Loading

Partnereink

Csabakő
 

Reklám

Tanfolyam indul kéthetenteInfo: 30/402-10-10 Galló Ágnes szervező30/938-89-82 Pap András isk.vez.
  
Látogatóink összesen: 23799116

2019. október 11.
H K SZ CS P SZ V
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Ma Brigitta napja van.
Holnap Miksa napja lesz.

A korrupciót dörgölte Orbánék orra alá az egykori budapesti finn nagykövet

Publicisztikát jelentetett meg a Helsingin Sanomat című finn napilapban az északi ország korábbi budapesti nagykövete, melyet  444 szemlézett.   Az egykori diplomata, akinek hazája az EU soros (nem úgy, hanem kisbetűvel! – a szerk.) elnökségét tölti be, úgy véli, ennek a fél évnek „a közös értékek és a jogállamiság megerősítése a legfőbb célja”. Hangot adott annak a meggyőződésének, hogy néhány tagállam semmibe veszi ezeket az értékeket. Ezeket az országokat meg kell fosztani az uniós támogatásoktól – írja.

Tuomi-Nikula szerint ennek a felvetésnek a következménye, hogy Orbán verbálisan nekitámadt Finnországnak, ugyanis – véli a diplomata – Orbán az EU-s forrásokkal tudja fenntartani az intézményesített korrupciót.

Magyarország az egyik legkorruptabb ország az Unióban – írja a publicisztikában, hangsúlyozva, Magyarország a GDP csaknem négy százalékának megfelelő forráshoz jut ezen pénzek révén.

A volt nagykövet szerint Orbán egy úgynevezett hibrid autokráciát vagy választási autokráciát épített ki, vagyis a demokrácia abban a formában, ahogyan az Nyugaton létezik, már nincs jelen Magyarországon.

Elfogadhatatlannak nevezte azt az orbáni érvelést, hogy a volt kommunista országokra másféle szabályokat kell alkalmazni a közösségben, tolerálni kellene „speciális megoldásaikat”, ugyanis – hangsúlyozta – az EU értékrendje, és szabályai minden tagállamra azonosan érvényesek. Így Magyarországra is.

Forrás: alfahir.hu

Emlékeztető: „Ville Cantell finn külügyminiszter válaszul először azt írta: „Higgadt fej és szilárd kéz. Mivel Finnország a féléves EU-elnökség alatt a jogállamiság és a közös értékek védelmének az erősítését tűzte ki célul, természetes, hogy lesznek kísérletek a hiteltelenítésünkre. Szándékunkat ez nem fogja megtörni, ami pedig a teljesítményünket illeti, az kiállja az idő próbáját.” Később egy térképet is feltöltött arról, hogy néz ki a sajtószabadság a világ országaiban. Finnország Norvégia mögött a második, Magyarország Sierra Leone és Izrael között a 87. helyen végzett.” (Részlet a Frappánsan reagált a finn külügy Kovács Zoltán vádjaira) című cikkből)