Loading

Partnereink

Csabakő
 
Látogatóink összesen: 27188352

2020. június 02.
H K SZ CS P SZ V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Ma Anita, Kármen napja van.
Holnap Klotild napja lesz.

35. Feri bácsi Moszkvába megy

Feri bácsi Moszkvába megy


Az Igaz meséket, történeteket a honlap Igaz mesék főcímű fiókjában találjátok. Ennek a résznek a főhőse az előző történetben már említett „partizán”  Feri bácsi, akinek moszkvai látogatását mesélem el…A moszkvai Kreml. Fotó: wikipédia


Ekkoriban a béketábor – amelyhez mi is tartoztunk – ura és parancsolója a híresen hírhedt, elég együgyű kinézetű Leonyid Iljics Brezsnyev elvtárs volt. Tizennyolc évig töltötte be az első titkári posztot. Ezt a korszakot később elnevezték a pangás éveinek. Nekünk egyetlen tette nagyon emlékezetes, mégpedig az, hogy az ő égisze alatt vonult be a Magyar Néphadsereg 1968. augusztus 20-án Csehszlovákiába. A szovjet birodalom egyben tartása érdekében erős titkosszolgálatok működtek Magyarországon is. Mostanában újra sokszor  szóba kerülnek a feltáratlan múlt miatt… Leonyid Iljics Brezsnyev. Fotó: wikipédia


A vasszigor, a besúgások ellenére azért mégis terjedtek viccek. Két szerintem ma is szellemesnek ható vicc:

Az egyik: Brezsnyev elvtárs miért olyan szomorú? 

Azért, mert az egyik legmagasabb szovjet kitüntetést nem kapta meg!

Melyiket, hiszen jócskán megvan pakolva kitüntetéssel?

A HŐS SZOVJET ANYA kitüntetés sosem lehet az övé.

Azok az édesanyák kapták ezt a kitüntetést, akiknek fia odaveszett a második világháborúban. 

A másik: Hallottátok, hogy a Szovjetunióban gyűjtik a Brezsnyev-vicceket?

Igen! Meg azokat, akik terjesztik!


Azt nem tudom, hogy tagja volt-e Feri bácsi a Magyar Szocialista Munkáspártnak? Aktív korában mozdonyvezető volt. Még azt is megtette egyszer, hogy a vonatot lekéső focistákat átvitte a mozdonnyal Csabáról Gyomára, nehogy elmaradjon a sorsdöntő mérkőzés. A történetet megúszták. Nem jött szembe sem a bika, sem másik vonat…

Az úgynevezett szocialista országokban jó néhány magyar fiatal tanult. Feri bácsi fia Moszkvában végzett kitűnő eredménnyel. Tanulmányai végeztével kint marasztalták a Szovjetuniót erősítő magas beosztásban, mint öntudatos fiatal kommunistát. Lett neki természetesen szovjet felesége is. A magas állást valószínűleg a szovjet belügynél tölthette be. Feri bácsi az itókánál semmit nem szeretett jobban, még a sok mindenre jogosító partizánigazolványát sem. Oroszul egyetlen mukkot sem tudott, ami a helyzetet egy kissé komplikálttá tette.

A Szovjetunióban természetesen a szigor még erősebb volt, mint nálunk, vagy a többi „népi demokratikus” országban. Ott viselkedni kellett! Erre azonban hiába figyelmeztette kellő eréllyel a fia a Moszkvába látogató Feri bácsit! 

Útlevelet szerezni a Szovjetunióba volt a legnehezebb. Párt, KISZ, szakszervezet és egyéb nemi szervek véleményezése kellett hozzá. Feri bácsi, mint partizán, akadálytalanul megkapta az útlevelet, és irány Moszkva. A fia nem kapott szabadságot, de ráparancsolt az apjára, nehogy elhagyja a lakást! Feri bácsi azonban elunta magát, és útnak indult felfedezni Moszkvát. Moszkva szépségeinél azonban sokkal hamarabb felfedezte a vodka-lelőhelyeket. És ahogy itthon szokta, jócskán felöntött a garatra.

Amint a Moszkvát rendszeresen járőröző rendőrség észlelte, hogy imbolygó ember közlekedik az utcán, azonnal begyűjtötték őket. Kaptak egy kis gyomormosást, még nagyobb ráolvasást, hogy öntudatos szovjet polgár így nem viselkedik, és elbocsátották azzal, ha legközelebb előfordul, akkor bizony nagy dádá lesz! Feri bácsi is szépen sasszézhatott a moszkvai utcán, és őt is begyűjtötték! 

Mivel nem értette, hogy mit és miért kiabálnak vele (itthon senkit nem zavart az imbolygása, hiszen ismerték a rendőrök, tudták, hogy ártatlan részeges partizán az öreg), a gyomormosás után kissé kitisztult fejjel kétségbe esve elkezdett visszakiabálni, hogy az ő fia az a bizonyos ez és ez, a moszkvai nagy ember! Azonnal hívják ide a fiát! Először a szerv azt hitte, viccel az öreg, és kapott is két maflást. Az egyik rendőr azonban gyanút fogott, és felhívta Feri bácsi fiát, aki rakétasebességgel megérkezett a helyszínre, és kimentette a bajba került édesapját. 

Az eset után jócskán ledorongolta a fia Feri bácsit, és felültette a budapesti gyorsra, hogy minél gyorsabban hazaérkezzen. Az elbocsátó szép üzenet úgy szólt, hogy „Édesapám! Jól jegyezze meg, hogy maga életében kétszer volt Moszkvában! Először meg utoljára!”

A magyar közmondás szerint Egyszer volt Budán kutyavásár! 

És egyszer volt Feri bácsi Moszkvában…

Hogy hiányzott-e neki a későbbiekben Moszkva, arról soha nem beszélt… Azt viszont lehet, hogy megbánta, hogy elmesélte a kirándulást, mert elég sokszor rákérdeztünk, hogy „Feri bácsi! Mi újság Moszkvában?”


Békéscsaba, 2011. november 26.

Irénke