Loading

Partnereink

Csabakő
 
Látogatóink összesen: 27027448

2020. május 19.
H K SZ CS P SZ V
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Ma Ivó, Milán napja van.
Holnap Bernát, Felícia napja lesz.

37. Mozgósítási terv

37. Mozgósítási terv


Az előző történeteket a honlapunk Igaz mesék fiók főcímére rákattintva lehet olvasgatni…

Valamikor a hetvenes-nyolcvanas években előírták a cégeknek, hogy mozgósítási tervet kell készíteni, mert a nemzetközi helyzet fokozódott… 

Olyan „szerencsés” voltam, hogy én vettem részt a Mozgósítási terv elkészítésével kapcsolatos egész napos tájékoztatón. A tervet aránylag rövid időn belül össze kellett volna állítani. Erre azonban nem került sor, mindig akadt más, ennél fontosabb teendő.

Derült égből a villámcsapás! Természetesen bejelentés nélkül megérkezett a céghez Buzgó Mócsing, a polgárvédelmi hatóság embere, aki közölte, hogy át akarja tanulmányozni, véleményezni szeretné, és jó esetben jóváhagyni a mi még el sem készült Mozgósítási tervünket. 

Mondtam neki, hogy sajnos nincs itthon a főnök, Budapesten van. A Mozgósítási terv pedig a páncélszekrénybe van elhelyezve, mint igen fontos dokumentum. A páncélszekrény kulcsát a főnök természetesen magával vitte.

Szerencsére nem én voltam a Mozgósítási terv fő felelőse, hanem a gépjármű előadó, mert nagyrészt a gépjárművek mozgatásáról kellett volna rendelkezni a tervben. Szóltam neki, hogy jöjjön fel a Titkárságra. Nem tudtam neki előre szólni, hogy miért, és hogy mit hazudtam, ezért amint fölért, belefojtottam a szót, és ledaráltam, hogy a főnök, Budapest, páncélszekrény, kulcs… 

 

IFA tehergépkocsi (fotó: wikipédia)

Buzgó Mócsing hatalmának teljes tudatában határozottan rákérdezett a gépjármű előadónkra, akit Misinek hívtak, hogy ugyan mondaná már meg, mit tenne, ha most ebben a pillanatban megjönne a hír, hogy támadnak az imperialisták? 

Misi nagyon komolyra vette a dolgot, és azt mondta, hogy ő bizony bebújna a kutyája fenekébe… Buzgó Mócsing majdnem szívszélhűdést kapott: micsoda komolytalan emberekkel akadt össze, akik ennyire nem érzik át a helyzet komolyságát (komikumát…?). Kikérte magának ezt a beszólást, mire Misi azt mondta, hogy az elvtárs azért kételkedik az ő állításában, mert még nem látta kutyáját. 

Én viszont láttam, és utólag is tanúsíthatom, akkora volt, mint egy borjú!

Buzgó Mócsing végül is jól lehordott bennünket, mi meg igyekeztünk nagyon komoly arcot vágni a leckéztetéshez. Előírta, hogy nyolc napon belül készítsük el a tervet. Mi ennek eleget is tettünk. A tervet egy kisebb brigád állította össze, akik persze nem tudták, miért érdeklődöm a Misi kutyájának hogyléte iránt, és miért kérem, hogy nagyon óvja a kutyus egészségét… 

Végül a Mozgósítási terv elkészítése egy nagyon kedves emlék, hiszen végig nevettük az egész műveletet. Órára, percre elő kellett írni, hogy melyik gépkocsit honnan hová fogjuk irányítani, és egyéb „fontos” meghatározások voltak benne. 

Mezőgazdasági cég lévén, az IFA-tehergépkocsikon kívül UAZ terepjáróink (GAZ) is voltak. Amikor azokat „irányítottuk”, egy kolléga elmondott egy viccet: A paraszt bácsit a rendőr szabálysértésen érte a határba. Mondta neki, hogy üljön be a GAZ-ba, amit a bácsi félreértett! A rendőr rákérdezett, hogy mondja bátyám, maga soha nem ült még GAZ-ba? Mire a bácsi: dehogynem biztos úr, még szartam is benne…

 

GAZ terepjáró (fotó: wikipédia)

Sok volt az értelmetlen adminisztráció az átkosban, ez a helyzet mit sem változott. Legfeljebb annyit, hogy a számítógépek „jóvoltából” egyszerűsödött helyzet.  

Ez a történet arról jutott most eszembe, hogy nemrégiben volt megint mozgósítás kis hazánkban, ráadásul a napokban találkoztam az utcán Buzgó Mócsinggal. 

 

Békéscsaba, 2011. december 14.

Irénke