Loading

Partnereink

Csabakő
 
Látogatóink összesen: 27027148

2020. május 19.
H K SZ CS P SZ V
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Ma Ivó, Milán napja van.
Holnap Bernát, Felícia napja lesz.

A demokraták vádemelési eljárással támadnak Trumpra

Az amerikai szövetségi képviselőház hivatalosan meg fogja vizsgálni, hogy indítson-e alkotmányos felelősségrevonási eljárást Donald Trump elnök ellen - jelentette be kedd este Nancy Pelosi, a testület demokrata párti elnöke.

A házelnök szerint a vizsgálat azt hivatott kideríteni, hogy az amerikai elnök egy júliusi telefonbeszélgetésben valóban nyomást gyakorolt-e Volodimir Zelenszkij ukrán elnökre Joe Biden és fia jövedelmező ukrajnai ügyleteinek feltárása érdekében. Joe Biden jelenleg a Demokrata Párt legnagyobb támogatottságot élvező elnökjelölt-aspiránsa.

A The Washington Post és a The New York Times című amerikai napilap múlt csütörtökön, illetve pénteken meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt írta, hogy az amerikai elnök az említett telefonbeszélgetésben állítólag nyomatékosan arra kérte Zelenszkijt, hogy indítson vizsgálatot Joe Biden és fia ellen.

Az amerikai elnök „nevetségesnek” minősítette a névtelen bejelentésre hivatkozó lapinformációkat, szombaton a Twitteren pedig azt közölte, hogy telefonbeszélgetése „rutinszerű és teljesen rendben volt”. Vadim Prisztajko ukrán külügyminiszter is cáfolta a nyomásgyakorlásra vonatkozó sajtóértesüléseket.

Megbuktatnák

Pelosi kedd esti sajtótájékoztatóján azzal indokolta a Trump felmentésére irányuló alkotmányos vádeljárás (impeachment) lehetőségét vizsgáló eljárást, hogy az elnöknek számot kell adnia tetteiről, senki sem áll a törvény felett.

A demokrata házelnök hangot adott véleményének, miszerint Trump megsértette a hivatali tevékenységére vonatkozó esküjét, akárcsak a nemzetbiztonságot és az alkotmányt.

Michael Atkinson, a hírszerzés ellenőrzési főigazgatója a lapokban megjelent állítások után nem kívánta feltárni a részleteket a nyilvánosság előtt, mondván, egyelőre még a bejelentés hitelességét is meg kell vizsgálni. Joseph Maguire, a valamennyi amerikai hírszerző szervezetet összefogó Országos Hírszerzési Igazgatóság (DNI) ügyvezető igazgatója pedig azt is visszautasította, hogy a törvényhozókkal bármilyen részletet megosszon.

Az amerikai sajtó korábban már beszámolt arról, hogy Biden 2014-ben, alelnökként támogatta Viktor Janukovics akkori ukrán elnök megbuktatását és az új elnökkel, Petro Porosenkóval közölte: az amerikai kormány megvonja az egymilliárd dolláros segítséget az országtól, ha a fiát, Hunter Bident nem teszik meg az ukrán gázipari cég igazgatótanácsi tagjának. Ez így is történt. Később pedig, amikor az ukrán ügyészség vizsgálódni akart volna Hunter Biden havi 166 ezer dolláros juttatásának ügyében, Joe Biden azzal fenyegetőzött, hogy leváltatja a főügyészt.

Trump reagált

„Teljességgel a demokraták boszorkányüldözéses átverése” – írta Donald Trump az egyik mikroblog-bejegyzésben. A másikban „az elnök zaklatásáról” írt, egy harmadik bejegyzésben pedig úgy vélte, hogy „egy ilyen fontos napot, mint amilyen az ENSZ-ben volt, sok munkával és oly sok sikerrel”, a demokraták szerinte „szándékosan tönkre akartak tenni a boszorkányüldözéses szemetükkel”.

Még csak nem is látták a telefonbeszélgetés leiratát – fogalmazott Trump, majd a várható eljárásra utalva leszögezte: „Nagyon rossz ez az országunknak”.

