Loading

Partnereink

Csabakő
 
Látogatóink összesen: 25733835

2020. február 25.
H K SZ CS P SZ V
12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829
Ma Géza napja van.
Holnap Edina napja lesz.

A Jobbik nem tartja alkalmas jelöltnek az Európai Bizottság élére Ursula von der Leyent

Ahogy azt megírtuk, Gyöngyösi Márton a Facebook-oldalán jelentette be, hogy független európai parlamenti képviselőként bekerült az Európai Parlament legfontosabb szakbizottságába: a külügyi bizottságba. Az Alfahír telefonon érte el a jobbikos politikust, aki reagált Ursula von der Leyen jelölésére is.

Az Európai Tanács kedd délután döntött arról, hogy a német védelmi minisztert jelöli az Európai Bizottság élére. A személyét tekintve, Gyöngyösi Márton nem tartja alkalmas jelöltnek Ursula von der Leyent, de a kiválasztását is botrányosnak nevezte.

A Jobbik európai parlamenti képviselője szerint a német védelmi miniszter a szövetségi kormány legsikertelenebb tagja, „leggyengébb láncszeme”, aki nem tudta végrehajtani a Bundeswehr reformját sem, és ezért sok kritika éri a német kormányon belül is. Ezt csak tetézik a korrupciógyanús ügyei – tette hozzá a jobbikos politikus.

Gyöngyösi Márton úgy véli, Angela Merkel úgy próbálja meg Ursula von der Leyent eltávolítani a német kormányból, hogy inkább felfelé buktatja, a helyére pedig behozhatja utódjelöltjét, Annegret Kramp-Karrenbauert. A CDU elnöke így kormánytagként is bizonyíthatná, hogy alkalmas lehet Angela Merkel után a kancellári posztra.

Gyöngyösi Mártonnak nem csak személyi aggályai vannak Ursula von der Leyen kapcsán, a jelölésének módját is helyteleníti. A jobbikos politikus emlékeztetett rá, hogy a „Spitzenkandidaten”, avagy „csúcsjelölti” rendszert hónapokig építgették, a jelöltek körbeturnézták Európát, televíziós vitákban mérettették meg magukat és mondhatták el a vízióikat, hogy az EU polgárainak bizalmát elnyerhessék.

„Jó irányba tett első lépés volt ahhoz, hogy az uniós intézményeket közelebb hozzák az unió állampolgáraihoz” - jelentette ki Gyöngyösi Márton. Hozzátette: ezt most sutba dobták azzal, hogy ismét zárt ajtók mögötti alkuk tárgyává tették a jelölési folyamatot.

„Az egészet körüllengi a mutyizás, visszatérés ez a sötét középkorba” - fogalmazott a jobbikos európai parlamenti képviselő. Azt is mondta, nem tartja támogatható jelöltnek Ursula von der Leyent.

Így lehetnek ezzel a németek is, legalábbis az RTL médiacsoport által megrendelt Forsa közvélemény-kutató szerdai felméréséből kiderült: a németeknek csak valamivel több mint harmada, 36 százaléka véli úgy, hogy jó megoldás, hogy a német védelmi minisztert jelölte az Európai Tanács az Európai Bizottság élére az európai pártcsaládok valamelyik csúcsjelöltje helyett.

A magyar pártok közül a Fidesz támogatja Ursula von der Leyen jelölését, a Momentum két EP-képviselője egymástól eltérő véleményt fogalmazott meg. A Demokratikus Koalíció közleményéből nem derült ki, hogy támogatják-e a német politikust, az Európai Egyesült Államok vízióját ellenző Orbán Viktort kritizálták, mivel von der Leyen elkötelezett híve a föderalizmus ügyének. A szocialista Ujhelyi István egy fotót osztott meg a Facebook-oldalán, amelyen Ursula von der Leyen látható a magyar kormány főellenségének számító Soros Györggyel.

Forrás és fotó: alfahir.hu

sokkaljobb-kommentár: Tovább borzolta a német belpolitikát Ursula von der Leyen védelmi miniszter EB-elnöki jelöltsége. Lengyel kormánypárti és ellenzéki politikusok üdvözölték a jelölést, Csehországban vegyes volt a fogadtatás. A szlovák miniszterelnök szerint új lendületet kaphat az unió. Ursula von der Leyen védelmi miniszter jelölése az Európai Bizottság élére elegendő ok ahhoz, hogy a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) kilépjen a kormányból – mondta a párt korábbi vezetője, Sigmar Gabriel. Példátlan politikai trükközésnek nevezte a miniszter jelölését az Európai Bizottság élére, és arra az álláspontra helyezkedett, hogy úgy lett volna helyes, ha von der Leyent előbb a német kormány jelöli az uniós testületbe, és utána nevezik meg elnökjelöltként. A biztosi jelölés viszont kormányzati hatáskör, s ezért koalíciós egyeztetésre lett volna szükség hozzá – írja az infostart.hu.

Orbán Viktor külön kiemelte, hogy a jelölt hétgyermekes édesanyja. A gyermekei jócskán felnőttek lehetnek már. Két héten belül valószínűleg megválasztják. Védelmi miniszteri tevékenységéről elég sok elmarasztaló kritika jelent meg az interneten is. Angela Merkel kancellár nem szavazta meg, Orbán Viktor és a V4-ek igen.

A jelölt leginkább a Demokratikus Koalíció igényének felel meg.

Békéscsaba, 2019. július 4.

F. I. – K. M.

Emlékeztető:Két módon tehetnek bolonddá. Az egyik, hogy elhitetik veled a hazugságot. A másik, hogy visszautasítod az igazságot.” (Sören Kierkegaard)