Friss hírek

Loading

Partnereink

Csabakő
 

Reklám

Tanfolyam indul kéthetenteInfo: 30/402-10-10 Galló Ágnes szervező30/938-89-82 Pap András isk.vez.
  
Látogatóink összesen: 22181160

2019. június 25.
H K SZ CS P SZ V
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Ma Vilmos napja van.
Holnap János napja lesz.

400 ezer forintot kér a jogerősen kiperelt TAO-adatokért az MLSZ

A felcsúti stadion, ahol minden felcsúti lakosnak három ülőhely jut…

A Transparency International a Kúrián nyert pert a sportszövetségek ellen az általuk kezelt TAO-adatokért. Az MLSZ viszont így sem adta ki a dokumentumokat, hanem 400 ezer forint költségtérítést követel a TI-tól és titoktartási nyilatkozat aláírását – írja az Átlátszó. Évekig titkolták, hogy a látványcsapatsport-egyesületek vagy kulturális egyesületek melyik cégektől mennyi pénzt kaptak, de tavaly a Kúria kimondta, hogy a TAO csökkenti az ország adóbevételeit, ezért közpénzről van szó. A közpénzzel kapcsolatos adatokat pedig nyilvánosságra kell hozni.

A sportszövetségek adótitokra és a személyes adatok védelmére hivatkozva elzárkóztak a válasz elől, a TI beperelte őket, másodfokon nyertek is, a támogatási igazolások kiadására kötelezték a labdarúgó-, jégkorong-, kézilaba-, kosárlabda- és vízilabda-szövetségeket. Utóbbiak a Kúrián nyújtottak be felülvizsgálati kérelmet, de a Kúria helybenhagyta a másodfokú ítéletet.

Az MLSZ viszont arról tájékoztatta a TI-t, hogy 40 ezer oldalnyi támogatási igazolást kell kiadniuk, ennek pedig van anyag- és munkaerőköltsége, ezért oldalanként 10 forint, összesen 400 ezer forint költségtérítést kérnek a közérdekű adatok kiadásáért. Sőt, még egy titoktartási nyilatkozatot is alá akarnak iratni a szervezettel.

A TI jogi igazgatója, Ligeti Miklós így reagált: „Az MLSZ kicsinyessége különösen annak fényében visszás, hogy a labdarúgó ágazatba eddig közel 230 milliárd forint összegű TAO-támogatás érkezett. Csodálkozom, hogy az MLSZ ebből a hatalmas összegű közpénzinjekcióból nem tudta félretenni a szóban lévő adatok térítés nélkül történő kiadásához szükséges összeget.”

Levélváltás után sem változott a szövetség álláspontja: költségtérítést és titoktartást akarnak.

Ligeti Miklós szerint arról lehet szó, hogy az MLSZ az igazolásokon található számlaszámokat és adószámokat tekintheti személyes és védett adatnak, de szerinte ennek nincs jelentősége, mert a társasági adóalanyok cégek, amelyeknek a számlaszáma és adószáma a cégjegyzékben nyilvánosan elérhető.

Forrás és fotó: alfahir.hu

Emlékeztető: „A költségeket az adónkból a TAO-ba átpakolt milliárdokból fedezik, vagyis mi valamennyien fizetjük. A TAO kasszakulcsát Csányi Sándor kezeli, a legtöbb támogatást mindenkor az Orbán Viktorhoz és Mészáros Lőrinchez köthető Felcsút kapja. Nem jár rosszul Seszták Miklós Kisvárdája, de Tállai András Mezőkövesdje sem. Az, hogy a magyar társadalom ezzel is rosszul jár, nem okoz az egyre népesebb és egyre magasabb jövedelmű hatalomnak gondot. Annyi már az államtitkár és az államtitkár-helyettes, valamint az ilyen-olyan kormánymegbízott, vagy kormánybiztos, mint égen a csillag. Sok bába közt elvész a gyerek, mert kormányzás az nincs. A propaganda és az adóforintjaink szétszórása a nagyvilágba, az nem kormányzás, hanem a társadalom ellehetetlenítése!” (Részlet az Oligarchaháború – ezt a számlát is mi fizetjük! című cikkből)