Loading

Partnereink

Csabakő
 
Látogatóink összesen: 27027441

2020. május 19.
H K SZ CS P SZ V
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Ma Ivó, Milán napja van.
Holnap Bernát, Felícia napja lesz.

43. Amikor azt hittük, hogy rendszert váltunk…

43. Amikor azt hittük, hogy rendszert váltunk…

Az előző történeteket a honlapunk Igaz mesék fiók főcímére rákattintva lehet olvasgatni…

Az alábbi történet valamikor 1990 tavaszán esett meg. A kisgazdapárt Békés megyei szervezetét igyekeztünk megalapozni, és ott lenni minden kilométerkőnél. Érkezett a hír, hogy Vastagh Pál, az MSZMP nagy ásza Battonyára érkezik választási fórumot tartani.

Volt két újságíró gyakornok, akiket be lehetett vetni a rázósabb fórumokra, így hát Zsiros Géza, a kisgazdapárt megyei elnöke megkérte őket, vegyenek részt a kommunista fórumon. A fiúkat „felfegyvereztük” az akkoriban még ritka kincsnek számító kisméretű japán riportermagnóval, és útnak indítottuk őket.

A fiúk természetesen engedélyt kértek a hangfelvétel elkészítésére, és ahhoz a fórum házigazdája, a battonyai tanácselnök hozzá is járult.

Valamikor az éjszaka közepén csöngettek a fiúk a lakásom ajtaján, hogy azonnal öltözni, munka van. Akkoriban az éjszakai csengetés nem ment ritkaságszámba, mert sűrűsödtek az események. Elmondták a kocsiban, hogy leállították a megye hetilapjánál a lapzártát, mert ennek az anyagnak az e heti számban feltétlen benne kell lennie. Nem ragozom, hogy akkoriban még milyen módszerekkel dolgoztunk. Más újságokban nem igazán jelenhettünk meg, és a következő hétig várni ezzel a hírrel nem lehetett, mert egy hét alatt a többi történés bőven felül írta volna. Számítógép nem volt, villanyírógéppel dolgoztam. Gyorsírással leszedtem a szöveget, és sietve legépeltem.

A hanganyagon a következő felejthetetlen szavak hangzottak el:

Egy fórumon résztvevő elvtárs aggodalommal kérdezte, mi lesz, ha nem nyeri meg az MSZP a választásokat? Ekkor már túl voltunk a névváltoztatáson, a párt 1989 októberében kihagyta a nevéből a „munkás” szót. Vastagh elvtárs megnyugtatta: természetesen megnyerik a választásokat, aggodalomra semmi ok. És mi lesz utána? – érdeklődött tovább a kérdező.

– Akkor újranyitjuk Recsket! – hangzott Vastagh elvtárs elképesztő válasza.

Recsket valóban újranyitották, de úgy, mint emlékmúzeumot. Ezt követően, amikor szóba került a következő években a neve, következetesen kijavítottam Recski Vastagh Pálra.

1990 áprilisában a Magyar Demokrata Fórum nyerte meg a választásokat, alig megelőzve a szabadkőművesek által agyontámogatott Szabad Demokraták Szövetségét, akiknek holdudvarában ott készülődött a ma kétharmados parlamenti többséggel uralkodó Fidesz. Ekkoriban úgy kezelte őket a később létrejövő koalíció, mint az SZDSZ KISZ-szervezetét. Nem jött létre a nagykoalíció, de kötöttek egy rettenetes paktumot, amely MDF–SZDSZ paktum néven vonult be a történelembe, és egyes kikötései még valószínűleg életben vannak. Már 1990 októberében kirobbantotta a hataloméhes SZDSZ-csapat a taxisblokádot, amit akkor még le tudott törni az MDF–Kisgazdák–KDNP kormánykoalíció. Aztán a nagy kommunista ellenes retorika ellenére az első adandó alkalommal, már 1994-ben az SZDSZ összefeküdt a kommunistákkal. Hatalmuk idején került külföldi multik kezére a földgáz és az áramszolgáltatás, és dobra verték a nemzeti vagyon nagy részét. Bokros-csomagjukba majdnem beleroppant az ország.

A keresőben Vastagh Pállal kapcsolatban az alábbi információt találtam:

Szöveg és fotó: google com

1966-ban (húsz évesen – F. I.) lépett be a Magyar Szocialista Munkáspártba. 1976-tól 1981-ig a Kommunista Ifjúsági Szövetség Központi Bizottsága) KISZ KB Egyetemi és Főiskolai Tanácsának elnöke, a KISZ KB Intéző Bizottságának tagja volt. 1988-ban-ban az MSZMP Csongrád Megyei Bizottságának első titkára lett, majd egy évvel később a Központi Bizottság és a Politikai Bizottság, majd a Politikai Intéző Bizottság tagja volt.

Vastagh sokáig támogatta a diktatúrát, még 1989-ben is határozottan kiállt a Munkásőrség0 mellett, azt a nép hadseregének nevezte és a kötelék a párt és a testület között szerinte elszakíthatatlan.

1989-ben a Magyar Szocialista Párt egyik alapító tagja, annak első vidéki titkára és az országos elnökség tagja. 1990-ben az országos választmány tagjává választották. Az 1990-es országgyűlési választáson pártja Békés megyei területi listájáról szerzett mandátumot. Rövid ideig az MSZP-frakció titkára, majd 1994-ig a jogi és közigazgatási munkacsoport tagja volt.

1994-ben az Orosháza központú egyéni választókerületben szerzett országgyűlési mandátumot (az Orosháza közelében lévő Nagyszénáson született – F. I.). Horn Gyula akkori miniszterelnök (a pufajkás múltját egy Na és?-sel elintéző bolsevik, hosszú évek óta élete végéig vállaltan állami költségen luxus körülmények között gyógykezelik) behívta kormányába igazságügy-miniszternek. Az ő minisztersége alatt alkottak meg több alkotmányos fontosságú kétharmados törvényt (például a népszavazásról szóló törvény vagy a választási eljárásról szóló törvény).

1998-ban pártja Békés megyei listájáról jutott be az Országgyűlésbe. 1991-ben pártja Békés megyei elnökévé választották, ezt a pozíciót 2002-ig viselte. Emellett 2000-ig az MSZP-frakció jogalkotási kérdésekkel foglalkozó helyettes vezetője. 2002-ben újra Orosházáról szerez mandátumot, a ciklusban az alkotmány- és igazságügyi bizottság elnöke.

2002-ben Szájer Józseffel az Európai Konvent tagja lett, melynek feladata az Európai Unió Alkotmányának kidolgozása volt. 2004-ben Gyurcsány Ferenc miniszterelnök közjogi és jogharmonizációs tanácsadó testületének elnöke lett. 2006-ban pártja országos listáján jutott be a parlamentbe újra az alkotmány- és igazságügyi bizottság tagja lett.

2006 októberében Magyarország ottawai nagykövetévé nevezték ki, emiatt lemondott országgyűlési mandátumáról és főiskolai főigazgatói posztjáról is.

A battonyai választási fórummal kapcsolatos újságcikk a Heti Délkelet valamikor 1990 tavaszán megjelent számában a levéltárban fellelhető. Aki nem hiszi, járjon utána.

Furcsa történet Vastagh Pál története is. Nálunk a diktatúra működtetői a rendszerváltozás után is ilyen sikeres, vagy esetleg még sikeresebb életutat jártak be. Ezért sajnos igaz az a megállapítás, hogy nemcsak anyagi, hanem erkölcsi válságban is szenvedünk.

Békéscsaba, 2012. szeptember 25.

Irénke