Loading

Partnereink

Csabakő
 

Reklám

Tanfolyam indul kéthetenteInfo: 30/402-10-10 Galló Ágnes szervező30/938-89-82 Pap András isk.vez.
  
Látogatóink összesen: 23960472

2019. október 23.
H K SZ CS P SZ V
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Ma Gyöngyi napja van.
Holnap Salamon napja lesz.

43. Amikor azt hittük, hogy rendszert váltunk…

43. Amikor azt hittük, hogy rendszert váltunk…

Az előző történeteket a honlapunk Igaz mesék fiók főcímére rákattintva lehet olvasgatni…

Az alábbi történet valamikor 1990 tavaszán esett meg. A kisgazdapárt Békés megyei szervezetét igyekeztünk megalapozni, és ott lenni minden kilométerkőnél. Érkezett a hír, hogy Vastagh Pál, az MSZMP nagy ásza Battonyára érkezik választási fórumot tartani.

Volt két újságíró gyakornok, akiket be lehetett vetni a rázósabb fórumokra, így hát Zsiros Géza, a kisgazdapárt megyei elnöke megkérte őket, vegyenek részt a kommunista fórumon. A fiúkat „felfegyvereztük” az akkoriban még ritka kincsnek számító kisméretű japán riportermagnóval, és útnak indítottuk őket.

A fiúk természetesen engedélyt kértek a hangfelvétel elkészítésére, és ahhoz a fórum házigazdája, a battonyai tanácselnök hozzá is járult.

Valamikor az éjszaka közepén csöngettek a fiúk a lakásom ajtaján, hogy azonnal öltözni, munka van. Akkoriban az éjszakai csengetés nem ment ritkaságszámba, mert sűrűsödtek az események. Elmondták a kocsiban, hogy leállították a megye hetilapjánál a lapzártát, mert ennek az anyagnak az e heti számban feltétlen benne kell lennie. Nem ragozom, hogy akkoriban még milyen módszerekkel dolgoztunk. Más újságokban nem igazán jelenhettünk meg, és a következő hétig várni ezzel a hírrel nem lehetett, mert egy hét alatt a többi történés bőven felül írta volna. Számítógép nem volt, villanyírógéppel dolgoztam. Gyorsírással leszedtem a szöveget, és sietve legépeltem.

A hanganyagon a következő felejthetetlen szavak hangzottak el:

Egy fórumon résztvevő elvtárs aggodalommal kérdezte, mi lesz, ha nem nyeri meg az MSZP a választásokat? Ekkor már túl voltunk a névváltoztatáson, a párt 1989 októberében kihagyta a nevéből a „munkás” szót. Vastagh elvtárs megnyugtatta: természetesen megnyerik a választásokat, aggodalomra semmi ok. És mi lesz utána? – érdeklődött tovább a kérdező.

– Akkor újranyitjuk Recsket! – hangzott Vastagh elvtárs elképesztő válasza.

Recsket valóban újranyitották, de úgy, mint emlékmúzeumot. Ezt követően, amikor szóba került a következő években a neve, következetesen kijavítottam Recski Vastagh Pálra.

1990 áprilisában a Magyar Demokrata Fórum nyerte meg a választásokat, alig megelőzve a szabadkőművesek által agyontámogatott Szabad Demokraták Szövetségét, akiknek holdudvarában ott készülődött a ma kétharmados parlamenti többséggel uralkodó Fidesz. Ekkoriban úgy kezelte őket a később létrejövő koalíció, mint az SZDSZ KISZ-szervezetét. Nem jött létre a nagykoalíció, de kötöttek egy rettenetes paktumot, amely MDF–SZDSZ paktum néven vonult be a történelembe, és egyes kikötései még valószínűleg életben vannak. Már 1990 októberében kirobbantotta a hataloméhes SZDSZ-csapat a taxisblokádot, amit akkor még le tudott törni az MDF–Kisgazdák–KDNP kormánykoalíció. Aztán a nagy kommunista ellenes retorika ellenére az első adandó alkalommal, már 1994-ben az SZDSZ összefeküdt a kommunistákkal. Hatalmuk idején került külföldi multik kezére a földgáz és az áramszolgáltatás, és dobra verték a nemzeti vagyon nagy részét. Bokros-csomagjukba majdnem beleroppant az ország.

