Friss hírek

Loading

Partnereink

Csabakő
 
Látogatóink összesen: 25774141

2020. február 28.
H K SZ CS P SZ V
12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829
Ma Elemér napja van.
Holnap napja lesz.

A konzervatív Európa visszaszólt Orbánnak

Orbán Viktor és Sebastian Kurz 2018. január 30-i bécsi találkozójuk végén elhagyja a sajtótájékoztató helyszínét (Fotó: Reuters / Heinz-Peter Bader)

Úgy tűnik, végérvényesen tisztázódtak az erőviszonyok, és a Fidesz nem az Európai Néppárt frakciójában folytatja majd az EP-választást követően. Ugyanis Orbán Viktor a Heinz-Christian Strache osztrák alkancellárral tartott sajtótájékoztatóján kijelentette, mindenkit, köztük a néppárti csúcsjelöltet, Manfred Webert is alkalmatlannak tart arra, hogy megválasszák az Európai Bizottság élére. Orbán azzal indokolta a kihátrálását Weber mögül, hogy nem támogatnak olyan politikust, aki eleve úgy indul a választásnak, hogy bejelenti, nem tart igényt a magyarok szavazatára. Weber ugyanis egy március végi interjúban elmondta, ha csak a Fidesz szavazataival szerezhetné meg az Európai Bizottság elnöki posztját, akkor inkább nem kér belőle. A kormány hamar felsorakozott Orbán mögött: Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a Hír tévében megerősítette, visszavonták a támogatásukat Webertől.

Az európai konzervatív politikusok nyilatkozatai azt mutatják, nem estek túlságosan kétségbe a miniszterelnök szavaitól. Sajnálatát fejezte ki maga Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) frakcióvezetője is, aki szerint Magyarország „rossz irányba tart” Orbán Viktorral, nem véletlenül függesztette fel a párt tagságát az EPP politikai közgyűlése, így a Fidesznek nincs joga részt venni a szervezet ülésein. Weber közölte, hogy az EPP olyan párt, aminek a tagjait közös értékek és az Európa jövőjére vonatkozó közös elvek tartják össze, és akik már nem hisznek ezekben az értékekben, azoknak ki kell lépniük a pártcsaládból.

A folytatás, illetve a teljes cikk elérhető ITT !

 

Forrás: Magyar Hang