Kedden este a Fehér Ház közleményt adott ki, amelyben hangsúlyozta, hogy az elnök elleni támadásaikkal a demokrata politikusok „nemcsak patetikusak és pártpolitikai akciókat követnek el, hanem elmulasztják alkotmányos kötelességüket is”. A kommüniké leszögezte: az amerikaiak „olyan választott vezetőket érdemelnek, akik azokra a kulcsfontosságú kérdésekre összpontosítják a figyelmüket, amelyekkel a családok életét javítani, a közösségeket erősíteni, a gazdaságot növelni és a nemzet biztonságát fenntartani lehet”.

Nyilvánosságra hozzák

Kedd esti amerikai sajtóértesülések szerint egyébként a Fehér Ház már készíti elő a Trump–Zelenszkij telefonbeszélgetés leiratát, amelyet már szerdán nyilvánosságra is hoz. Donald Trump kedden utasította Mick Mulvaney-t, a Fehér Ház ügyvezető kabinetfőnökét a beszélgetés teljes és szerkesztés nélküli nyilvánosságra hozatalára.

Majd meglátják, hogy az egy nagyon baráti hangvételű és teljesen helyénvaló beszélgetés volt – írta az elnök kedden a Twitteren. Hozzáfűzte: nem volt nyomásgyakorlás és nem volt +valamit valamiért+, mint Joe Biden és fia esetében.

Lindsey Graham, dél-karolinai republikánus szenátor – akit Donald Trump egyik közeli szövetségeseként tartanak számon – egyik nyilatkozatában kedden úgy fogalmazott: a beszélgetés leiratának nyilvánosságra kerülése „történelmi esemény lesz”.

Chuck Schumer, a demokraták szenátusi frakciójának vezetője kedden este kijelentette: a Trump-kormányzatnak a telefonbeszélgetés névtelen bejelentőjének panaszát a törvényhozók rendelkezésére kellene bocsátania. A kormányzat erre még nem reagált.

Forrás: MTI nyomán alfahir.hu

sokkaljobb-kommentár: Lényeges volt Amerikának, hogy Ukrajna kikerüljön az orosz érdekszférából. Jelen is voltak jócskán akkoriban Ukrajnában, és ott is maradtak néhányan segíteni, vagy üzletelni… 2014. februári információ szerint „Minden eddiginél durvább összecsapások voltak csütörtökön Kijevben: éles lőszerekkel lőttek, szinte percről percre nőtt a halálos áldozatok és a sérültek száma. A parlamentben késő este megszavazták, hogy nem tüzelnek a tüntetőkre, és helyreállítják a tűzszünetet.” A felforgatást követően segítség nem igazán érkezett csak magyar részről: tőlünk aztán ömlik kifelé már a nyugdíj, a munkabér (legutóbb csak béremelésre 2,5 milliárd ment ki), a segélyek, épülnek és újulnak meg különböző létesítmények. Hogy meddig lesznek képesek a magyar adófizetők finanszírozni ezt is, azt nem lehet tudni. Egyelőre elég sok ukrajnai állampolgár jön át a választások idején a Fideszre szavazni.

Békéscsaba, 2019. szeptember 25.

F. I. – M. K. M.

Emlékeztető: „Az USA hegemóniájának megőrzéséről: „A világot az uralja, aki Eurázsiát uralja. De aki Eurázsiát uralni akarja, annak Oroszországot kell uralnia. És aki uralni akarja Oroszországot, annak ki kell szakítania Ukrajnát az orosz érdekszférából.” (Részlet Zbigniew Brzezinski A nagy sakktábla című könyvéből)

Emlékeztető: „Az USA ősi félelme, hogy a német tőke és technológia az orosz nyersanyagtartalékokkal és humánerőforrásokkal összekapcsolódnak. Ez az egyetlen kombináció, amitől az USA-nak már évszázadok óta pokoli félelme van, mert ha Németország és Oroszország érdekei összefonódnak, akkor ez lenne az egyedüli hatalom a világon, ami ránk (Amerikára) nézve veszélyt jelentene.” (George Friedman CEO of Stratfor)