A keresőben Vastagh Pállal kapcsolatban az alábbi információt találtam:

Szöveg és fotó: google com

1966-ban (húsz évesen – F. I.) lépett be a Magyar Szocialista Munkáspártba. 1976-tól 1981-ig a Kommunista Ifjúsági Szövetség Központi Bizottsága) KISZ KB Egyetemi és Főiskolai Tanácsának elnöke, a KISZ KB Intéző Bizottságának tagja volt. 1988-ban-ban az MSZMP Csongrád Megyei Bizottságának első titkára lett, majd egy évvel később a Központi Bizottság és a Politikai Bizottság, majd a Politikai Intéző Bizottság tagja volt.

Vastagh sokáig támogatta a diktatúrát, még 1989-ben is határozottan kiállt a Munkásőrség0 mellett, azt a nép hadseregének nevezte és a kötelék a párt és a testület között szerinte elszakíthatatlan.

1989-ben a Magyar Szocialista Párt egyik alapító tagja, annak első vidéki titkára és az országos elnökség tagja. 1990-ben az országos választmány tagjává választották. Az 1990-es országgyűlési választáson pártja Békés megyei területi listájáról szerzett mandátumot. Rövid ideig az MSZP-frakció titkára, majd 1994-ig a jogi és közigazgatási munkacsoport tagja volt.

1994-ben az Orosháza központú egyéni választókerületben szerzett országgyűlési mandátumot (az Orosháza közelében lévő Nagyszénáson született – F. I.). Horn Gyula akkori miniszterelnök (a pufajkás múltját egy Na és?-sel elintéző bolsevik, hosszú évek óta élete végéig vállaltan állami költségen luxus körülmények között gyógykezelik) behívta kormányába igazságügy-miniszternek. Az ő minisztersége alatt alkottak meg több alkotmányos fontosságú kétharmados törvényt (például a népszavazásról szóló törvény vagy a választási eljárásról szóló törvény).

1998-ban pártja Békés megyei listájáról jutott be az Országgyűlésbe. 1991-ben pártja Békés megyei elnökévé választották, ezt a pozíciót 2002-ig viselte. Emellett 2000-ig az MSZP-frakció jogalkotási kérdésekkel foglalkozó helyettes vezetője. 2002-ben újra Orosházáról szerez mandátumot, a ciklusban az alkotmány- és igazságügyi bizottság elnöke.

2002-ben Szájer Józseffel az Európai Konvent tagja lett, melynek feladata az Európai Unió Alkotmányának kidolgozása volt. 2004-ben Gyurcsány Ferenc miniszterelnök közjogi és jogharmonizációs tanácsadó testületének elnöke lett. 2006-ban pártja országos listáján jutott be a parlamentbe újra az alkotmány- és igazságügyi bizottság tagja lett.

2006 októberében Magyarország ottawai nagykövetévé nevezték ki, emiatt lemondott országgyűlési mandátumáról és főiskolai főigazgatói posztjáról is.

A battonyai választási fórummal kapcsolatos újságcikk a Heti Délkelet valamikor 1990 tavaszán megjelent számában a levéltárban fellelhető. Aki nem hiszi, járjon utána.

Furcsa történet Vastagh Pál története is. Nálunk a diktatúra működtetői a rendszerváltozás után is ilyen sikeres, vagy esetleg még sikeresebb életutat jártak be. Ezért sajnos igaz az a megállapítás, hogy nemcsak anyagi, hanem erkölcsi válságban is szenvedünk.

Békéscsaba, 2012. szeptember 25.

Irénke