Loading

Partnereink

Csabakő
 
Látogatóink összesen: 27180030

2020. június 01.
H K SZ CS P SZ V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Ma Tünde napja van.
Holnap Anita, Kármen napja lesz.

34. Partizánokból antifasiszták

Partizánokból antifasiszták 


Egyre erőteljesebben osztogatják a címkéket (fasiszta, rasszista és egyéb szívmelengető jelzőket) a címkézésre nem sok alapot adó hölgyek és urak! Akik időnként jobban tennék, ha befognák végre a lepcsest, hiszen rendszerváltozás ide, rendszerváltozás oda, ők igen jól éltek az átkosban is, most meg pláne nagyon.

Kutathatnak, utazhatnak, az iskolai végzettség hiánya ellenére egyetemen oktathatják (ronthatják meg) a jövő értelmiségét. 

Amikor a szocialista kommunisták tüntetést szerveznek, mindenki biztos lehet abban, hogy ott megjelenik a Partizán Szövetségből átvedlett Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségének (MEASZ) idős csapata. A közelmúltban a magán-nyugdíjpénztárakkal kapcsolatban szervezett tüntetésen is ott ágáltak. A riporter egy idős hölgytől megkérdezte, hogy ugyan miért is tetszik tüntetni? Persze, nem tudta szegény megmondani! Azok, akik kirendelik őket, legalább annyi fáradságot vehetnének, hogy megmondják nekik, hogy most pont éppen miért kell tüntetni nekik. De hát ezek ilyenek…

Egyébként hihetetlen, de ezeknek az antifasisztáknak a nyugdíja nem annyi ám, mint a volt munkaszolgálatosoké (1956 előtt a kulák gyerekek nem lehettek fegyveres katonák, munkára voltak fogva. Ők építették például a tatai edzőtábort és a taszári repülőteret), az 1956 előtt kitelepítetteké, 1956 meghurcoltjaié. Az antifasiszta partizánok nyugdíja 300 ezer forint körül, vagy afölött van, a meghurcoltaké 80 ezer körül. Kapnak a meghurcoltak havi 8000 forint körüli nyugdíj-kiegészítést. Ennek összege 2007 óta nem emelkedik a nyugdíjjal együtt… Az antifasiszták özvegye 150 ezer forint körüli, a meghurcoltak özvegyei 70 ezer forint körüli nyugdíjat kapnak. Ezt is rendezni kell, mert nagyon irritáló! Az elmúlt 21 év nagyon aljas hagyatéka! 

Volt szerencsém Csabán ismerni egy partizánt a nyolcvanas években. A cégnél, ahol munkaügyes voltam, fűtőként alkalmaztuk másodállásban. Bemutatta a szépséges partizánigazolványát is. Elképedve kérdeztem: Feri bácsi! Maga partizán volt? Mire a válasz: Volt a korság! – Hát ez az igazolvány azt bizonyítja, hogy az volt.

Rövidre fogva a dolgot, elmondta, hogy azért jelentkezett be partizánnak, mert az igazolvánnyal mindenhova ingyen lehet feljutni és bejutni. Még a Budapesti Nemzetközi Vásárra is. 

A partizánok és antifasiszták történetét Kéri Edit és Körömi Teréz feldolgozta. 

Leírásuk alapján a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (MEASZ) a Partizán Szövetség jogutódja, amit a rendszerváltás idején neveztek át. 

Szerintük ők voltak azok, akik 1956 októberében a Kossuth téren tüzet nyitottak a békésen tüntető tömegre. A Partizán Szövetség még élő tagjai el is ismerték, hogy karhatalmistákként lőttek a fegyvertelen tömegre. Ez volt a magyar történelem legnagyobb tömegmészárlása. Nem a csatákra kell gondolni, hanem a kint békésen tüntető tömegre. A holttestek közül sok soha nem került elő, mert beledobálták őket az akkor épülő Kossuth téri metrómegálló gödrébe. Be lettek betonozva. 

Az antifasiszták és a szocialisták mártírként kezelik a vörös terrorista Ságvári Endrét, pedig a  Legfelsőbb Bíróság felmentette azt a csendőrnyomozót, akit 1959-ben, mint háborús bűnöst végeztek ki Ságvári Endre megölése miatt. Ságvári Endréről az átkosban 32 nevem volt címmel játékfilm készült, és nevét viselte sok úttörőőrs és még annál is több termelőszövetkezet. 

Hiller István 2004-ben – mint az MSZP alelnöke – kijelentette: büszkén vállalják Ságvárival a közösséget. Legyen az övéké Ságvári is, meg a másik kártékony figura, Károlyi Mihály is. 

Hogyan is történt Ságvári Endre megkísérelt elfogása? 

Kéri Editék leírása szerint Kristóf László többedmagával 1944 nyarán részt vett abban az akcióban, amikor egy budai cukrászdában megpróbálták elfogni az illegális kommunistát. Ságvári színleg megadta magát, kezét feltartotta, később azonban a táskájához nyúlt, és elővette a fegyverét. Több lövést adott le az elfogásában résztvevőkre, és a négy hatósági személy közül hármat megsebesített. Egyikük a kórházban belehalt sérüléseibe. Kórházba szállítás közben meghalt maga Ságvári is Az egyik rendőrnyomozó lövése találta el, már a cukrászda épületén kívül. Ságvári ugyanis kimenekült a helyiségből. Kristóf Lászlót 15 évvel később két társával együtt halálra ítélték és kivégezték. A Ságvárit halálosan megsebesítő rendőrnyomozó külföldre menekült, és nem is tért vissza. Az eljárásban 10 csendőr és rendőr szerepelt még vádlottként. 

Miért csak 1959-ben végezték ki ezt a szerencsétlen sorsú embert? Mert 1956 után a megtorlások során végig kutatták a létező összes névsort, hogy kit lehetne még bitóra küldeni. Kellett a megfélemlítés!


Ságvári Endre


Ezek az antifasisztáknak nevezettek tanítanának minket demokráciára? Ezek címkéznek örökkön örökké? Kéri szerint az talán a legundorítóbb, leggusztustalanabb, hogy honlapjukon ott virít az 56-os Kossuth címer. 

A Partizán Szövetség jogutódját a népnyelv antifáknak nevezte el. Most tessék megkapaszkodni: közülük többeket kitüntettek az átkosban természetesen, de az úgynevezett rendszerváltozást követően érthetetlen módon.

Legutóbb Schmitt Pál köztársasági elnök Magyarország második legmagasabb állami  kitüntetését akasztotta egy volt besúgó nyakába. Nincs olyan kitüntetés adományozás a mai Magyarországon, amelynek a névsorába legalább egy hulladék ne kerülne be! 

Lehet, hogy azért jutottunk ide, ahol most tartunk, mert még rendszert váltani sem tudunk? 


Békéscsaba, 2011. november 20.

Irénke