Loading

Partnereink

Csabakő
 
Látogatóink összesen: 27180183

2020. június 01.
H K SZ CS P SZ V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Ma Tünde napja van.
Holnap Anita, Kármen napja lesz.

41. Foxi Maxi

Foxi Maxi

Az előző történeteket a honlapunk Igaz mesék fiók főcímére rákattintva lehet olvasgatni…

A Foxi Maxi egy nagy sikerű, csodálatos rajzfilmsorozat volt. Foxi Maxi egy minden lében kanál, hamisan éneklő kutya volt. Az „Ó, te drága Klementina” kezdetű dal a hős védjegyévé vált.Foxi Maxi (Forrás: wikipedia) 


Most azonban nem a rajzfilmsorozatról fog szólni a retró történet.

1945-ben felszabadultunk, amit nagyon komolyan kellett venni, mert ha nem, abból előbb-utóbb baj lett. A Horthy-rendszer értelmiségét internálták, deportálták, félreállították, vagy disszidálták. És bizony feljött az alja. Ezt egy bodzási idős asszonyság úgy foglalta össze, hogy „A virágok elhervadtak, a szarok kivirágoztak”. Akár öt általánossal is lehetett valaki tanácselnök, párttitkár meg főleg. Az minél butább volt, annál jobban tudták használni. Persze, nem az eszét. Voltak olyan települések, ahol a nép nem tudta megállapítani, hogy a tanácselnök a butább, vagy a párttitkár. Még a megyénél is előfordult, hogy nagyon alacsony iskolai végzettséggel akár megyei tanácselnök is lehetett a hithű kommunista. 

A gyárakban, üzemekben hasonló volt a helyzet. Semmihez nem értő, buta, de jó kommunista elvtársak lettek a főnökök és a párttitkárok, akiknek az ostobaságain a hátuk mögött jókat mosolyogtak az emberek. Nem a munkahelyen persze, hanem a kocsmában. 

Még a hatvanas években is voltak ilyen pártkatonák a vállalatok élén. Az egyik ilyen azt találta mondani egy munkaértekezleten, hogy LÁTHASSUK ELVTÁRSAK, HOGY EZTET ÍGY NEM  CSINÁLHASSUK, MÉGIS ÍGY FOLYTASSUK! 

Az érettségizett üzemgazdász halkan megjegyezte, hogy MONDHASSUK EZTET ÍGY IS, AZ ÉN FÜLEMET NEM BÁNTSA!  

Először beiskolázták az elvtársakat az elvtársak pártiskolára. Ez általában öt hónapos bentlakásos tanfolyam volt, amit vizsga követett. Az öt hónap alatt sok érdekességet tudhattak meg a páciensek a szovjet hatalomról, a kolhozokról, a dicsőséges Tanácsköztársaságról és a felszabadulásról, ami nem is volt. A Szovjetunió megszállásként aposztrofálta a tényt, a magyar nyaloncok találták ki azt, hogy 1945. április 4-én felszabadultunk. Ez a nap aztán munkaszüneti nap lett, de az volt november 7-e, a Nagy Októberi Szocialista Forradalom évfordulója is.. November 7-ével kapcsolatban Fekete Pál, Csaba 56-os hőse megtanította velünk, hogy az Nagy Októberi Szocialista Puccs volt. Semmi nem az volt, aminek mondták. 

Később aztán bevezették a Marxista–Leninista Esti Egyetemet. Ezt nem is este tartották, hanem napközben, munkaidő alatt. Ide be lettek iskolázva a tanácsok, vállalatok, termelőszövetkezetek vezető állású dolgozói is, nemcsak a főnök elvtárs. Majd bővült a kör, és a közalkalmazottak, köztisztviselők, a cégek magasabb beosztású dolgozói is elvégezték ezt a „nagyon fontos” egyetemet. Először tíz hónap volt a tanulmányi idő, majd lett már hároméves tartamú is. A tananyag sokszor évente változott, ahogy a politikai széljárás elvárta, a valósághoz nem volt köze. Hogy a szakértelmük nem bővült általa, az ezer százalék!  

Ahogy a magyar televízióban is elkezdődött a Foxi Maxi című rajzfilm vetítése, a köznyelv a Marxista–Leninista Esti Egyetemet elnevezte Foxi Maxinak. Ez aztán szépen rajta is maradt, és később már azok is így hívták, akik ott tanítottak… 

Később aztán ontották a középiskolák az érettségizett, az egyetemek a diplomás embereket, akik az idő előre haladtával lassan leváltották a gyorstalpalót végzett főnököket. A Foxi Maxi azt hiszem, hogy az úgynevezett rendszerváltozásig megmaradt.  

Ami miatt ezt a történetet megírtam, az bizony nagyon komoly tény: akinek ilyen foxi maxis végzettsége van, azt mind a mai napig EGYETEMI VÉGZETTSÉGNEK ismerik el a közalkalmazottak és köztisztviselők esetében. Volt olyan még a kilencvenes évek végén is, hogy egy nyolc általánost és Foxi Maxit végzett köztisztviselő jóval többet keresett, mint az, akinek „csak” érettségije volt. Mert hát az iskolai végzettség rovatba szépen ott virított, hogy EGYETEM. 

Nemrégiben volt téma a közbeszédben a diktatúra működtetőinek kiemelt nyugdíja. A partizánok nyugdíja 300 ezer forint fölött van, a meghurcoltak nyugdíja 80 ezer forint alatt. Ez ellen sem tesz semmit a rendszerváltozás óta senki, de a foxi maxis „diploma” figyelmen kívül hagyása érdekében sem. Sok felesleges munkabér áramlott ki emiatt, és persze, ez mostanában már a nyugdíjukba is jócskán begyűrűzik. 

Meddig lehet még egyetemi végzettségnek elismerni ezt a mihaszna „diplomát”? 

Nekünk a rendszerváltozás nem jött össze, hiszen a diktatúra működtetői voltak a lebonyolítók, akik aztán a nemzeti vagyonból megszedték magukat. Alig négy év múlva már újra övék volt a hatalom, egy pufajkás lett a miniszterelnök. Napjainkban is magas nyugdíjat élveznek. Lehetséges, hogy ma már a leszármazottak kezében összpontosul a hatalom, és ők nem engedik nyilvánosságra hozni az ügynöklistákat? Ezért nem lett alkotmányos védelem alá helyezve a termőföld és a vízbázis? 


Békéscsaba, 2012. március 3.

Irénke