Loading

Partnereink

Csabakő
 

Reklám

Tanfolyam indul kéthetenteInfo: 30/402-10-10 Galló Ágnes szervező30/938-89-82 Pap András isk.vez.
  
Látogatóink összesen: 21681728

2019. május 23.
H K SZ CS P SZ V
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Ma Dezső napja van.
Holnap Eszter napja lesz.

A lakosság nem tud mit kezdeni a felhalmozott vagyonával

Fotó: Kovács Tamás/MTI

A múlt év végére 53 788 milliárd forintra nőtt a háztartások pénzügyi vagyona, ami 1212 milliárd forintos emelkedés az előző negyedévhez képest, éves alapon pedig 4420 milliárd a gyarapodás – áll a Magyar Nemzeti Bank tegnap kiadott adatközlésében.

Arról elfelejtett a Magyar Nemzeti Bank tájékoztatást adni, hogy nagyjából minden(!) magyar állampolgár 3,2 millió forinttal veszi ki a részét az államadósságból. Vagyis amennyiben most ki kellene fizetnünk, a csecsemőtől az aggastyánig minden magyar állampolgárnak 3,2 millió forintot kellene befizetnie az államkasszába. Nem azoknak kellene befizetnie ezt a pénzt, akik felhalmozták az államadósságot úgy, hogy közben a nemzeti vagyonunk nagy részétől is megszabadítottak bennünket? A magyar társadalomra nem igazán jut figyelem, annál innál a rokonokra, a haverokra, a mutyira, a hantára!

Mivel a bankok nem fizetnek kamatot, és a magyar állam jó kamatot ígér az államadósság finanszírozásához történő befektetésekre, állampapírokra, kincstárjegyekre, ezért valószínűleg elég sok honfitársunk vásárolt ezekből a papírokból. Egy rosszmájú ismerős szerint ezek után lehet, hogy a magán-nyugdíjpénztári pénzek sorsára jut a befektetésük? Az államadósságunk és az államháztartási hiányunk ugyanis nagyon magas, jobb üzletnek bizonyul, ha a magyar lakosság ebbe fekteti be a pénzét. Az IMF-nek már nem tartozunk, azokat a hiteleket kedvezőtlenebb kondíciójú hitelekkel kiváltották.

A jegybank összes kiadása (1500 körüli dolgozó, épületek, gépkocsik, számítógépes rendszerek, üdülők fenntartása) a magyar adófizetőket terheli. A tetemes nyereséget viszont nem az államkasszába fizeti be, hanem elképesztő módon kiszervezi hat jegybanki alapítványba. Amennyiben egy idő után úgy döntenek, hogy veszteséges a jegybank, akkor a veszteséget viszont szintén a magyar adófizetők nyakába sózzák. A jegybank előjött a lakossági adatokkal, azzal viszont nem, hogy hány milliárd forint nyereséget visz ki évente az alapítványokba? Az összeg 100 milliárd forint felett lehet évente.

 Az MNB egyik szerzeménye a Matolcsy György volt felesége által vezetett Balatonakarattyán lévő üdülő lehet kilencszázmillió forintért. Az egyik unokatestvérének tulajdonában lévő Növekedési Hitelbank hitelével tudta megvásárolni a jegybankelnök fiának cége a Balaton Bútor Kft.-t. A jegybankelnök másik fia is kapott jelentős összegű hitelt ugyancsak a nagybácsi bankjából. Matolcsy családjának a jelek szerint nem kell szűkölködnie. A Magyar Nemzeti Bank azokra a kérdésekre nem válaszolt, hogy nem érzi-e visszásnak az elnök, hogy mindkét fia cégét hitellel segítette unokatestvérének a bankja, ő tudott-e ezekről az ügyletekről, illetve segítette-e anyagilag vagy más módon fiait, hogy érdekeltségeikhez kerüljön a két ingatlan.

