Loading

Partnereink

Csabakő
 
Látogatóink összesen: 25636306

2020. február 18.
H K SZ CS P SZ V
12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829
Ma Bernadett napja van.
Holnap Zsuzsanna napja lesz.

A kormány szétszedi Széchenyi örökségét

Amint az várható volt, a Fidesz tovább nyomul, mint kés a vajban!

A mai napon kétharmados többséggel megszavazta az országgyűlés az MTA „szétszedését”, amely alapján a jövőben kiszervezik az akadémia kutatóintézeteit. 

131 igen szavazattal, 53 nem szavazattal és 3 tartózkodás mellett az Országgyűlés kétharmados többséggel elfogadta Palkovics László és a kormány tervezetét, amely leválasztaná a Magyar Tudományos Akadémia kutatóhálózatát az MTA-ről, és azt különböző, a kormány által felügyelt és kontrollált kutatóközpontokban működtetné tovább a jövőben. 

A jövőben így a legtöbb MTA-kutatóintézet átkerülhet az Eötvös Lóránd Kutatási Hálózatba, amelyet természetesen már a minisztérium fog felügyelni.

A Fidesz és a KDNP képviselői kivétel nélkül igennel szavaztak, míg a Mi Hazánk tagjai (Dúró Dóra, Volner János és Fülöp Erik) tartózkodott.

A kutatói hálózat működtetéséért az Irányító Testület lesz felelős, amelybe az Innovációs és Technológiai Minisztérium és az MTA egyenlő számban delegál majd tagokat (6-6 főt), a testület elnökét pedig közösen jelölik ki. A tagokat és az elnököt egyaránt a miniszterelnök nevezi majd ki.

Palkovics László kiemelte, a változtatások az MTA köztestületi státuszát nem érintik, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat pedig a költségvetési törvényben önálló költségvetési fejezetet képez, nem tartozik a kormány irányítása vagy felügyelete alá. 

A parlament létrehozta a Nemzeti Tudománypolitikai Tanácsot is, amely kizárólag a miniszterelnöknek felelős testületként felügyeli a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI) alapjának működését, továbbá véleményt alkot a kormány kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységével kapcsolatban. 

Brenner Koloman a Jobbik országgyűlési képviselője úgy fogalmazott, hogy a sorozatos kritikák ellenére a Fidesz a szokásos „bolsevik tempójával” hajtotta végre a törvényt. 

„A történelem meghozza ítéletét azok felett, akik most fideszesként így döntöttek” – tette hozzá a képviselő.

Brenner Koloman emlékeztetett, hogy az MTA modernizációja megindult évekkel ezelőtt Pálinkás József vezérletével, amely valóban szükséges volt. Azonban a mostani átalakítás egyáltalán nem szolgálja a hazai kutatás fejlődését, ugyanis félő, hogy ezután több fiatal kutató is inkább külföldön folytatja tovább munkáját.

A Jobbik politikusa a szavazás előtt fogadta az MTA tagjainak delegációját is, akik a karzaton ülve nézték végig az akadémiáról szóló titkos szavazást. 

Balogh Péter akadémiai tag az Alfahírnek úgy fogalmazott, hogy a kormány igyekszik minden olyan intézményt kontrollálni, amelyet még nem irányít.

„Szemmel látható az a törekvés, hogy az autonóm intézmények szabadságát igyekszik korlátozni a kormányzat.”

Balogh szerint az MTA átalakításának hátterében az áll, hogy az intézmény autonómiáját korlátozza. 

„Mivel ez egy demokratikusan megválasztott kormány, így természetesen van joga kezdeményezni reformokat, de arra a mai napig nem kaptunk választ, hogy mitől fog jobban működni az MTA, ha a kormány befolyása alá kerül”.

Az MTA saját honlapján egyébként úgy reagált a szavazás eredményére, hogy a magyar tudományos közösség ugyanakkor egyértelművé tette, hogy elutasítja a kormánynak a Magyar Tudományos Akadémiát érintő törvényjavaslatát. A tervezett intézményi és finanszírozási struktúra ugyanis ellentétes a kutatásfinanszírozás európai elveivel, és veszélyezteti a tudományos szabadságot.

Az akadémiai dolgozók egyébként a mai napra 16 órai kezdettel, tüntetést tartanak az MTA épülete előtt. A résztvevők így tiltakoznak az ellen, hogy az Országgyűlés a magyar tudományos közösség tiltakozása ellenére elfogadta a törvényjavaslatot.

Forrás és fotó: alfahir.hu

Emlékeztető: „A választási győzelmet ki kell érdemelni. A kiérdemelt bizalmat meg kell tartani, ezért akármilyen elsöprő fölénnyel is győztünk a mai napon, a következő évek során számunkra a legfontosabb a szerénység és az alázat kell, hogy maradjon.” (Orbán Viktor a fülkeforradalmi nagy választási győzelem után 2010. április 11-én) Nem éppen szerénységgel és alázattal kiforgatják az országot a sarkaiból!