadalom négy alaptételét: a termőföldet (azé az ország, akié a föld!), a vízbázist (víz nélkül nincs élet!), a társadalombiztosítást (az egészségünket) és a nyugdíjat (vagyis az idős korunkat). Levédték viszont a gyalázatos egykulcsos személyi jövedelemadót, ami nagyon jó a magas jövedelműeknek, nagyon nem jó a kis keresetűeknek, vagyis a csendes többségnek! A járulékokat már adóként szedik be, és lesz belőle szabadon felhasználható pénzeszköz…” (Részlet a Tovább pörög a propagandakormány című cikkből)

Emlékeztető 3.: „Nem igazán voltak biztosak a kétharmados győzelemben, ezért előre kiosztották az uniós pénzeket, gyorsított eljárásokban. Azok a minisztériumi alkalmazottak, akik ezen dolgoztak, hatalmas jutalmakat kaptak. A legtöbb jutalmat Varga Mihály nemzetgazdasági minisztériumában fizették ki, volt olyan dolgozó, aki 18 millió forintot kapott. Amennyiben nem jön be annyi pénz az unióból, amennyit kiosztottak, akkor bizony a magyar adófizetőket fogja terheli a következmény. Mint a Letelepedési kötvényeknél… Ott is van eddig 18 milliárd forint körüli kár, és 150 milliárd körüli hasznot termeltek a kötvények a Rogán-féle haveri ökörkörnek!” (Részlet az EU-s következményei lesznek a kormányzati pénzszórásnak című cikkből)