Friss hírek

Loading

Partnereink

Csabakő
 

Reklám

Tanfolyam indul kéthetenteInfo: 30/402-10-10 Galló Ágnes szervező30/938-89-82 Pap András isk.vez.
  
Látogatóink összesen: 22110685

2019. június 20.
H K SZ CS P SZ V
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Ma Rafael napja van.
Holnap Alajos napja lesz.

A Fidesz nem akar Trianon-emlékévet

Közben a „jószomszédok” már izzítják a Trianon-propagandát

Tegnap több erdélyi magyar sajtóorgánum is beszámolt róla, hogy igen csak érdekes térkép került ki Nagyvárad főterére egy Románia és Erdély „egyesülését” ünneplő centenáriumi kiállítás keretében.

Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) Bihar megyei elnökének közleménye szerint a kérdéses kép „Nagy-Romániát nem is az 1920 utáni határaival ábrázolja, hanem (...) még azt is a teljes Tiszántúllal, a Bodrogközzel, Kárpátalja déli területeivel, Dél-Galícia, Odessza város és környéke, Várna város és környéke, valamint a teljes, a Tiszáig tartó Bánság területeivel kiegészítve”.

A pofátlan mértékű területi igényeket megjelenítő térkép még 1919-ben, a párizsi béketárgyalások idején készült.

A folytatás, illetve a teljes vérfagyasztó cikk sok elérhetőséggel ITT

Forrás és illusztráció: alfahir.hu

sokkaljobb-kommentár: Trianonban Románia 104 ezer négyzetkilométert kapott meg Nagy-Magyarországból, és 93 ezer négyzetkilométer maradt meg csonka Magyarországnak! Az Erdély elszakítását kezdeményező gyulafehérvári nagygyűlés 1918. december 1-jén télvíz idején volt, amelyre a székelyföldiek nem tudtak eljutni. A románoknak a könnyebb eljutást Károlyi Mihály különvonatok biztosításával tette lehetővé. December 1-je Romániában az egyesülés napja néven nemzeti ünnep lett, és a századik évfordulón sok keserves sértést fog a magyarság ott is, itthon is elszenvedni. 1919-ben a vörös vircsaft idején bejött a román hadsereg rabolni, Budapesten a nemzeti múzeumnál a rablásukat az amerikai nagykövet akadályozta meg. Emlékét szobor őrzi. Kivitték magyar tehervonatokkal például a Weiss Manfréd gyár, de más gyárak gépeit is, amelyek aztán később valószínűleg tönkrementek a kezeik között. Hogy a személy- és tehervonat szerelvények visszajöttek-e, arról nem szólnak a hírek… A Tiszántúlon is kemény dolgokat vittek véghez, Hódmezővásárhely határában egy emlékmű is emlékeztet arra, hogy mit műveltek. Erdély-szerte zajlottak a véres események, amelyekre Románia nem igazán akar emlékezni. Nagyon sok magyar érték hullott az ölükbe, sok akkor élő magyar ember nagyon megszenvedte az akkori történéseket, és sokszor ma is megkapják a bozgor (hazátlan) minősítést.

Trianon 70. évfordulóján Szabad György házelnök mindössze egy perces néma felállást kért a trianoni gyalázat emlékére, de az akkori ellenzék Orbán Viktor, az akkor még liberális Fidesz-frakcióvezető vezetetője vezetésével kivonult. Már akkor lehetett sejteni, hogy neki és társainak Trianon nem a szívügye. „Magyar az, akinek fáj Trianon!” (Illyés Gyula)

Egy régebbi összeállításunk arról, mi is történt annak idején eleinkkel, elérhető ITT

Békéscsaba, 2018. szeptember 25.

F. I. – K. M.

Emlékeztető 1.: „Európa békéje a trianoni békeszerződés aláírásának napján szűnt meg.” (Stanley Baldwin angol miniszterelnök)

Emlékeztető 2.: „A Vajdaságba (a Délvidékre) néhány évvel ezelőtt 50 milliárd forint ment ki, mostanában egymilliárd forint vissza nem térítendő pénz ment ki házvásárlásra. Az itthoni devizahiteleseknek nem jutott ilyen lehetőség. Jövőre már 100 milliárd forint kijuttatása van betervezve, amelyből valószínűleg jutni fog a szerbek által tervezett ünnepségsorozatra is. Jövőre lesz a Délvidék elszakításának 100. évfordulója. Az nagyon édes gesztus lesz, ha a magyar adófizetőkkel fizettetik ki az emlékezésük költségeit is.” (Részlet a Nem jön a pénz az Európai Unióból? című írásból)