Loading

Partnereink

Csabakő
 
Látogatóink összesen: 27182719

2020. június 02.
H K SZ CS P SZ V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Ma Anita, Kármen napja van.
Holnap Klotild napja lesz.

53. sz. Igaz mese Ávós történetek az átkosból (videóval)

Az előző 52 történet a honlap Igaz mesék rovatában érhető el.

Ez a három mese nagyszüleim kedvenc igaz meséi voltak...

Főleg azok, akik a rendszerváltozás körül, vagy utána születtek, nem tudják pontosan, mi is volt az ÁVH, vagy ÁVO (Államvédelmi Hatóság, illetve Államvédelmi Osztály)? Verőlegényekből, a magyar emberek aljából alkalmazott, mindenre kapható embernek látszó tárgyak voltak a hírhedt ötvenes években. Az emberélettel nem kellett nekik elszámolni. A Terror Háza Múzeumában (Budapest, Andrássy út 60. Az épületben először a nyilasok, majd az ÁVH működött) nem teljes körűen, de azért be van mutatva aljas tevékenységük. Az 56-os forradalom kitörésében is oroszlánrészük lehetett. Az Andrássy út 60-ban és az ÁVH többi verőhelyén a következő felirat díszelgett: NE CSAK ŐRIZD, GYŰLÖLD!

A Terror Háza Múzeum az Andrássy út 60-ban (Fotó: wikipedia)

A nagyfőnököt Péter Gábornak (eredeti nevén Eisenberger Benjáminnak) hívták. Ő is ágyban párnák között fejezhette be az életét, ráadásul már az úgynevezett rendszerváltozás után 1993-ban! Még az is lehet, hogy budai villában adta át fekete lelkét a sátánnak. Gergényi Péter akkori főrendőrt Demszky Gábor főpolgármester kitüntette, kapott vagy két díjat, de a Péter Gábor díjat nem kapta meg, pedig nagyon megdolgozott érte 2006 októberében. A díjakat sajnos Tarlós Istvánék nem vették vissza tőle, pedig az eljárásnak állítólag még nincs vége.

Következzenek az átélt mesék az ÁVH-ról:

Egyik mese: volt az egyik Békés megyei faluban egy idős, közkedvelt néni, aki a pipázás imádatának köszönhetően a Pipás Ilona néni nevet kapta a falutól, és akivel mindig kötözködtek az ávósok, akik párosával sétáltak az utcán. Ráköszönt az egyik ávós Ilona nénire, és kérdezte, hogy Mi újság Ilona néni? Ilona néni válasza így hangzott: AZ FIAIM, HOGY A SZAROK KIVIRÁGOZTAK, A VIRÁGOK ELHERVADTAK! Ilona néni a nyomaték kedvéért sercintett is egyet, mintha a pipa lett volna az oka, pedig valószínűleg nem az volt. Túl volt már a nyolcvanon, nem bántották, csak legközelebb nem érdeklődtek a hogyléte felől.

Másik mese: Amit a városban csengőfrásznak hívtak (az ávósok csengetése), azt a tanyavilágban kutyafrásznak hívták. Amikor nagyon ugattak a kutyák, tudták a tanyában élők, hogy jönnek az ávósok. Nem volt sok tanyában a padlásra padlásfeljáró, hanem az épület végén volt egy létra, azt használták le-föl közlekedésre. Megjött a tanyába az ÁVH, a tanyában a fiatalabb gazda fogadta őket. Édesanyja már sejtett valamit, ezért résen volt. Az volt az ávósok szokása, hogy két ávós feltartotta a gazdát, a harmadik felment a padlásra eldugni a géppuskát a tetőcserép alá. Amit aztán hármasban meg is találtak az ávósok, és már lehetett is vinni a gazdát verésre, vagy agyonverésre. Az anya amint észrevette, hogy az ávós felment a padlásra, elvette a létrát, és ledöntötte a földre. Jött volna le az ávós, de nem tudott. A társai keresni kezdték, és kimenekítették a fogságba esett társukat. Ezen a napon nem jött össze a géppuska megtalálása. Később valószínűleg igen.

Ráadás mese: Szabó Pál író itt élt Békés megyében, Biharugrán. Felkerült Budapestre, és őt is be akarták szervezni besúgónak. Állandóan menekült előlük, egyszer azonban mégis beléjük szaladt. Nem tudta kikerülni, behívta őket az otthonába. Beszélgettek egy ideig, majd rátért az egyik ávós a lényegre: jelenteni kellene Pali bátyám, mert úgy gondoljuk, maga is azt szeretné, hogy rend legyen! Szabó Pál író rövid válasza így hangzott: mit ér a rend, ha bitang! Szabó Pál elbeszéléséből készült például a Talpalatnyi föld című nagysikerű magyar film Mészáros Ágival és Szirtes Ádámmal a főszerepben.

Bizony bitang rend volt! Még a falnak is füle volt! Hogy mennyire így volt, arról készült egy csehszlovák film, a címe A fül, vagy csak Fül. Lehet, hogy elérhető az interneten.

Az ügynöknévsor megvan, de hogy miért nem lehet nyilvánosságra hozni, az titok! Az viszont nem, hogy a Fidesz sem engedi...

Rövid videó arról, hogy milyenek voltak ezek a hétpróbások: 

 

Békéscsaba, 2016. november 24.

Irénke