Loading

Partnereink

Csabakő
 
Látogatóink összesen: 27026645

2020. május 19.
H K SZ CS P SZ V
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Ma Ivó, Milán napja van.
Holnap Bernát, Felícia napja lesz.

A magyar minimálbér éri a legkevesebbet a régióban

Hiába büszkélkedik a kormány az elmúlt évek hatalmas minimálbér-emeléseivel, az igazi felzárkózás elmaradni látszik. A régiós országok igyekeznek kitörni az olcsó munkaerő, alacsony bérek világából, csak Magyarország nem - írja az Mfor.

A lengyel kormány a tavaly nyáron javasoltnál is nagyobb mértékű minimálbér-emelést kezdeményezett, aminek értelmében jövő év elejétől bruttó 2600 zloty (198,6 ezer forint) lesz a minimálbér a korábban tervezett 2450 zloty helyett. Sőt, a kormányzó Jog és Igazságosság párt további emeléseket helyezett kilátásba, melynek eredményeként 2023 végére 4000 zlotyra vagyis több mint 305 ezer forintra emelnék a kötelezően adandó legkisebb bért.

Az Mfor emlékeztetett, hogy a régiónkból azonban nem Lengyelország az első, ahonnan az elmúlt hetekben/hónapokban lendületes minimálbér-emelési tervekről érkeztek hírek. Július végén derült ki a szlovák munkaügyi minisztérium javaslata, mely szerint a mostani 520 eurós minimálbér 580 euróra emelkedne, hosszabb távon pedig szeretnék elérni, hogy az átlagbér 60 százalékának megfelelő összeg legyen a bérminimum.

Régiónkat tekintve a következő változások várhatóak: 

A várható emelések után

  • a lengyel bér már 31 százalékkal,

  • a szlovák 20 százalékkal,

  • a cseh 12 százalékkal magasabb,

  • a román minimálbér pedig mindössze 2 százalékkal alacsonyabb a magyarnál.

Nettó értékben:

  • a csehek 466 euróból (155 ezer forint),

  • a lengyelek 474 (157 ezer forint),

  • a szlovákok pedig 487 euróból (162 ezer forint) élhetnek majd a tervezett emelés után.

  • Csak Romániában előnytelenebb minimálbéresek nettó helyzete: ők az adózás után 278 eurót (92 ezer forintot) kapnak.

A magyarországi tervezetek szerint a hatéves bérmegállapodás értelmében 8 százalékkal emelkedhet a minimálbér jövőre vagyis bruttó 149 ezer forintról közel 161 ezerre. Ez az adózás utáni nettó összeget nézve azt jelenti, hogy jövőre a magyar minimálbéresek havonta 320 euróból (106 ezer forint) gazdálkodhatnak a mostani 306 euró után.

A magyar minimálbéresek régióbeli kedvezőtlen helyzetét részben tehát maga az állam idézi elő a bruttó bérek kiemelkedő mértékű adóterhelésével. Az Mfor portál szerint, ha a magyar kormány csupán olyan mértékben adóztatná a bruttó béreket, mint a szlovák állam, vagyis a jelenlegi adóteher fele sújtaná a dolgozókat, akkor rögtön sokkal közelebb kerülnénk a visegrádi országok nettó minimálbéréhez. 320 euró helyett ugyanis 408 eurót vihetnének haza az érintettek. A jelenlegi forint árfolyammal számolva ez havi 29 ezer forintos többletet jelentene.

Az Mfor szerint ez alapján a magyar minimálbér a sereghajtó a régióban. Noha nominálisan alacsonyabb a román nettó minimálbér, az érintettek többet tudnak vásárolni belőle, mint a magyarok idehaza.

Forrás: alfahir.hu

sokkaljobb-kommentár: A minimálbér adómentes volt, 2010 után tette adókötelessé a fülkeforradalmi győzelmet arató kétharmad. A nagy győzelem után az alkotmányban, illetve újabb nevén az alaptörvényben a gyalázatos egykulcsos adóval adóztatják a minimálbért (ami emiatt nettóban 100 forint körül van), és ennyivel adózik a havi ötmilliós jövedelem is. Ezt nevezik esélyegyenlőségnek. Azon túl, hogy súlyos levonások terhelik a fizetéseket, megszűnt a béren kívüli juttatás is, és bizony a nettó jövedelemből a világ legmagasabb, 27 százalékos áfájával tudnak bevásárolni. Ez a hatalom bizony emberileg is, anyagilag is jócskán elszakadt az ELTARTÓITÓL!

Békéscsaba, 2019. szeptember 16.

F. I. – M. K. M.

Emlékeztető: „Nem igazán voltak biztosak a kétharmados győzelemben, ezért előre kiosztották az uniós pénzeket, gyorsított eljárásokban. Azok a minisztériumi alkalmazottak, akik ezen dolgoztak, hatalmas jutalmakat kaptak. A legtöbb jutalmat Varga Mihály nemzetgazdasági minisztériumában fizették ki, volt olyan dolgozó, aki 18 millió forintot kapott. Amennyiben nem jön be annyi pénz az unióból, amennyit kiosztottak, akkor bizony a magyar adófizetőket fogja terheli a következmény. Mint a Letelepedési kötvényeknél… Ott is jelentős a kár, de a 150 milliárd körüli hasznot a Rogán-féle haveri ökörkör vágta zsebre!” (Részlet az EU-s következményei lesznek a kormányzati pénzszórásnak című cikkből) 

Emlékeztető: „A tömegtájékoztatás egyoldalú, csak féligazságokat hallani, nincsenek olyan tévé- vagy rádióműsorok, ahol érveket ütköztetnének. A propaganda sulykolásának eredménye, hogy az emberek lassan elveszítik józan ítélőképességüket, ami óriási tragédia. Nincs az a migránsinvázió, ami ennél nagyobb kárt okoz a nép lelkében, tudatában, a közállapotokban. Hiszékennyé, befolyásolhatóvá válunk, és oda dobjuk magunkat az első kalandornak.” (Részlet az Orbán hamis mítoszt épít című cikkből – Beszélgetés Németh Miklós volt miniszterelnökkel)