Loading

Partnereink

Csabakő
 
Látogatóink összesen: 25637974

2020. február 18.
H K SZ CS P SZ V
12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829
Ma Bernadett napja van.
Holnap Zsuzsanna napja lesz.

A karácsony és a karácsonyi ünnepkör

A karácsony a legnagyobb keresztény ünnep a húsvét után, amellyel Jézus Krisztus születésére emlékezünk. Assisi Szent Ferenc az ünnepek ünnepének tartotta. A karácsony minden évben december 25-én van, nem „mozgóünnep”, mint a Húsvét.

A feldíszített karácsonyfa a karácsony ünnepének egyik szimbóluma

Illusztráció: wikipedia

Karácsonyfa-állításra először a 16. században, a német–római birodalomban került sor. Ezt a keresztény ünnepet az első nikaiai zsinat határozata értelmében Jézus Krisztus földi születésének emléknapjaként tartják számon: az öröm és a békesség, a család és gyermekség, az otthon és a szülőföld ünnepe.

Annak ellenére, hogy a tradicionális karácsony a kereszténység egyik legfontosabb ünnepe, sok nem keresztény ember is ünnepli világszerte az emberi szeretet ünnepeként. A modern és népszerű ünneppel együtt jár az ajándékozás, a karácsonyi zene, üdvözlőlapok küldése, templomi ünneplések, karácsonyi ebéd és ünnepi hangulatú tárgyakkal való díszítés, mint például a karácsonyfa állítás, karácsonyi égők, színes üveggömbök, girlandok, szaloncukor, fagyöngyökkel díszítés.

Az ajándékozást illetően a mai kor embere jócskán túlzásba viszi a költekezést. Sokan ilyenkor hitelből vásárolnak be, aminek bizony már januárban komoly következményei lehetnek! A szeretet háttérbe szorul a bevásárlóközpontok látogatása során elszenvedett fáradság okán. Az idén sem volt ez Magyarországon másként.

A karácsony hagyományos magyar elnevezése a kiskarácsony és a nagykarácsony, amely a valóságban két külön ünnepet takar: nagykarácsony december 25-e, karácsony első napja, kiskarácsony pedig január 1-je, újév napja.

A karácsony időpontjának kiválasztása azért eshetett december 25-re, a téli napforduló közelébe, mert a romai birodalom két korábbi államvallásának ünnepe is ekkor volt.

Ferdinand Theodor Hildebrandt: Gyermekek várakozása a karácsonyfára, 1840.

Forrás: wikipedia

A keresztény hit szerint Jézus a próféták által megjövendölt Messiás, aki megváltja az emberiséget a bűntől. A Biblia leírása szerint Jézus szegényes körülmények között született, egy istállóban, mert senki nem fogadta be a házába a várandós Máriát, Jézus édesanyját a születés idején. A történet szerint napkeleti bölcsek („három királyok”) indultak útnak ajándékokkal köszönteni a születendő Messiást, és egy fényes csillag vezette el őket Jézushoz.

Hugo van der Goes: A pásztorok imádása Betlehemben (Forrás: wikipedia)

A karácsony december 24-én (idén hétfőre esik) a Szentestével veszi kezdetét, ekkor történik Magyarországon az ajándékozás. A katolikus egyházban a december 24-éről 25-ére virradó éjszakán kerül sor az éjféli szentmisére. A Duna Tv ezúttal Pécsről közvetíti az éjféli szentmisét.

Sok templomban és sok családi vacsorán kap szerepet 24-éről 25-ére virradó éjszaka a Csendes éj című dal

Kedden, december 25-én valamennyi történelmi egyház templomában ünnepi istentiszteletek lesznek itthon és a határainkon túl is. A Duna Tv 11 órától evangélikus istentiszteletet közvetít Budapestről. Délben kapcsolják Rómát, közvetítik Ferenc pápa Urbi et Orbi áldását.

A fiatalok valószínűleg nem is tudják, hogy Magyarországon 1945 után az állami hatalom igyekezett súlytalanná tenni a keresztény ünnepköröket, így a karácsonyt is,  különösen az ötvenes években Rákosi (Rosenfeld) Mátyás idején. A hivatalos nyelvezet fenyőünnepnek nevezte át a karácsonyt, de ekkor nevezték át a mai napig alkalmazott módon advent harmadik és negyedik vasárnapját ezüst-, illetve aranyvasárnapra. A december 6-ai Mikulásból ekkor Télapó lett. A szent elnevezéseket igyekeztek eltüntetni. Így lett például a békéscsabai Szent István térből István király tér jó néhány esztendőre… Természetesen 1990 után ismét Szent István tér lett.

A praloszláv (ortodox) karácsony akkor kezdődik, amikor nálunk lebontják a karácsonyfát, vagyis január 6-án (nálunk vízkereszt). Például Romániában, Szerbiában, Oroszországban ekkor ünneplik a karácsonyt.

Ady Endre Karácsony-versét Szabó Gyula mondja el… Ezzel kívánunk Áldott Karácsonyt valamennyi olvasónknak és családjaiknak: a sokkaljobb.hu „stábja”:

Békéscsaba, 2018. december 20.

Összeállította: Forgó Irén

Honlapra igazította: Kovács Mariann 

Emlékeztető: „Tudjuk a karácsony a szeretet ünnepe. Az ajándékozás gesztusának is ez az értelme: önmagunkat, önmagunknak egy „részét” ajándékozzuk, adjuk oda másoknak. De ez a jelképes gesztus akkor valódi, ha nem marad puszta jelkép. Azaz, ha minél teljesebb az odaadásunk, s ha teljes emberségünk, minden jelképességünk, s minél tudatosabban vesz részt benne. Csak így kerülhetjük el a csodálatosan harmonikus ünnep nemegyszer zavaró kísérőit, azt, hogy a három nap pillanatra se váljék terhessé vagy akár unalmassá. mert a szórakozás természete, hogy kiapad, egyedül a szeretet találékonysága kifogyhatatlan.” (Pilinszky János költő)