Loading

Partnereink

Csabakő
 
Látogatóink összesen: 27026614

2020. május 19.
H K SZ CS P SZ V
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Ma Ivó, Milán napja van.
Holnap Bernát, Felícia napja lesz.

A Freedom House szerint hibrid rezsim van Magyarországon

A 444 mutatta be   a Freedom House legújabb jelentését, amiben azt állapították meg, hogy Magyarország 2019-ben átcsúszott a félig szilárd demokráciák sorából a hibrid rezsimek közé.

Meghatározásuk szerint a hibrid rezsimekben tartanak ugyan választásokat, de törékenyek a demokratikus intézmények, és alapvető kihívások elé állítják a politikai és polgári szabadságjogokat. A jelentés a Balkán egy részét (Bosznia-Hercegovinát, Szerbiát, Koszovót, Montenegrót, Albániát, Észak-Macedóniát), Ukrajnát, Moldovát és Grúziát veszi Magyarországgal egy kalap alá. 

Korábban Magyarország is a szilárd demokráciák közé volt sorolható. 

Az összeállítás szerint a végleges demokráciapontot hét különböző mérőszám átlaga adja ki. Az országokat hetes skálán pontozzák, ahol a magasabb értékek jelzik az erősebb demokráciát (zárójelben Magyarország pontszámai): 

  • mennyire demokratikus a kormányzás (3,25)

  • hogyan zajlanak a választások (4,25)

  • a civil szektor állapota (4,50)

  • a média függetlensége (3,25)

  • önkormányzatok, helyi hatalom állapota (4,75),

  • az igazságszolgálatás állapota (4,75),

  • korrupció (3,50).

Az adatok részletes elemzése után egyébként megállapítják, nem szabadna az állampolgárok megfigyelésére alkalmas eszközöket eladni a hibrid rezsimeknek és az autoriter államoknak, vagyis Magyarországnak sem.

Forrás: alfahir.hu

Emlékeztető: „Mostanában a koronavírus járvány idején kiharcolt végtelenített (határidőtől mentes) teljhatalmi törvénnyel borzolja parlamenti kétharmad a kedélyeket, és hát a határtalan kormányzati korrupcióval, amely a járvány idején sem áll le! Sok átlagember van már azon a véleményen, hogy a rendszerváltozás károsultjainak is kellene egy kárpótlási törvény. Ehelyett Harminc éve szabadon elnevezéssel három éven keresztül milliárdokért (egyelőre 12 milliárd forint van rá előirányozva) emlékezik vissza az 1988/1990-es történésekre a kormány egy alapítványon keresztül. Ezt az alapítványt és milliárdjait is Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum örökös főigazgatója, NER-lovagnő kezeli. Az nem kerül szóba, hogy eddig hány pártot darált le a Fidesz. A fontos intézményeket Fideszes guruk vezetik. Az egyik ilyen az Állami Számvevőszék, amely nagy segítségére van a hatalomnak az ellenzéki pártok vegzálásában, ellehetetlenítésében. A kisgömböc bizony elég nagy gömböc lett… (Részlet a Tízéves az első kétharmados parlamenti többség című cikkből)