Loading

Partnereink

Csabakő
 
Látogatóink összesen: 27182992

2020. június 02.
H K SZ CS P SZ V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Ma Anita, Kármen napja van.
Holnap Klotild napja lesz.

44. Éljen a Nagy Októberi Szocialista Forradalom!

44. Éljen a Nagy Októberi Szocialista Forradalom!

Az előző 43 történetet a honlapunk Igaz mesék fiók főcímére rákattintva lehet olvasgatni…

Minden másképp volt

Miért Nagy Októberi Szocialista Forradalom (olyan sűrűn emlegették, hogy még állandó rövidítése is volt: NOSZF), ha egyszer november 7-én ünnepeltették az évfordulóját? Azért, mert a pravoszláv időszámítás szerint október 25-én történt az, ami meg sem történt, vagy alig, és nem úgy történt, ahogy tanították!

Az Auróra cirkáló, amelyen „akkor” nem dördült el a lövés…

Nemcsak az Auróra cirkáló ágyúi nem dördültek el 1917-ben a Néván, hanem a Téli Palotát sem ostromolták meg, és egyáltalán, a legtöbb dolog nem úgy történt, ahogy évtizedeken át tanították a Szovjetunióban és a szovjet blokkba tartozó országok valamennyi iskolájába, általános iskolától kezdve a középiskolákon át az egyetemekig.


A Téli Palota Szentpéterváron, a Néva partján.
1917-ig a mindenkori cárok otthona, 1922-től Ermitázs Múzeum,
ma a világörökség része

A szovjet történelem azt tanította, hogy a békés munkások és katonák kivonultak Petrográd utcáira a bolsevikok vezetésével tüntetve az ideiglenes kormány ellen, amely vérbe fojtotta e békés tiltakozást. „Szép kis békés tüntetés” – írja egy helyütt erről Mironyenko történész. Valójában a frontról szökött és a bolsevikok által felfegyverzett katonák konflisokra szerelt golyószórókkal járták a várost, és számtalan civilt sebesítettek meg, ami pedig a tényleges katonaságot illeti, az első száz katona közül 47 ember vesztette életét, sebesült meg, vagy kapott légnyomást. Mironyenko hozzáteszi: a Téli Palota ostroma ugyanúgy nem történt meg, ahogyan az Auróra cirkáló ágyúi sem adtak le sorozatot. A katonák oldalkapukon behatoltak a palotába, és letartóztatták az ideiglenes kormánynak azt a néhány tagját, akik még ott tartózkodtak. Ezt aztán kiszínezték, utólag „dokumentumfilmek”, nagy sikerű szovjet játékfilmek készültek a nagy „eseményekről”.

Magyarországon az átkosban november 7-e piros betűs ünnep, munkaszüneti nap volt, és minden egyes munkahelyen minden évben meg kellett ünnepelni az évfordulót. 

Fekete Pál Békéscsaba díszpolgára, 1956-os elítéltje egyszer a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján csodálatos előadást tartott, ahol betanította velünk, résztvevőkkel, valójában mi is volt 1917-ben az a bődületesen felfújt történelmi esemény? Ez volt a NAGY OKTÓBERI SZOCIALISTA PUCCS.

A magyarországi munkahelyeken a nagy évforduló alkalmából kitüntetéseket, jutalmakat osztottak, kiértékelték a szocialista brigádok munkahelyi felajánlásait. Nagyobb ünnep volt talán, mint április 4-e, a „felszabadulás” évfordulója. Az viszont nem április 4-én, hanem április 13-án történt, csak az „elkövetők” Sztálin elvtársnak akartak örömet szerezni. Ezt követően rászakadt Magyarországra is a vasfüggöny.

A munkahelyeken minden „sátoros ünnepen” (április 4, május 1, november 7.) el kellett zárni az irodákban az írógépeket. Miért is? Hogy nehogy valamelyik munkatárs bemenjen az ünnep idején, és ellenséges röplapokat készítsen, vagy esetleg valaki külső személynek lehetővé tegye a rettenetes bűncselekményt. Az írógépekről írásminta volt valahol letárolva, enélkül nem lehetett a kereskedelemben értékesíteni. Az esetleges bátor ember igen hamar lebukott volna. Az elzárás nagyon sok helyen – főleg a hadiüzemekben – nem faszekrényekbe, hanem páncélszekrényekbe történt.

Amennyiben marad a szovjet érdekszféra, akkor vajon most mit kezdenének a számítógépes hálózatokkal, a Facebokkal és egyebekkel az elvtársak?

Az átkosban rengeteg ilyen „vicces dolog” történt, amelyeken utólag jókat lehet derülni, de ha valaki akkoriban kinevette volna a hatalmat az ostobaságokért, az bizony keményen megbűnhődött volna. Néhány év börtön meg se kottyant ilyenekért. Rengeteget költöttek ezekre a „biztonsági” intézkedésekre. Jó, hogy vége lett az átkosnak, de mivel nem sikerült a VALÓDI rendszerváltozást végrehajtani, időnként ezek az ostobaságok bizony visszaköszönnek. Főleg úgy, hogy az akkori „elkövetők” leszármazottai közül sokan vannak a hatalom közelében, vagy a hatalomban.

Békéscsaba, 2012. november 7.

Irénke

Fotók: wikipédia