Loading

Partnereink

Csabakő
 
Látogatóink összesen: 27182656

2020. június 02.
H K SZ CS P SZ V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Ma Anita, Kármen napja van.
Holnap Klotild napja lesz.

A korrupciót dörgölte Orbánék orra alá az egykori budapesti finn nagykövet

Publicisztikát jelentetett meg a Helsingin Sanomat című finn napilapban az északi ország korábbi budapesti nagykövete, melyet  444 szemlézett.   Az egykori diplomata, akinek hazája az EU soros (nem úgy, hanem kisbetűvel! – a szerk.) elnökségét tölti be, úgy véli, ennek a fél évnek „a közös értékek és a jogállamiság megerősítése a legfőbb célja”. Hangot adott annak a meggyőződésének, hogy néhány tagállam semmibe veszi ezeket az értékeket. Ezeket az országokat meg kell fosztani az uniós támogatásoktól – írja.

Tuomi-Nikula szerint ennek a felvetésnek a következménye, hogy Orbán verbálisan nekitámadt Finnországnak, ugyanis – véli a diplomata – Orbán az EU-s forrásokkal tudja fenntartani az intézményesített korrupciót.

Magyarország az egyik legkorruptabb ország az Unióban – írja a publicisztikában, hangsúlyozva, Magyarország a GDP csaknem négy százalékának megfelelő forráshoz jut ezen pénzek révén.

A volt nagykövet szerint Orbán egy úgynevezett hibrid autokráciát vagy választási autokráciát épített ki, vagyis a demokrácia abban a formában, ahogyan az Nyugaton létezik, már nincs jelen Magyarországon.

Elfogadhatatlannak nevezte azt az orbáni érvelést, hogy a volt kommunista országokra másféle szabályokat kell alkalmazni a közösségben, tolerálni kellene „speciális megoldásaikat”, ugyanis – hangsúlyozta – az EU értékrendje, és szabályai minden tagállamra azonosan érvényesek. Így Magyarországra is.

Forrás: alfahir.hu

Emlékeztető: „Ville Cantell finn külügyminiszter válaszul először azt írta: „Higgadt fej és szilárd kéz. Mivel Finnország a féléves EU-elnökség alatt a jogállamiság és a közös értékek védelmének az erősítését tűzte ki célul, természetes, hogy lesznek kísérletek a hiteltelenítésünkre. Szándékunkat ez nem fogja megtörni, ami pedig a teljesítményünket illeti, az kiállja az idő próbáját.” Később egy térképet is feltöltött arról, hogy néz ki a sajtószabadság a világ országaiban. Finnország Norvégia mögött a második, Magyarország Sierra Leone és Izrael között a 87. helyen végzett.” (Részlet a Frappánsan reagált a finn külügy Kovács Zoltán vádjaira) című cikkből)