Likviditási gondok jelentkeztek Szemerey Tamásnak bankjánál, a Növekedési Hitelbank Zrt.-nél, ezért a jegybank elrendelte a 7 millió forint feletti betétek kifizetését. A Magyar Nemzeti Bank mától 30 napra elrendelte Matolcsy György jegybankelnök unokatestvérének, Szemerey Tamásnak a Növekedési Hitelbank Zrt.-jénél (NHB). A 7 millió forint feletti betétek kifizetésének korlátozását, valamint megtiltotta a bank részére további kötelezettségek vállalását. Ezen kötelezések végrehajtásának biztosítására az MNB az NHB Bankhoz felügyeleti biztost rendelt ki. Az MNB egyidejűleg felszólította a bank vezetését és többségi tulajdonosát arra, hogy tegye meg a likviditási helyzet rendezéséhez szükséges intézkedéseket. A jegybank portálunkhoz is eljuttatott közleményében ez olvasható: „az NHB likviditásának vizsgálata során megállapításra került, hogy a bank likviditási helyzete jelentősen romlott, az LCR mutató értéke rövidtávon is az elvárt 100 százalék alá süllyed”. (Forrás: alfahir.hu)

A jegybank nem tartozik felelősséggel sem a kormánynak, sem a parlamentnek! Állam lett az államban. Matolcsy György mandátuma a jövő hónapban lejár, de újabb hat évre megbízást kap a feladatra. Amennyiben életkora miatt közben nyugdíjba megy, akkor szedi majd a havi ötmillió forint körüli nyugdíjat, és a jegybanktól a havi ötmilliós fizetést, valamint néhány jegybanki alapítványtól egy kis konyhapénzt, melynek összege a nagyérdemű előtt ismeretlen. Az alapítványoknál hatalmas pénzszórás zajlik, üdülőket, festményeket, nagyon drága szőnyegeket vásároltak már, erről lehetett olvasni, de a nagyobb tételek nem kerülnek nyilvánosságra.

Polt Péter legfőbb ügyész nejének (Polt-Palásthy Mariannának) a személyügyekért felelős ügyvezető igazgatóként a jegybanknál havi 4,95 millió forintos bruttó bére van, amit béren kívüli juttatások is kiegészítenek. A 24.hu arra is emlékezetet, a HVG vette észre, hogy nemrég annak a DiPa Diósgyőri Papírgyár Zrt.-nek lett a felügyelőbizottsági tagja, amelyik a bankjegyekhez szükséges papírt gyártja, továbbá amelyik az MNB tulajdonában álló Pénzjegynyomda Zrt. leányvállalata. Ezért a posztért havi bruttó 414 ezer forint jár. (Forrás: alfahir.hu)

Arról, hogy mi zajlik a jegybanki alapítványok és cégek körül, egy 2016 augusztus cikk elérhető ITT !

Békéscsaba, 2019. február 19.

Összeállította: Anton

Emlékeztető: „Tiszteletben tartja a jegybank függetlenségét, ezért nem foglalkozik a az MNB-alapítványok körül kialakult botránnyal; ahhoz pedig, hogy meginogjon a bizalma Matolcsy Györgyben, égnek és földnek össze kell szakadnia – válaszolta a Népszabadság szegedi tudósítójának kérdéseire Orbán Viktor miniszterelnök kedden Békéscsabán.” (Részlet az MNB-botrány: Orbán töretlenül bízik Matolcsy Györgyben című cikkből, 2016. április 27.)

 Emlékeztető: „Domokos László felejthetetlen előterjesztése volt az, hogy az általában veszteséges állami cégek vezéreinek jövedelmét havi ötmillióra emeljék! Elég sok ilyen magas jövedelmű van például a jegybankban is, amelynek összes kiadása a magyar adófizetőket terheli, összes nyereségét Matolcsy György hat jegybanki alapítványba kiviszi, amelyek haveri és rokoni kifizetőhelyként is funkcionálnak, és a korrupció melegágyai. Két miniszternek is ötmillió már a fizetése: Szijjártó Péter külügyminiszter és Bártfai-Magyar Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter is ennyit kaszál.” (Részlet az Amikor kettős hatalom volt Magyarországon című cikkből)