Loading

Partnereink

Csabakő
 
Látogatóink összesen: 27179742

2020. június 01.
H K SZ CS P SZ V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Ma Tünde napja van.
Holnap Anita, Kármen napja lesz.

45. Forradalmi Ifjúság Napok

45. Forradalmi Ifjúság Napok

Az előző 44 történetet a honlapunk Igaz mesék főcímére kattintva lehet olvasgatni…
Írhatnám azt is, hogy retró a divat.

Az átkosban nem volt nemzeti ünnep március 15-e, helyette április 4-ét ünnepeltették a magyar néppel. Azt a napot, amelyet elneveztek felszabadulás ünnepének, holott a nagy Szovjetunió a történteket MEGSZÁLLÁSNAK nevezte! Nálunk semmi nem az volt, aminek látszott, és sajnos mostanában is sok mindennel így van ez. 

Március 15-ét a forradalom és szabadságharc után, de később sem ünnepelték, amiről megemlékeztek, az az úgynevezett áprilisi törvények elfogadásának napja, április 11-e volt. Előzőleg  április 7-én megalakult a független, felelős magyar kormány (minisztérium) Batthyány Lajos vezetésével, népképviseleti rendszert vezettek be az országgyűlés alsótábláján, és a korban széleskörűnek számító, bár nem általános választójogot vezettek be. A feudalizmust gyakorlatilag felszámolták, a magyar kultúra és a gazdaság fejlesztésére vonatkozó törvények is bekerültek a csomagba. Fontos hiányossága volt a törvényeknek, hogy kimaradt belőlük a nemzetiségek helyzetének rendezése, a hadsereg és a nemzeti bank megszervezése is.

Március 19-e volt az átkosban az igazi nagy ünnep, a dicsőséges 133 nap, vagyis a Tanácsköztársaság évfordulója. Ez alatt a 133 nap alatt rászabadult az országra a vörös csőcselék. Az első világháború hatalmas költségei ellenére még volt némi pénz a kincstárban, amit szétloptak. Károlyi Mihály és felesége (gróf Andrássy Gyula Katinka nevű leánykája, a vörös grófnő) amikor érezték, hogy az a kassza, amelyikből csak kivesznek, előbb-utóbb kiürül, háromhavi fizetésüket felvették előre, és Franciaországba menekültek. Előzőleg azonban a nagy Károlyi Mihály, a szocialista kommunisták jelenkori példaképe a kártyán elvesztett, és jelzálogjoggal megterhelt földjeit kimérte a parasztoknak. Csabai szempontból érdemes megjegyezni, hogy a város főutcája 1990 előtt Tanácsköztársaság útja volt, ma Andrássy út. Gróf Andrássy Gyula volt a kiegyezés után a monarchia külügyminisztere. Leánykája vörössé változását már nem érte meg, 1890-ben elhunyt. Andrássy nevét viseli a város gimnáziuma is. A legelborzasztóbb az, hogy Károlyi Mihály még mindig díszpolgára Békéscsabának… Károlyi Mihály és Rákosi Mátyás kapcsolatáról bővebben ITT!

Április 4-én ünnepeltették a magyar felszabadulás napját, holott az „esemény”, vagyis most már tényszerűen a megszállással kapcsolatos harcok nem 1945. április 4-én, hanem április 13-án fejeződött be. Sztálin nagyon várta már a hírt Magyarország teljes megszállásáról, ezért a hűséges emberei csaknem két héttel hamarabb lejelentették a neki oly kedves hírt, amely hír Magyarországra 45 évre ráeresztette a vasfüggönyt.

Tény, hogy március 15-ét az átkosban legszívesebben kitörölték volna a néplélekből, március 19-e nekik igen kedves volt, április 4-e meg főleg. Ezért úgy oldották meg a kultúra fő instruktorai, hogy ezt a tavaszi sorozatot elnevezték Forradalmi Ifjúsági Napoknak (FIN). Ez az időszak tartott március 15-étől sokszor egészen május 1-jéig. Hogy miket műveltek, illetve műveltettek az ifjúsággal a Forradalom Ifjúsági Napok (FIN) ürügyén, arról bővebben lehet olvasni ITT !

1990 óta március 15-ét nemzeti ünnepként ünnepeljük, március 19-e és április 4-e a történelem szemétdombjára került.

Békéscsaba, 2013. március 18.

Irénke